CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2004. július 29., csütörtök 22:29


Lapszemle 2004. jlius 29.

Htftl unis jogostvny
www.radio.hu
Itthon is bevezetik az egysges formtum eurpai unis jogostvnyt htftl. Ez csak nhny formai vltozst tartalmaz a hrom ve bevezetett plasztikkrtyhoz kpest.
 
Ugyanakkor rvnyesek maradnak az eddig kiadott, papr s krtya jogostvnyok is.Az Energia Klub a paksi 2 ellen
NOL
Az Energia Klub informcii szerint augusztus 2-n, azaz jv htfn kezddik a paksi kettes blokk jraindtsa, ezt a zldek ellenzik.
A klub az MTI-hez cstrtkn eljuttatott kzlemnyben gy fogalmaz: a kockzatos folyamatot pusztn presztzs- s gazdasgi rdekek indokoljk. Szerintk a rgit a paksi menedzsment egy jabb ksrletnek teszi ki, hiszen ilyen krlmnyek kztt reaktorindtsra mg nem volt plda. Ezzel arra utalnak, hogy mg nem fejezdtt be a mlt v prilisi zemzavar felszmolsa a 2-es blokknl.

Mittel Istvn, a Paksi Atomerm Rt. szvivje az MTI rdekldsre cfolta az augusztus 2-i indtst. Elmondta: korbbi gretknek megfelelen, mieltt megkezddik a 2-es blokkban a   villamosenergia-termels tjkoztatjk a kzvlemnyt. Az indts pontos idpontjt nem tudta megmondani, az tjkoztatsa szerint a nyr sorn vrhat. (MTI)


Dalok s perek Felbred-e a zeneipar?
MNO
A pereskeds csak rvidtv megolds lehet az illeglis zeneletltsek kapcsn. A lemezcgeknek nyitniuk kellene az internet fel, s leglis formba terelni a dalok letltst. A zeneiparnak gy az internet a jvje, ellenkez esetben a vgzete lehet.

A mlt szerdai terms az internet s a popcsillagok hborja frontjn: az Apple megnnepelhette az iTunes els szletsnapjt (az iTunes a legnagyobb olyan internetes zlet, ahonnan trts ellenben leglisan lehet letlteni zenei anyagokat). A Recording Industry Association of America (Amerikai Lemezcgek Egyeslete) ugyanakkor jabb 477 szemlyt perelt be a szerzi jogok megsrtsrt, ezttal az egyetemi hallgatkat vve clba jelenti a Newsweek tudstja.

A pereskeds mg az RIAA szerint is csak rvidtv megoldst jelenthet abban a harcban, melyet azon, amgy trvnytisztel llampolgrok ellen folytatnak, akik a Kazaa-n nhny milli msik, nem kevsb trvnytisztel llampolgrral zenei anyagokat cserlgetnek. Hossz tvon az lenne a megolds, ha a lemezcgek hajlandak lennnek nyitni az internet fel, s valamilyen leglis formba terelni a dalok letltst. A zeneipar azonban a mai napig nem hajland elfogadni azt, hogyha az internet nem a jvje, akkor a vgzete lesz.

Az iTunes az els vben 70 milli dalt adott el. Az iTunes kombincija egy rendkvl npszer Apple termkkel, az iPod mp3 lejtszval, az Apple kezre jutatta a letlts- ipar tbb mint felt. A cg tovbb szeretn fejleszteni az iTunes rendszert, tbbek kztt egy 700 000 dalt tartalmaz adatbzissal.

Eddig a pozitvumok. A trtnethez azonban az is hozztartozik, hogy a leglis letltsek az eladsoknak alig kt szzalkt teszik ki, ami ugyan szp eredmny egy gyermekcipben jr gazattl, de eltrpl a millirdnyi illeglis letltssel szemben. Az illeglis letlts npszersge jelenti az igazi konkurencit az olyan cgeknek, mint az iTunes, a WalMart, vagy a Real Networks (a Sony erre a hnapra tervezi csatlakozst). A cgek megprbljk felvenni a versenyt az ingyenzenvel, s szrakoztat online programokat, tisztessges rakat, kivl minsg file-okat knlnak. Amg azonban a lemezgyrtk nem sorakoznak fel mgjk, ez a kzdelem eslytelennek tnik.

