CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. július 15., csütörtök 16:01


Global Piracy Study 2003.


Globális trendek az illegális szoftverhasználatban

Global Piracy Study 2003.


A címben jelzett Global Piracy Study az illegális szofverhasználatot vizsgáló, az egész világot átölelő tanulmány. "Tavaly világszerte 50 milliárd amerikai dollárt költöttek személyi számítógépeken futó kereskedelmi tömegszoftverekre. ... A ténylegesen telepített szoftverek értéke 80 milliárd dollár volt. ... Az illegális szoftverhasználat aránya - az illegális szoftverek száma osztva a 2003-ban telepített szoftverek számával - 36% volt." Ezek a legfőbb megállapításai a Business Software Alliance (BSA) által az illegális szoftverhasználat globális trendjeiről készíttetett tanulmánynak, melyet sajtótájékoztató keretében Magyarországon ma ismertetett a magyarországi főtitkár, Sebők Erzsébet, valamint a BSA (worldwide) jogi képviselője, dr. Ormós Zoltán. Idén először más cég, az IDC készítette a tanulmányt - s ők a minél nagyobb pontosság érdekében más metódust alkalmaztak, mint az a korábbiakban történt. (Az IDC az információtechnológiai - IT - iparág vezető globális marketingkutató és előrejelző cége.)

Eddig a BSA tagjai szolgáltatták az adatokat - idén viszont az IDC a szoftver és hardver szállítmányokról rendelkezésre álló saját statisztikai adatokat használta. A helyi piaci viszonyokat az IDC elemzői vizsgálták. A cég több, mint 65 országban van jelen, így közelről vizsgálhatja ezen országok szoftver- és hardverpiacát, tehát mély és széleskörű információbázis állt rendelkezésükre a 2003-as illegális szoftverhasználati arányok megállapításához. Mindent egybevetve elmondható, hogy 2003-ban világszerte emelkedett az illegális szoftverhasználat.

"Sajnos, a magas illegális szoftverhasználattal rendelkező országok azok, ahol a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkeznek a piacok. Az informatikai piac a fejlett világban kevesebb, mint 4%-kal nő manapság, míg a magas illegális szoftverhasználattal rendelkező országokban - mint pl. Kína, India, Oroszország - a megfelelő mutató majdnem eléri a 20%-ot" - áll a tanulmányban.

Ha a százalékokat boncolgatjuk, azt láthatjuk, hogy Nyugat-Európában a világátlagnak megfelelő az illegális szoftverhasználat: 36%. Kelet-Európában 70%. E régión belül Magyarországon 42%, azaz látható, hogy erősen a nyugat-európai helyzethez közelít az itthoni.

Néhány mondat a metodológiáról, amivel a tanulmány készült. Előrebocsátva: globális volt a felmérés nemcsak a világméretűség szempontjából, hanem a szoftverfajták szempontjából is. A korábbi években kizárólag az üzleti alkalmazásszoftvereket vizsgálták - mint például az általános termelékenységi, vagy az irodai szoftvereket, a szakmai alkalmazásokat és segédszoftvereket, míg idén az operációs rendszereket, valamint a fogyasztói alkalmazásokat is (PC-játékok, személyes pénzügyi és referencia-szoftverek).

A vizsgálati körbe bevonattak a PC-szállítmányok, üzembe helyezett PC-k, a szoftverekkel kapcsolatos bevételek, a legális szoftverszállítmányok, a szoftvertelepítések, ezen belül a az új számítógépeken futó szoftverek, b a már meglévő számítógépeken futó új szoftverek, c a régi számítógépről lementett szoftverek, d a shareware-ként vagy nyílt forráskódú szoftverként ingyen megszerzett szoftverek, e a Windows vagy nem Windows operációs rendszereken futó szoftverek. A számításokban tekintetbe vették továbbá az összes telepített szoftvert, az illegális szoftvert, az illegális szoftverhasználat arányát, az illegális szoftverhasználat regionális arányát, illetve az illegális szoftverek értékét.

Bár a sajtótájékoztató témája nem ez volt, újságírói kérdésre válaszolva dr. Ormós Zoltán elmondta: Jelenleg is több ügy van folyamatban, de jelen szakban nem publikus, mert vádemelés előtt nem hoznak nyilvánosságra semmit. Szeptember környékén várható ezzel kapcsolatos információ. De, mint mondotta: "Nem a jogesetek kumulált generálása a célunk".

Sebők Lili