CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2004. jĂşlius 17., szombat 00:39


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés
2004. július 15.

Az elmúlt héten szinte folyamatosan nedves volt a szőlők lombozata, ezáltal végig fenn állt a peronoszpóra és a lisztharmat fertőzés veszélye.

A sok csapadék hatására a növény szövete fellazult – természetes ellenálló képessége csökkent. Bár a nagy fürt szám jelentős termést ígért, a gyenge termékenyülés miatt sok a madárkás fürt. A sörét szemnyi, apró bogyók nem fognak beérni, de rajuk jelentkezik először a fertőzés.

Nagy figyelmet kell fordítani a zöld munkák szakszerű elvégzésére: A túlzott hajtásválogatás – kilevelezés stresszeli a szőlőt, fotószintetizáló felületet, tápanyagot von el. Emellett növekedésre serkenti a hónaljhajtásokat. Nem biztos, hogy az “alapos munkát végző” szomszéd jobban dolgozik.

A soralj kaszálása, vagy kapálása viszont mindenképpen segíti a gyorsabb felszáradást. A Fertő parton lezajlott a második molyrajzás, most tetőzik Kogl és Harka térségében, de az alacsony egyedszám miatt legfeljebb az erősen fertőzőtt parcellákat kell permetezni ellene a jövő héten. Más a helyzet Fertőszentmiklós, Fertőendréd, Hidegség környékén, ahol a nagy egyedszám és a rothadásra fogékony fajták miatt szükséges lesz a rovarölő készítmények használata, de csak a jövő héttől.

A peronoszpóra fertőzését a felszívódó – blokkoló készítmények jobbára megállították, de júliusban még szükség lesz egy felszívódó hatóanyagú kezelésre.

A lisztharmat járványszerűen kezd fellépni a Kékfrankosokon – akár a 2002. évihez hasonló károkat is okozhat.

Védekezési javaslatom szerint, miután alaposan átnézték az ültetvényt:

    • Peronoszpóra ellen használjanak továbbra is nagy hatású készítményeket (Mikal, Verita, Tanos, Forum, Sereno, Acrobat).
    • Ha a lisztharmat megjelent a bogyókon, a fertőzés Karathane –val blokkolható. Valamint folytatni kell a strobilurin vagy azol blokkot (Discus, Eclair, Falcon, Flamenco) 3 – 4 kg. Elemi kénnel kiegészítve hektáronként.
07.08. – 07.15
Átlaghőmérséklet °C
csapadék (mm)
Virágvölgy
17,2
4,4
Kogl
17,1
5,2
Fertőendréd
19,3
2,4
Jánostelep
17,8
2,8
Présház
19,3
4
Fertőszentmiklós
17,8
3,8
Harka
16,5
5
Újhegy
17,8
2,4
Hidegség
17,5
4
Balf
17,3
3,8

Sopron, 2004. július 15.

Hollósy Attila
növényvédő mérnök
30-243-7795