CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2004. július 16., péntek 00:52


A Regionális Hulladékkezelési Rendszer EU pályázatának aktualitásai

A Győr, Moson, Sopron Hulladékgazdálkodási Rendszer projektcsoport mintegy 25 milliárd forintos beruházásra pályázik

A Regionális Hulladékkezelési Rendszer EU pályázatának aktualitásai

A Mosonmagyaróvár-Sopron-Győr hulladékkezelési hármas projekten belül, a Sopron és térsége konzorcium új hulladéklerakójának helye, Csér község közigazgatási területén került kijelölésre.

A településen élők – közjogilag - népszavazás formájában döntöttek a hulladéklerakó befogadásáról.
Az új hulladéklerakóval kapcsolatos fejleményekről és a hármas projekt döntése alapján készülő Regionális Hulladékkezelési Rendszer EU pályázatának aktualitásairól tartott ma sajtótájékoztatót Hruby József, Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere és Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, mint a hármas projekt szakmai gesztorszervezetének vezetője.

Kovács Barnabás igazgató és Hruby József alpolgármester

Hruby József alpolgármester hangsúlyozta a hulladékgazdálkodási konzorcium alakítása egy olyan  kiépülő rendszer előfeltételét jelenti, amely évtizdekre megoldhatja a hulladék biztonságos elhelyezését. A tervezési folyamattal párhuzamosan Sopron első ütemben 22 hektár opciós vételi joggal történő vételéről döntött (amit a földhivatal be is jegyzett már), ugyanakkor az első ütemben foglaltak megvalósítására rendelkezésre álló, szűkre szabott kapacitás növelése érdekében további területvásárlásokat tervez a város.

Kovács Barnabás igazgató ismertette: 480 ember után keletkezett 1.330 ezer köbméternyi hulladék elhelyezését oldja meg a projekt szerinti rendszer, amely megvalósulása esetén 340 ezer köbméternyi mennyiségre csökkenti a környezetre ártalmatlan hulladékmennyiséget.

A tervdokumentáció elkészült. A program megfelel azoknak a szigorú szabályoknak, amelyeknek elsődleges célja a környezetvédelmi szempontok maradéktalan érvnyesítése, és amely a gyakorlatban számos berendezést, létesítményt jelent, de amint azt a sajtótájékoztatót tartók hangsúlyozták, a legfontosabb, hogy az emberek a programot magukénak érezzék, és az a hétköznapi életük részévé váljon.

Számadatokban kifejezve a projekt elemei között említhető: 130 ezer darab 60 literes, illetve 35 ezer darab 120 literes hulladékedény, 50 darab célgép, 615 darab gyűjtőedény, 127 hulladékudvar, 8 komposztáló mű, 7 átrakóállomás, 2 új létesítése, továbbá egy  hulladékközpont bővítése.

A programok netto 22 milliárd forintos beruházási értéket jelentenek, ami egymillió köbméter hulladék haszonanyaggá konvertálását jelenti évente.
Kovács Barnabás azt is elmondta a pályázat szeptember 30-ával kerül beadásra, de addig is a szakemberek előtt állnak a majdani lebonyolítás előkészítésének feladatai



A Győr, Moson, Sopron Hulladékgazdálkodási Projektcsoport három önállóan működőképes rendszert, vagyis három projektet foglal magába, amelyekben összesen 225 település hulladékgazdálkodási gondjainak megoldása 480 ezer embert érint.
Az Európai unió Kohéziós Alapja a 25 milliárdos beruházás költségeinek felét adja, a magyar állam pedig kötelezettséget vállal arra, hogy sikeres pályázat esetén a bekerülési költség 40 százalékát biztosítja. A fennmaradó összeget (2,5 milliárd forintot) a konzorciumokban résztvevő önkormányzatoknak kell létszámarányosan biztosítani.

A lakosságot a Győr, Moson, Sopron hulladékgazdálkodási Rendszer, minden postaládába eljuttatott információs kiadványban tájékoztatta.
T.É.