CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. július 22., csütörtök 16:25


Aláírásra kerültek az EU ISPA programjának támogatásával a régióban megvalósuló csatornázási és szennyvíztisztító beruházás kivitelezési szerzõdései

Csatorna- és szennyvíztisztító-beruházás Sopronban EU támogatással


Csatorna- és szennyvíztisztító-beruházás Sopronban
EU támogatással



2004. július 22-én Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában aláírásra kerültek az Európai Unió ISPA programjának támogatásával a régióban megvalósuló csatornázási és szennyvíztisztító beruházás kivitelezési szerzõdései. A közel 4,5 milliárd forintos beruházás 2004 augusztusában indul és várhatóan 2006 végére befejezéséhez ér. A költségek 50%-át az Európai Unió, 40%-át a magyar állami költségvetés, 10%-át pedig Sopron városa biztosítja. A csatornaépítés kivitelezését a „Gardens of Sopron”, vagyis a Betonút Rt. és a Délviép Rt. konzorciuma végzi, a szennyvíztisztító telepek fejlesztését az Alterra Kft. valósítja meg. A beruzásban részt vevõ cégek az Európai Unió nemzetközi beszerzési szabályai szerint lebonyolított pályázaton nyerték el a megbízást.

Sopron városa és a várost ellátó Sopron Környéki Víz- és Csatornamû Rt. két évvel ezelõtt sikeresen pályázott a helyi szennyvíztisztítási és csatornázási beruházás európai uniós ISPA támogatására. A munkálatok 2004 augusztusában kezdõdnek és 2006 decemberig tartanak. A befejezést követõen növekszik Sopron és Fertõrákos szennyvíztisztítójának kapacitása, valamint a soproni csatornahálózatot kibõvítik és összekötik a városon kívüli északi és déli területekkel. A munkálatok érinteni fogják – Sopronon kívül – Kópházát, Fertõrákost, Ágfalvát, Harkát és Sopronkõhidát is.

A csatornaépítés keretében megvalósul:

  • A Sopron várostól északra esõ területek bekötése a soproni szennyvízelvezetõ rendszerbe egy 4400 méteres nyomóvezetékkel, valamint megtörténik a szennyvízhálózat kiépítése ezen terület ellátatlan részein.
  • Soprontól dél-keletre esõ települések összegyûjtött szennyvizének bevezetése a Soproni Szennyvíztisztító Telepre egy 3800 m hosszú nyomóvezeték segítségével.

A szennyvíztisztító fejlesztése nyomán megvalósul:

  • A Fertõrákosi Szennyvíztisztító Telep technológiai továbbfejlesztése és a kapacitásának növelése. Ez fõleg a befogadó Fertõ-tó igen szigorú vízminõség-védelmi követelményei miatt sürgetõ probléma, és alapvetõen a meglévõ tisztítási technológia fejlesztésével vagy a víz egy másik vízgyûjtõ területre (Sopron, Ikva-patak) való átjuttatásával oldható meg.
  • A meglévõ Soproni Szennyvíztisztító Telep víz- és iszapvonali rendszereihez tartozó, többségében elavult technológiai egységeinek korszerûsítéssel egybekötött szinte teljes körû újjáépítése.


A csatornaépítkezés nyomán Sopronban és a környezõ kisebb településeken teljes körûvé válik a szennyvízgyûjtõ csatornahálózat. Az összegyûjtött szennyvizek tisztítására és a keletkezett iszapok kezelésére szolgáló szennyvíztisztító telepek (Sopron, Sopronkõhida, Fertõrákos) azonban már ma sem tudják kielégíteni az egyre szigorodó környezetvédelmi elõírásokat. A befogadók (Ikva-patak és a Fertõ-tó) vízminõségének a védelme érdekében ezért nemcsak a csatornahálózat bõvítésében, hanem a szennyvíztisztító telepeket illetõen is halaszthatatlan fejlesztésekre van szükség.

A megvalósítás elõtt álló beruházás a szennyvíztisztítási és iszapkezelési  feladatot úgy oldja meg, hogy megszünteti a tisztított szennyvíz bevezetést a különösen veszélyeztetett Fertõ-tóba. A meglévõ Fertõrákosi Szennyvíztisztító Telep a jövõben csak egy olyan elõtisztítási feladatot fog ellátni, amelybõl a kezelt szennyvizet a soproni csatornahálózaton keresztül a Soproni Szennyvíztisztító Telepre vezetik utótisztításra.

Ennek megfelelõen a telepek beruházási munkálatai szinte teljes egészében a Soproni Szennyvíztisztító Telepre koncentrálódnak, ahol a ma legkorszerûbbnek tartott tisztítási és iszapkezelési módszerekkel biztosítják a víz- és az  iszap környezetkímélõ kezelését.

A kivitelezõk a technológia kialakítása során különös gondot fordítanak a szaghatások minimalizálására. Ennek érdekében a tisztító mûtárgyak és berendezések jelentõs részét lefedik, a használt levegõt biofilterekben tisztítják, illetve az iszapkezelést zárt technológiai egységekben valósítják meg.

Külön fontos eleme az eljárásnak, hogy a víz tisztítása során melléktermékként keletkezõ iszapból megújuló energiaforrást, biogázt és a mezõgazdaságban értékes komposzt anyagot állítanak elõ. A keletkezõ napi 1500 m3 földgázzal egyenértékû biogázt  gázmotorban hasznosítják, ami  a telep hõenergia és villamos energia igényének jelentõs részét fedezi majd.

A tisztítótelep kapacitása  napi 21.000 m3, ami távlatilag is elegendõ lesz a régióban keletkezõ szennyvizek tisztítására. 

A beruházás során 57 különbözõ létesítményt kell építeni. A víz tisztítására és a keletkezõ iszapok kezelésére szolgáló vasbeton mûtárgyak összes térfogata megközelíti a 27.000 m3-t, ami több mint 13 db olimpiai versenyuszoda méretével egyezik meg.



Az információkat a Double Decker Kft bocsájtott a rendelkezésünkre.