A kulcskrds termszetesen az r. Az Apple 99 centrt knl egy dalt, a teljes albumok tlagos ra 9,99 dollr krl van. Egyes npszer albumok ra ugyanakkor megmagyarzhatatlanul magas. Egy plda: Sheryl Crow 2003-as legnagyobb sikerei 15,84 dollrt kstlnak az iTunes katalgusban, radsul egy dal hinyzik is az albumrl. Ugyanez a gyjtemny (termszetesen a hinyz szmmal egytt) CD-n 9,99 dollrrt megvehet az Amazontl. A dolog irnija, hogy Sheryl Crow az egyik lharcosa az internetes dalletlts legalizlsnak.

Ez termszetesen gy nem mkdik, az online raknak sokkal alacsonyabbnak kell(ene) lennik, mint a CD-k esetben, ahol az rak magukban foglaljk az elllts, szllts kltsgeit is. Az alacsony rrt kompenzl a nagy forgalom. Szupersztrok albumai esetben nem az a cl, hogy szzezer embert megprbljunk rvenni, hogy tltse le ket s fizessen 13 dollrt, hanem egymillit kell meggyzni rla, hogy megri nekik letlteni egy albumot mondjuk t dollrrt.

Egy msik problmakrt kpvisel a digitlis jogvdelem. A leglisan letlttt anyagokba egy vdelmi rendszer kerl, mely megelzi a szablytalan hasznlatot igen m, de gyakran elfordul, hogy bizonyos vdelmi rendszerrel elltott dalokat csak bizonyos lejtszkkal lehet megnyitni. A vevnek nem rdeke olyan dalokat letlteni pnzrt! melyeket pldul csak a nagyszobjban hallgathat meg, de a kocsijban mr nem. Az iTunesrl letlttt dalokat pldul csak az iPoddal lehet lejtszani, mert az Apple nem hajland eladni vetlytrsainak a vdelmi rendszert. Brmennyire is furcsa, ezt a kompatibilits problmt a gyrtknak s forgalmazknak eszk gban nincs kikszblni.

Nyilvnval, hogy a zeneipar olyan irnyban fog elmozdulni, ahol tucatnyi j mdszer knlkozik a pnzcsinlsra. Ezt az irnyt jellik ki az iTuneshoz hasonl online ruhzak, vagy az elfizetses szolgltatsok, mint a Rhapsody. A fejlds tja ez, s nem az egyetemi hallgatk beperelse. A jv zenjre azonban a lemezgyrtk egyelre nem tudnak tncolni. (Forrs: Newsweek)Wass Albert nem hbors bns - Gyztt az igazsg?
MNO
A romn Legfelsbb Brsg vizsglata megllaptotta, hogy az erdlyi rfejedelem Wass Albert nem hbors bns. A megllaptsra felhborodva reaglt a hsket vd romn egyeslet, akik nv szerint is felsoroltk, hogy szerintk kiket vgeztetett ki Wass Albert.

Tbb romn lap beszmolja szerint Adrian Moisoiu, a Nagy-Romnia Prt parlamenti kpviselje rtestst kapott a Legfelsbb Brsgtl, amelybl kiderlt: a brsg ltal lefolytatott vizsglat megllaptotta, hogy Wass Albert nem tekinthet hbors bnsnek.

A kzlemnyre reaglva a marosvsrhelyi Hsk Kultusza Egyeslet nyilatkozatban nv szerint felsorolja azokat a romn, zsid s magyar ldozatokat, akik kivgzsre szerintk Wass Albert adott parancsot a magyar katonknak. Az egyeslet egyben felszltotta a Legfelsbb Brsgot, hogy vizsglja fell kzlemnyt, s mstsa meg vlemnyt a Wass Albert-ggyel kapcsolatban. (Forrs: Romniai Magyar Sz; erdely.ma) 

Ngybl kett, a kettbl egy - Az Arany Jnos Specilis Szakiskola kt j plete Csornn
Npszabadsg Torma Tams

De tnyleg van-e egysg? Mert a kiss taln talnyos cm szmmisztikjba konkrt tnyek s nmi patetikus tlzs is keveredik.

