CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. jĂşlius 14., szerda 21:44


Átadták Sopron új gázmotoros erőművét

Átadták Sopron új gázmotoros erőművét

Átadták Sopron új, 13,2 MW villamos teljesítményű gázmotoros erőművét, amely több mint hatezer lakásban és intézményben biztosítja a távhőellátást. A közel hárommilliárd forintos beruházással biztonságosabbá és takarékosabbá vált a hőellátás a városban.

Sopron hőellátását hosszú éveken át két különálló távhőkörzet biztosította. Az elavult, egyre nehezebben üzemeltethető rendszer korszerűsítését tavaly kezdték meg – hangzott el az átadó ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón, amelyen Walter Dezső polgármester úgy fogalmazott: a beruházással a tulajdonos önkormányzat és az üzemeltető távhőszolgáltató egyaránt jól jár, hiszen egyiküknek sem kerül pénzébe, a szükséges forrást, mintegy 3 milliárd forintot ugyanis egy pénzintézet biztosította.


Kis István - Synesco Kft, Dr. Felcsuti Péter - vezérigazgató Reiffeisen Bank RT, Walter Dezső polgármester,
Kovács Zoltán - Kipcalor Kft és Vida László - SOTÁV
(Ennek az úgynevezett harmadik feles finanszírozású konstrukciónak az a lényege, hogy sem a tulajdonos önkormányzatnak, sem az üzemeltető távhőszolgáltatónak nem kerül pénzébe a beruházás. A szükséges forrást a vállalkozó egy harmadik résztvevőn - esetünkben finanszírozó pénzintézeten - keresztül biztosítja. A törlesztés visszafizetése és az üzleti kockázat egyaránt a vállalkozót terhelik.)

Vida László, a Soproni Távhőszolgáltató Kft. (SOTÁV) igazgatója elmondta, hogy a lecserélt berendezések 20 évvel ezelőtt készültek és az akkori NDK-s vezérlés és automatikai berendezésekhez ma már nem lehet alkatrészt kapni.

A 221 nap alatt megvalósított beruházás során a város távhőkörzeteit 3 és fél km hosszú vezetékkel kapcsolták össze. A távfűtőműben egy 13,2 MW teljesítményű gázmotoros üzemet létesítettek, amely a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel - hangzott el az avató ünnepségen.
A mintegy 3 milliárd forintos beruházás főbb feladatait az új gázmotoros erőmű megvalósításán túl a meglévő fűtőmű teljes hidraulikai és irányítástechnikai rendszerének korszerűsítése és átalakítása, a villamosenergia hálózati csatlakozását biztosító 120 kV-os nagyfeszültségű távvezeték kiépítése, valamint a két eddig különálló távhőkörzetet - a Köfaragó téri és Jereván lakótelepet - összekötő 3,5 km hosszú hőtávvezeték létesítése jelentették.
A kivitelezés kritikus részét nem a gázmotoros erőmű megépítése, hanem a folyamatos távhőellátás fenntartása miatt a fűtőművi munkálatok, valamint az éppen az idegenforgalmi szezonra eső távvezeték építések jelentették. Végül a távhőszolgáltatás leállását igénylő rákötések és ellenőrzések a tervezett augusztusi karbantartási időszakban terv szerint elkészültek.
A 6200 fogyasztó hőellátását biztosító erőműben működő speciális hidraulikai és irányítástechnikai rendszer segítségével az üzemeltetés biztonságosabbá és takarékosabbá válik. A rendszerbe ugyanis időjárásfüggő szabályozót építettek – mondta el a fővállalkozó Kovács Zoltán, a beruházást lebonyolító Kipcalor Energetikai Kft. ügyvezető igazgatója a Cyberpress-nek. A szakemberek rámutattak: a beruházásnak köszönhetően egy kézbe került a távhőtermelés- és elosztás a városban; ezzel a város régi célkitűzése valósult meg. A távhővezetékkel összekötött városrészek mentén újabb fogyasztók bekapcsolódása válik lehetővé, valamint javul Sopron levegőjének minősége – hangzott el az ünnepségen.

Tóth Anita Lilla

Fotó: Cyberpress,Kipcalor Kft.