CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. július 12., hétfő 23:58


az “Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program nyugat-dunántúli nyertesei

Ünnepélyes szerződésaláírást követően indulhatnak a beruházások

Ünnepélyes szerződésaláírást követően indulhatnak a beruházások

2004. július 12-én Szombathelyen ünnepélyes keretek között aláírásra kerültek az “Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program nyugat-dunántúli nyertes pályázóival a támogatási szerződések. A Szerződő Hatóság részéről a kedvezményezettekkel Galovicz Mihály, programengedélyező ügyvezető (VÁTI Kht.) írta alá a szerződéseket. A VÁTI Kht. az Európai Bizottságnál elnyert sikeres akkreditációját követően térhetett át az ún. decentralizált végrehajtási rendszer alkalmazására, amelynek keretében a Bizottság a programokkal kapcsolatos irányítási és lebonyolítási felelősséget átadta és csak utólagos ellenőrzési jogával fog élni.

Az “Integrált helyi fejlesztések ösztönzése” c. Phare program a korábbiakhoz képest a legösszetettebb támogatási konstrukcióként került meghirdetésre 2003. augusztusában. A program célja helyi kezdeményezésekre és széles körű partnerségre épülő integrált településfejlesztési akciók támogatása volt három egymásra épülő, egymás hatását erősítő komponens megvalósításával, amelyek az alábbiak voltak:

  1. komponens: városi, települési, ipari és katonai területek rehabilitációja munkahelyteremtő tevékenységek fejlesztése érdekében
  2. komponens: a régión belüli elérhetőséget javító közúti közlekedési infrastruktúra fejlesztése
  3. komponens: helyi kezdeményezéseken alapuló foglalkoztatás ösztönzése.
Magyarországon ez volt az első olyan területfejlesztési Phare program, amely mindegyik régióban meghirdetésre került, és mint ilyen, a Strukturális Alapokra való felkészülés “főpróbájának” is tekinthető volt.

A program keretében 54,12 millió euró Phare forrás és 43,29 millió euró hazai társfinanszírozás (összesen 97,4 millió euró) pályázati rendszerű elosztására kerülhetett sor. A pályázóknak minimálisan 10% önrészt kellett biztosítaniuk fejlesztésük megvalósításához. A benyújtott pályázatok közül országosan 50 projekt kapott támogatást, a rendelkezésre álló keret közel 100%-osan felhasználásra került.

A nyugat-dunántúli régióban 7,41 millió euró keretösszeg állt rendelkezésre a pályázatok támogatására, amelyet 6 nyertes projekt kaphatott meg.
 

A projekt címe
Kedvezményezett
Elnyert támogatás
A sárvári Kossuth tér rehabilitációja
Sárvár város önkormányzata
721.686 euró
Gazdaságfejlesztési célú laktanya felújítás Lentiben
Lenti város önkormányzata
544.126 euró
A kőszegi főtér és Rákóczi u. rekonstrukciója
Kőszeg város önkormányzata
1.816.200 euró
Vasvár történelmi városközpontjának rekonstrukciója
Vasvár város önkormányzata
2.020.137 euró
Szombathely történelmi-régészeti városrész megvalósítása, I. ütem
Szombathely város önkormányzata
1.657.836 euró
Leromlott városi területek rehabilitációja munkahelyteremtő tevékenységek ösztönzése céljából Nagykanizsán
Nagykanizsa város önkormányzata
673.770 euró
Összesen:
 
7.433.755 euró (1.895.607.500 Ft)

A szerződéskötést követően a kedvezményezettek megismerkedhettek a projektek megvalósítása során követendő eljárásrenddel. A közeljövőben az új közbeszerzési törvényről hallgathatnak meg tájékoztatót, aminek előírásait a beruházások, fejlesztések során nekik is figyelembe kell venni.

A szerződések előkészítésében a VÁTI Kht.–val együttműködési megállapodást kötött Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség is közreműködött.
( Galovicz Mihály, PAO- Haáz Andrea)