De tnyleg van-e egysg? Mert a kiss taln talnyos cm szmmisztikjba konkrt tnyek s nmi patetikus tlzs is keveredik: a kisegt iskola a vros ngy klnbz pontjrl kltzhetett ssze vgre a kt j iskolapletbe, de ezekben els ltsra nem sok kzs tnik fel. Egymstl viszonylag tvol, egy kertvros-utcnyira llnak, klsre mg csak nem is hasonltanak, ami nem csoda, hiszen mindegyik ms, radsul ms logika szerint is terveztk ket.

A nagyobb, a Karcsony Tams s a Minusplus fiataljai (Alexa Zsolt, Rabb Dont s Schreck kos) ltal tervezett kzponti iskolaplet lett kisebb, a foglalkoztat tantermeket magban foglal egysg talaktsa (tervez a 3H ptsziroda, azaz Csillag Katalin s Gunther Zsolt) utn kszlt el. Elbbi a szles Erzsbet kirlyn utcban alkalmazkodik szernyen, de kln llva a keskeny, fsfogszeren htranyl telkek rendjhez, egy utcval htrbb a msik ppensggel zrt sort alkotva, a szomszd hzhoz tapadva s kiss fl is nve mutat markns utcai homlokzatot. A specilis szakiskola egybknt klnbz fogyatkokkal l, az aktulis trvnyszveg gondosan kimrt korrektsgvel "sajtos nevelsi igny" gyerekeket jelent - pldul kisebb tanulcsoportoknak sznt kisebb alapterlet, de jval tbb s jval tbbfajta osztly- s szaktanteremmel.

Karcsonyk tglaplete az utca fel alig mutat tbbet, mint egy mretesebb csaldi hz, igazi tekintlyt befel hzdva bontja ki egyre ltvnyosabban, mikzben ez a telek szln vgighzott kzleked tvonal a hts kertek vezetn is tvgva, szinte szrevtlenl kt ssze a szomszd utcval.

Onnan pr szz mterre a Csillag- Gunther-fle talakts ltvnyosabban rja fell kzvetlen krnyezett. A vastagtott s kiugratott keretkkel hangslyozott utcai ablaksorok az tellenben, a tls sarkon ll emeletes kockatrsashzakra ltszanak reaglni, befel viszont a bvts meglehetsen przai knyszert fordtottk elnykre: az egymssal prhuzamos utcai s udvari szrnyat, tovbb az sszekt nyaktagot gy nveltk meg, hogy kzben egy teljesen egysges U alak jtt ltre, kzpen vdett s hangulatos bels udvarral. Az iskolnak ezen a nyitott vgn az j nyeregtetk tlnylnak az pleten, s a kt szinten ell, htul egy flig furcsn nyitott, illetve fedett terasz, betonlebegs alakult ki. Az utcai homlokzaton ugyan mindez kiss erszakosan l r a barokksrga szomszdsgra, ugyanakkor az udvar arra fordul, nyitott oldalba elegns kzvetlensggel komponltk bele az ottani gynyr deszkapajta htoldalt. Ilyen magabiztos kreativits mellett szinte termszetesnek tnik az iskolabels vilgos kzlekedrendszere vagy a ders narancssznben s okkerben vilgt folyosk - nem is szlva a remekbe szabott apr rszletekrl, mint a bejrattal szemben oplosan dereng vegfal mg rejtett lpcs vagy az ezt megvilgt tetablak, amin keresztl szinte az pletbe hajlik egy difag.

A lthat klnbsgek mgtt teht hol az a bizonyos egysg? gy tnik, mindkt kollektva kivteles rzkenysggel, ugyanakkor lenygz termszetessggel lpett t azokon a provincilis nygkn, amelyek ilyenkor legtbbszr szinte szrevtlenl is zros szavatossg kompromisszumokra knyszertik az pttetket. Ezek az pletek gy alkalmazkodnak a vidki itt s most krnyezethez, hogy kzben nem teleptenek ide hamis leereszkedssel rks nneplyessget, eurpai rtelemben is korszerek, de mindenfle gyarmatost erszak nlkl. Ers kontrasztok, reduklt, mr-mr hvs egyszersg, de legelssorban mgis valami funkcielv nyugalom: nem kell parzni, lehet ezt gy is.

