CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. jĂşlius 17., szombat 00:00


A Fidesz a Médiatörvényre hivatkozik:

A nyilvánossághoz és egyben az ORTT-hez fordul

A Fidesz a médiatörvényre hivatkozva a nyilvánossághoz, és egyben az ORTT-hez fordul

,,A józan ész szerint sem helyes, nem is törvényes és politikailag is elfogadhatatlan, hogy a soproni televízió nem jelenik meg a Fidesz helyi képviselőcsoportjának a sajtótájékoztatóján" - fejtette ki a Fidesz Magyar Polgári Szövetség nevében mai sajtótájékoztatóján Abdai Géza frakcióvezető, aki nehezményezte, hogy a ,,helyi kábel televízió a Fidesz képviselőinek sajtótájékoztatóján nem jelent meg, és nem is tudósított az ott elhangzottakról."

Továbbá Abdai Géza arról is tájékoztatta a sajtót, hogy az elmúlt napokban a helyi televízió vezetője levélben arról értesítette a Fideszt, hogy a jövőben ,,nem tud a sajtótájékoztatókon megjelenni."

A Fidesz a helyzetet elfogadhatatlan diszkriminicáiónak érzi, ezért a nyilvánossághoz és az ORTT-hez fordul.

Abdai Géza hozzátette:
- A helyi kábeltévé 30 millió éves támogatást kap az önkormányzattól, amely összegért közszolgáltatást vállalt, elfogulatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatást a soproni közügyekről.
Abdai Géza véleménye szerint ,,elfogadhatatlan, hogy az adófizetők pénzéből csak a szocialista városvezetésnek biztosítsanak megjelenési lehetőséget", ezért kéri, hogy a helyi kábeltévé a korábbi gyakorlat szerint tájékoztassa a soproniakat a Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakról.

A Sopron Televízió jelen lévő szerkesztője kérdéséhez kapcsolódóan elmondta: ,,a kábeltelevízió minden párt számára heti rendszeres megjelenést biztosított", Abdai Géza a médiatörvény I. szakasz 4. bekezdését idézve rámutatott: az időszerűség követelményének nem felel meg a televízió által közölt, heti rendszerességet és időpontbeli rögzítettséget jelentő, a kábeltévé által meghatározott szerda délelőtti időpont.

A helyi televízió szerkesztője a továbbiakban rákérdezett arra, hogy a kifogásolt Fidesz sajtótájékoztató-alkalmakon, amikor a Soproni Televízió nem jelent meg, milyen más médiumok kaptak még meghívót, és a többi szintén meg nem jelentekkel –– az MTV Regionális Stúdiójának dolgozó Pannonia Sopron Kft. Médiaszolgáltatóval, és a  Hír Televízióval –  szemben is ORTT vizsgálatot kezdeményez-e a Fidesz?
,,Vagy számukra elnézik azt a szerkesztői szabadságot, amely eldönti, hogy ő mit tart fontosnak?" - hangzott az újságírói kérdés.

Abdai a Médiatörvény 23 szakasz.2 bekezdését idézve kifejtette, hogy ,,a vételkörzetben élők életét jelentősen befolyásoló eseményekről kell tudósítani", ezért a Fidesz úgy gondolja, hogy a Soproni Televízió elsődlegesen az, amely a vételkörzetben élőkhöz eljut.
- Nem a sajtótájékoztató esemény - válaszolta újabb kérdésre a képviselő – hanem az, ami ott elhangzik - vélte.

T.É: