CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2004. jĂşlius 28., szerda 17:05


Civil Sziget

Civil Sziget

Száztizenkilenc civil szervezet lesz jelen az idei Sziget Fesztiválon. Köztük a Civil Szigeten belül a Zöld Udvarban a környezetvédelmi szervezetek, a Civil Faluban a drogprevencióval foglalkozó egyesülések. A tegnapi napon megszülettek erről a szerződések, még azzal a szervezettel is, melynek képviselője korábban a Civil Falu elmaradását híresztelte.

Nem marad el egyetlen szolgáltatás sem az idei Civil Szigeten. Annak ellenére, hogy az egyik szervezet képviselője, a GYISM-től meg nem kapott pénzre hivatkozva, a drogprevenciós szervezetek teljes távollétét híresztelte, a Prdo-Nab nevű, AIDS szűrést végző szervezet kivételével, mindegyik szervezet jelen lesz a Szigeten. AIDS szűrést azonban az Egészségügyi Minisztérium sátrában is végeznek, tehát a szolgáltatások nem szenvednek csorbát.

Civil szervezetek a kezdetek óta jelen vannak a Szigeten, a Fesztivál szervezői, a hazai fesztiválpalettán egyedülálló és példaadó módon, minden évben teret biztosítottak ezen szervezetek bemutatkozásának. Az évek során egyre több egyesület jelentkeztével, már több éve, a Civil Sziget egyesíti e csoportokat, s a Sziget szervezői a működésükhöz szükséges feltételek megteremtésével, sátrakkal, bútorokkal, belépőjegyek és áram biztosításával segíti munkájukat.

Az idei Fesztiválra is pályázat útján lehetett jelentkezni és a jelentkezők közül mintegy 120 szervezet képviselteti magát a rendezvényen. Itt lesznek – többek mellett – az Amnesty International, a Budapesti Európai Ifjúsági Központ, több roma szervezet de a Magyar Bridzs Szövetség illetve a Magyar Yoyo Egyesület képviselői is. Sátrat kap a Fővárosi Bíróság, az Országgyűlési Biztosok Hivatala és idén először az Országgyűlés is. Több jog- és kisebbségi érdekeket védő szervezet mellett bemutatkozik itt a speciális szükségletű gyermekekkel foglalkozó Maugli Alapítvány is. Idén is lesz a népszerű Élő Könyvtár, amely olyan könyvtár, ahol a beiratkozott olvasók „élő könyveket” kölcsönözhetnek a könyvtári kölcsönzés szabályai szerint. A könyvek egy-egy jellegzetes társadalmi csoportot, foglalkozási ágat képviselnek, pld: kölcsönözni lehet rendőrt, eurokratát (európai bürokratát), valamely kisebbségi csoporthoz tartozót vagy akár biztonsági őrt. Az idei évben új, önálló helyszínen jelentkezik az Ability Park, a fogyatékos személyek életét bemutató „kalandpark”, 28 civil szervezet együttműködésében. A Civil Szigeten jeltolmácsok állnak rendelkezésre és előzetes bejelentés alapján a látássérültek kísérőszolgálatot vehetnek igénybe.

A Civil Szigeten belül működik a környezetvédelmi szervezeteket tömörítő Zöld Udvar, filmvetítésekkel, beszélgetésekkel, előadásokkal illetve a Civil Falu, mely a szenvedélybetegségek kezelésével és megelőzésével foglalkozó egyesületeket fogja össze.

V. V.