Az egyszersg kedvrt mondhatnm ezt radiklisan modernnek is, de inkbb nem mondom, mert ez mg ma is tlsgosan felforgatnak tnik - pedig a maguk idejben a csaldi kockahzak vagy ksbb a nhny emeletes laktmbk minimalista telepei ugyanilyen radiklisan forgattk fel a vidki utck tradicionlis kpt. Az a gynyr, nyersvrs tglaarchitektra viszont, amely pldul Karcsony Tamsk pletn vonul vgig a vzszintes megnyugtat biztonsgval, ugyanakkor kihagysokkal, rcsozatszer ritmusvltsokkal s kisebb-nagyobb feszltsgeket teremt, fggleges hangslyokkal is, aligha marad hats nlkl a jv nyitottabb, errefel ptkezire - a lehet legegyszerbben szp. Miknt azok az ers kontrasztok is, amelyek a tmr tglafal s a nagy vegfelletek, a belesimul s lnkszn falskok ellenttbl szlettek. Ez a modernizmus csak annyira felforgat, amennyiben nemcsak visszafel, a mltba akar figyelni, de j ertervel rksen a jv fel fordt, hogy vegyk szre a gazdagods, a kiaknzsra vr lehetsgek vgtelen trhzt is.

s marad mg tovbbi hasonlsg is, br ez mr nem annyira szvdert. A tervezk felkszltsge nem mindig tallkozik az ptkvel is, a mindkt pletben hangslyos ltszbeton fellete majdnem botrnyos sznvonalon kszlt el. A deszkazsaluzat erezetnek finom lenyomata helyett kavicskitremkedsek s lgbuborkgdrk, az utlag korriglni prbl fugzsok esetlen foltjai - a hats pedig ellenttbe fordul, mintha tnyleg azoknak lenne igaza, akik szerint a modernizmus csak erszakos nyomuls a felsznen, ennyi, semmi ms, s mgis a mstukks gipszkarton lmennyezet a jobb, mert az legalbb mindig kitakarja a lnyeget.

A szerz az OCTOGON ptszetkritikai Mhely tagjaElhunyt Illys Kinga eladmvsz
http://www.kronika.dntcj.ro/

Hosszan tart, trelemmel s mltsggal viselt betegsg utn elhunyt marosvsrhelyi otthonban Illys Kinga Szchenyi-djas eladmvsz, Marosvsrhely dszpolgra. Plyafutsa meghatroz rszben a marosvsrhelyi sznhzhoz ktdtt, ksbb tantott a sznmvszeti egyetemen is. nll estjeivel vtizedek ta jrta Erdlyt, az anyaorszgot s a vilg magyarsgt. Szmosan emlkeznek pldul Fagyngy cm nll lemezre, Saint-Exupry A kis hercegnek eladsra vagy az egy-kt hnapja mg itthon nlunk is tbb helyen bemutatott Mrai San Gennaro vre vagy a Szent Erzsbet legendja estjeire. Nhny ve Kecskemten jelent meg az erdlyi magyar kltszet gyngyszemeibl vlogatott traval cm albuma. Szemlyben az egyetemes magyar eladmvszet egyik, mr letben klasszikus csillagt vesztettk el, aki mvszett a magyar nyelv s kultra polsnak szentelte. Temetsrl ksbb intzkednek.Vlsi bonyodalmak az EU-ban
Magyar Hrlap

A hzassggal s a vlssal kapcsolatos krdsek eldntse a tagllamok hatskrbe tartozik, mg akkor is, ha kt tagorszg llampolgrai lpnek frigyre. m a vlsuk utni jogvitk megoldsban mr a kzssgi jog is irnyad lehet.
 
