CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. jĂşlius 27., kedd 23:55


Gálosi kulturális fesztivál 2004

Gálosi kulturális fesztivál

Walter Dezső polgármester vendégeként, idén hatodik alkalommal tartott sajtótájékoztatót a soproni Városházán Matthias Achs, Gálos(Gols) polgármestere, aki az általa képviselt burgenlandi településen rendezett kulturális fesztiválra hívta a soproniakat.


Christian Frölich titkár, Walter Dezső Sopron polgármestere és Matthias Achs Gols polgármestere

A gols-i polgármester kifejtette: történelmi pillanat a sajtótájékoztató a két település együttműködésében.,,Az uniós csatalkozás után "egy hajóban utazunk" - mondta – a cél a közös múlt és jövő összekapcsolása.
A barátság és együttműködés példájaként értékelt vásári eseményt, a kulturális nyár programokat, EU 25-Kultúra Európában és területi borkóstolóból álló rendezvénysorozatot 2004-ben 37. alkalommal rendezik meg. Idénre az 1989 óta magyar partnerkapcsolatokkal is rendelkező Pannonia vásár már nem csak Burgenland, hanem Kelet-Ausztria rendeztvényévé nőtte ki magát. A turizmus és kultúra egyre jelentősebb, gazdaságra is kiható szerepét értékelve Matthias Achs elmondta: az osztrák és a magyar turizmus összekapcsolásáról, az úthálózat javításának lehetőségeiről is tárgyalt Walter Dezső polgármesterrel.

Matthias Achs szerint a 3500 lakosú településen az 1100 háztartás és 400 borász bortermelése a legnagyobb Ausztriában, a háztartások fele kizárólag ebből a tevékenységből él.

A Cyberpress kérdésére válaszolva a gálosi polgármester kifejtette a kereskedelem erősítését célzó, határon átnyúló projektek létrehozásának fontosságát.
Walter Dezső, Sopron polgármestere úgy gondolja: az erős falvak és a kis lépések politikája viszi előre az együttműködést, kiemelte: a Kékfrankos Fővárosa címmel, EU tagként Sopron szerepet kíván vállalni a közös borvidék létrehozásában, és ennek központjává kíván válni.

tsz