CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2004. július 22., csütörtök 15:25


Mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa


Mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa

Július elsejétől új parkoló igazolványt bocsátanak ki az okmányirodák a mozgáskorlátozottak számára. A régi engedélyeket az érintett - illetékmentesen - 2005. január elsejéig cserélhetik le. Sopronban eddig 50-en igényelték a közlekedési kedvezményekre jogosító új okiratot, amely mostantól a gyengénlátóknak értelmi sérülteknek és autistának is jár.

Akinek van, az a jól ismert kártyával bárhol ingyen parkolhat és egyes helyekre a tiltó tábla ellenére is behajthat. Nem véletlen hát, hogy a ’hasznos’ okmányt évek óta többen használják, mint amekkora a ténylegesen rászorulók aránya… A július elsejével életbe lépő jogszabály szerinti új, azonosító jellel, hologrammal is ellátott parkolási igazolványok bevezetésétől a szakemberek azt várják, hogy csökken a visszaélések száma. A közlekedési kedvezményre jogosító új okmányt a mozgáskorlátozottak mellett gyengénlátók, az értelmi sérültek és az autisták is igényelhetik; az irat használatára csak az érintettek jogosultak – mondta el a Cyberpress kérdésére Bujtásné Lazányi Irén, az önkormányzat Igazgatási irodájának vezetője, hozzátéve, hogy a közterület felügyelők ellenőrzik, valóban az használja-e a járművet, aki az igazolvány használatára jogosult. A kocsik szélvédőjén úgy kell elhelyezni a parkolási igazolványt, hogy annak érvényességi ideje jól látható legyen. (A használó fényképe az irat hátoldalán található.)
A korábbi parkolási engedélyeket 2005. január elsejéig kell lecserélni az Európai Unió valamennyi tagországában érvényes új iratra. Sopronban eddig ötvenen igényelték az igazolányt, amelyre Magyarországon mintegy háromszázezren jogosultak.


Tóth Anita Lilla