Nem bonyoldik az gyintzs, ha kt tagorszg llampolgrai kelnek egybe - fot: Szigetvry Zsolt
 
Egy unis vegyes hzassg (melyben klnbz tagorszgok llampolgrai lpnek frigyre) utn a pr szabadon vlaszthat, melyikk orszgban telepszik le. Akr harmadik tagllam mellett is dnthetnek, minden kln formalits nlkl. A kellemetlensgek akkor kezddnek, ha vge a szerelemnek, s jn a szakts.
A vegyes hzassg felbontsa zrzavaros helyzetet eredmnyezhet a vagyonmegoszts krdsben, msrszt a gyermekelhelyezsi, -lthatsi s -tartsi gyekben is addhatnak nehzsgek. Az egyik szl gyakran vdolja gyermekrablssal a msikat, s az egyik orszgban szletett dntst nem mindig tekinti magra nzve kteleznek a msik fl.
Az Eurpai Uni jogalkotsa tagllamainak csaldjogi trvnyeit nem rinti tudtuk meg az Igazsggyi Minisztrium illetkestl. A vonatkoz kzssgi rendelet kizrlag olyan krdseket szablyoz, mely EU-tagllam brsgai jrhatnak el valamely csaldjogi gyben, illetve azt, hogy az egyik tagllam brsgnak egy ilyen gyben hozott hatrozatt msik tagllamban milyen felttelekkel ismerik el.

A lakhelytl fgg

Az egyik tagllam brsga ltal hozott, a hzassg felbontsrl, rvnytelenn nyilvntsrl szl hatrozatot a msik tagllamban minden kln eljrs nlkl, automatikusan el kell ismerni szl a rendelet. Ez sok olyan EU-tagllamban megknynyebblst hozott, amelyeknek jogrendszere hosszadalmas elismersi eljrst rt el. S ennek megfelelen az anyaknyvbe minden kln eljrs nlkl bejegyzik a verdiktet termszetesen csak azt kveten, hogy a hatrozat jogerre emelkedik.
A magyar szablyozstl eltren hzassgi gyekben a brsgok joghatsga nem a felek llampolgrsgtl, hanem alapveten attl fgg, hogy a felek (vagy egyikk) melyik tagllam terletn lnek. Ahhoz, hogy magyar brsg jrjon el a bontperben, nem elg, ha a felek egyike magyar llampolgr, ennl "szorosabb magyar kapcsolatra" van szksg. gy pldul akkor indthat magyar brsgi eljrs hzassgi gyben, ha a hzastrsak kzs lland lakhellyel rendelkeznek haznkban; vagy korbban itt ltek egytt, s az eljrs megindtsakor legalbb egyikk mg itt lakik. Ha csak a hzassg felbontst krelmez fl magyar llampolgr, legalbb hat hnapig kell Magyarorszgon lnie a krelem benyjtst megelzen ahhoz, hogy a magyar brsgon az eljrst megindthassa a msik EU-tagllamban l alperes ellen.
 

Kinl lesz a gyerek?

A rendelet a kzs gyermekre vonatkoz joghatsgi szablyokat is meghatrozza. A szli felelssg krdsben, vagyis a gyermek feletti szli felgyelettel kapcsolatban is, a joghatsg a gyermek szoksos tartzkodsi helyhez igazodik, gy magyar brsg csak itt l gyermek gyben jrhat el. Az egyik EU-tagllamban hozott hatrozatot ebben az esetben is elismerik s vgrehajtjk a tbbi tagllamban, ezt csak kivteles esetekben lehet megtagadni.
A bels hatrellenrzs megsznsvel egyre gyakrabban fordul el, hogy a szakts utn a szl "elrabolja" azt a gyermeket, akit volt hzastrsnak tl a brsg. Jv tavasszal lp letbe az a rendelkezs, amely elvben megnehezti a gyermeket magnak kvetel szl dolgt. A gyermek gyben ugyanis ksbb is az a brsg lesz az illetkes, amelyik eredetileg, a "rabls" eltti lakhelyn dnttt a gyermekelhelyezsrl. Ha pedig a brk a korbbi dntst megerstve a gyermek visszatrse mellett dntenek, azt a msik tagorszgnak is tiszteletben kell tartani, s mindenfle procedra nlkl vgre kell hajtani az tletet.

