CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. jĂşlius 20., kedd 22:44


Nyáresti koncertek a barokk kastélyban

Nyáresti koncertek a barokk kastélyban

Barokk, romantikus, jazz, musical és filmzene Maria Terézia egykori Halbturni vadászkastélyában Burgenlandban
- az új EU-tagországokból érkező vendégeknek 20 százalékos kedvezményt ajánlanak -


“Halbturni kastélykoncertek“

Idén, 2004. július 10-től augusztus 28-ig minden szombaton 19:30-kor a Halbturni kastélyban ( a Hegyeshalomtól néhány kilométernyire fekvő Féltorony) rendezik a “Halbturni kastélykoncertek“-et.

Az idei koncertek  “a népzene hatásai Antonin Dvořák" szellemében mottóval zajlanak.
A programban felcsendül majd Ausztria, Magyarország, Csehország, Lettország, Olaszország, Németország, Anglia és Szlovákia népzenei kincsét idéző, és részben népzenei hatásokat tükröző zenéje. A szervezők a “népeket összekötő“ “EU-zenekari koncertekként“  ajánlják a rendezvényt, amelyen az érdeklődők ismert barokk, klasszikus és romantikus darabok mellett különlegességeket is hallhatnak a jazz és a musical, a film világából.

    A “beszélgetős koncerten“. John Cage lenyügöző zenéje különleges zongorán, az amerikai zonoraművész Robert Ward és Rilke lírája Ulrich Reinthaller tolmácsolásában hangzik el.

A “Halbturni kastély koncertek“ az EU csatlakozás alkalmából minden új uniós szomszéd ország polgárának 20 százalékos  kedvezményt ad a jegy árából, amelynek érvényesítésére szükséges az érvényes útlevél bemutatása.

A Halbturnba vezető út számos más szórakozási lehetőséggel is összeköthető: a Fertő tó és Fertő tavi Nemzeti Park, ,,A selyemút másik oldalán“ címmel a Halbturni kastélyban kiállítás, borkóstoló a kastély pincészetében várja a kirándulókat.
 

Kis kastély történelem

A ma látható épületet a törökök által lerombolt vadászkastély helyén kezdte el épiteni 1701-ben Lukas von Hildebrandt (1668-1745), gróf Harrach megbízásából.
Az épület 1720-tól 1740-ig VI. Károly vadászkastélya volt. Maria Terézia uralkodása alatt Franz Anton Hildebrandt terrei alapján bővült és változott a kastély.
A nagyterem dísze a mennyezetfreskó, amelyet Franz Anton Maulbertsch készitett 1765-ben.

A freskó témája: Az idő és fény allegóriája; s az olimposzi isteneket ábrázolja: a napkocsit hajtó Apollót, Aurórát, Kronoszt, Gaiát, Flórát.

A helyszín a hegyeshalmi határátkelőhelyen át közelíthető meg az A4-es autópályán Bécs felé, a Mönchhof kijáratön át, azután következik Halbturn.

Részletes program:

“HALBTURNI KASTÉLYKONCERTEK“ 2004

Július, augusztus szombat 19.30 órakor

10.7. Nyitókoncert – Gabriele SIMA (mezzoszoprán), Ludwig WOLFRUM (bariton), Senka WOLFRUM és Robert LEHRBAUMER (zongora)
Dalok, kettősök, ill. népdalfeldolgozások MOZART, BRAHMS és mások – szláv táncok zongorára, négykezes DVOŘÁK - Humoros variációk Bach, Schubert, Johann Strauß és Wagner

17.7. ála “fiatal mesterek keletről“ – konferál Robert Lehrbaumer: Maria RADUTU, Veronika BÖHMOVA (zongora), Nataliya MYZYUK (szoprán)

24.7. Csellós ünnep – a TONART 9 csellósa
VIVALDI (Concerto grosso) - HÄNDEL (Passacaglia) - ROSSINI (Tell Vilmos nyitány) - SCHUBERT
(öt keringő, Moment musicaux) - GRIEG és mások

31.7. “Jazz a kastélyban“ – Rudi WILFER (zongora):
GERSHWIN, BERNSTEIN és a jazz legszebb balladái

7.8. EU-zenekari ünnepi koncert – Oliver LAKOTA (Trombita), Robert LEHRBAUMER (karmester), HUMMEL KAMMERORCHESTER Bratislava - MOZART "Kis éji zene", DVOŘÁK szerenádok, JOHANN STRAUSS (Polka-Mazurka), táncok és népzenei ihletésű zenekari darabok Csehország, Magyarország, Lettország, Olaszország, Németország, Anglia, Szlovákia (Halbturn templom!)

14.8. American Evening – szórakoztató beszélgető koncert. John Cage és csodálatos zenéje “a preparált zongorán“, dalok amerikai filmekből és musicalekből

Robert WARD (konferál és zongorázik), Linda HEALY (szoprán) Franz CARDA (kísér)

21.8. Opera- és operett-Soirée – Renate HOLM és énekegyüttese

28.8. Szó és hang – RILKE líra és hárfamuzsika

Szaval Ulrich REINTHALLER, játszik Georg BAUM (Koncerthárfa és kelta hárfa)

Jegyrendelés és információ, prospektus küldés: telefon: +43 664/558-24-14
E-Mail: schlosskonzerte@schlosshalbturn.com – Honlap: www.musique.at/halbturn

Elövételi jegyárak:
A Kategória  21,- Euro (24,- Euro *)
B Kategória 16,- Euro (19,- Euro *)

* 2004. augusztus 7-én és 21-én érvényes árak

S.K.