Szerzdssel egyszerbb

A hzassg utni vagyonmegosztssal kapcsolatban mg nincs kzssgi szablyozs. Taln ppen ezrt az utbbi idben egyre elterjedtebb szoks, hogy a vegyes hzassgot kt prok (is) hzassgi szerzdst ktnek. Sehol nem ktelez ilyen megllapodst bemutatni, m minden orszg elismeri az ilyen szerzdst. A vlssal vgzd hzassgoknl a szerzds egyszerbb teszi a vagyonmegosztst. A magyar flnek egybknt meglepetst okozhat, hogy hatrainkon tl sok helyen nem tekintik automatikusan kzs vagyonnak azt a gyarapodst, amelyet a hzaspr kzs lete sorn szerzett. Amg a begrt EU-szablyozs megszletik, mindenkppen hasznos a hzassgi szerzds: segtsgvel a felek vilgosabban ltjk, mi vr rjuk a kapcsolat felbontsakor.

Automatikus jogok a csaldtagoknak is

Automatikusan jogosultak a letelepedsre az eurpai unis llampolgrok brmely unis tagorszgban, amennyiben t vet ltek ott. A tagorszgokban 2006-ig letbe lp irnyelv azokat az adminisztrcis buktatkat hivatott kikerlni, amelyekkel egy msik tagorszgban dolgozni, illetve tanulni kvn unis llampolgrok tallkozhatnak. A letelepedsi jogok egyttal a munkavllalk s a dikok csaldtagjaira is vonatkoznak. Ezekben az esetekben a hozztartoz is sajt jogn vllalhat munkt, illetve tanulhat.
A csaldtagi sttus ugyanakkor klnleges jogosultsgokat jelenthet, ha a csaldtag valamely harmadik llam llampolgra. Csaldtagnak a hzastrs, illetve a 21. letvt be nem tlttt kzs gyermek minsl. Ugyangy csaldtagnak tekintik a munkavllal s hzastrsa felmenit s leszrmazottait, amennyiben eltartottnak minslnek. Ezekben az esetekben ket vzummentessg illeti meg akkor is, ha vzumkteles orszgbl rkeznek. Ugyangy automatikus a tartzkodsi engedly megadsa ezeknek a csaldtagoknak, valamint szabadon vllalhatnak munkt is.
let az unin bell

Az unis csatlakozs mindennapos hatsait bemutat sorozatunkban jv cstrtkn (augusztus 5-n) arrl runk, milyen hatsa volt t v alatt a valutauninak s az eur hasznlatnak a kzssgi piacokra, rakra, a befekteti krnyezetre. E hten is vrjuk a tervezett tmval kapcsolatos krdseiket.
 
A csaldtagok jogosultak mindazon szocilis kedvezmnyekre is, amelyek az adott tagorszg polgrainak jrnak. gy pldul a hzastrsak is ignybe vehetik az orvosi elltsokat, a gyermekeket a helyiekkel azonos felttelekkel jrathatjk iskolba. zvegyi nyugdjra pedig egy msik tagllam rszrl is jogosult a tll hzastrs.
Azon csaldi kapcsolatok esetben, amelyeket csak egyes unis tagorszgok ismernek el, a jogosultsgok is ezekre az orszgokra korltozdnak. Egy dn meleg hzaspr nem unis llampolgr tagja pldul automatikusan kap tartzkodsi engedlyt s vllalhat munkt Belgiumban, mivel mindkt orszg elismeri a homoszexulis csaldi ktelk jogossgt. Ugyanakkor ez a jogosultsg mr nem mkdne Olaszorszgban vagy Grgorszgban, ahol nem engedlyezettek a meleghzassgok. A legtbb nyugat-eurpai orszg valamilyen formban elismeri az azonos nemek kapcsolatt. Az Eurpai Parlament mjusban kiterjesztette a heteroszexulis hzastrsaknak jr juttatsokat a meleg prokra is, egy tavaly elfogadott, nem ktelez rvny ajnls rtelmben pedig trvnyesen hzassgot is kthetnek s gyermeket is rkbe fogadhatnak.
 
Gykeri Mercdesz, Neumann Ott,
Vndor vaMozart a klastromromnl
Magyar Hrlap
Flidejhez rkezett a Mvszetek Vlgye sszmvszeti fesztivl. Kapolcson s krnykn idn nem lpnek egyms lbra az emberek, egyelre nem elviselhetetlen a tmeg, de a napijegy most sem jelent garancit arra, hogy brmelyik produkcira be lehet jutni vele.
 
A Vlgyben minden talpalatnyi teret kihasznlnak: udvarokon, buszmegllkban rendeznek killtsokat - fot: Heged?s Mrta
 
Kevesebben vannak a Vlgyben, mint tavaly, de ppen elegen. gy is van sorban lls italrt, lngosrt, krtskalcsrt, de nem kell rkkal elbb odamenni a kapolcsi Gstya-rokba, hogy helyet lehessen kapni egy sznhzi eladsra. Az eddigiektl eltren a sznyogok is igencsak megkedveltk a Vlgyet: elszeretettel rszt vesznek a kulturlis programokon is. Jelen voltak pldul a talindrgdi klastromromnl is, amikor a Szegedi Szimfonikusok a Varzsfuvola nyitnyt s Dvork jvilg szimfnijt adtk. A festi romnl mskor tumultuzus jelenetek jtszdtak le, de ezttal bizony elg kevesen kezdtk hallgatni a pokoli szlben Mozartot. Mrta Istvn "vlgyigazgat" be is mondta, hogy a kznsg eredjen nyomba az elrepl kottknak, s hozza vissza ket a zenszeknek. Elszr azt gondolom, kr ezen a helysznen szimfonikusokkal ksrletezni, s nyilvn azrt tettk, mert idn Szeged kiemelt vendg a Mvszetek Vlgyben. De aztn kezdnk mind tbben lenni, jnnek s jnnek az emberek, vagy csak arra stafiklva ott ragadnak. Gynyr a festi rom, az gen nyargalsznak a felhk, az emberek szksorokban vagy fldn lve, heverszve hallgatjk a zent, mr-mr giccsesen idillikus a kp.
Nem ennyire bks a helyzet Puln, a Brka Sznhz Mulatsg cm produkcija eltt, ahol a meghirdetett kezdsi idpontban mg az ajtn kvl ll a tmeg. Majd kzlik, hogy tzesvel engedik be a nztrre az embereket, mint a dedban. Meg hogy csak az jjjn, akinek sorszma van, mint mondjuk a fogorvosnl. Nem tudom, hol kellett volna sorszmot krni, de a dhs csorgk kzl tbben felvilgostanak, hogy kis cetli hirdeti Puln a sorszm-ktelezettsget. De aki ms falubl jtt t, ezt nem tudja, mint ahogy a msorfzetben sem szerepel ez az igny. Meglehetsen sokan kvl rekednek. A Brczes Lszl ltal rendezett elads Mucsi Zoltn, Scherer Pter, Szikszai Rmusz remek jtkval nagy sikert arat a levegtlen teremben, ahol azrt hajnali fl egy tjban mr tbben el-elbbiskolnak, de amikor vge a produkcinak, nagyot tapsolnak, majd rlnek, hogy a falvakat sszekt Csigabuszt ltjk a megllban. Tele is lesz a busz ziben. Aztn azok a stoposok, akiket felvesznk, meslik: a busz csak kt ra mlva indul a vgllomsknt is hasznlatos Pulrl. Szegny fesztivlozk pedig rltek, hogy felfrtek. Mondja is msnap valaki a monostorapti megllban, hogy jvre meg kellene vgre szervezni fesztivl idejn a kzlekedst, ez mg j zlet is lenne. zlet persze most is van a Vlgyben, szpszm vendglts teleplt ide. Ami leginkbb ide val, az falu nev intzmny, mely rgi parasztteleket hoz vissza a feledsbl. Van pldul ddlle, serpenyben s hjban slt hagyms-papriks krumpli, de puliszka is. Mindehhez jfle zenekar jtszik Krptaljrl.
Kihasznlnak a vlgyben minden talpalatnyi teret. Debreczeny Zoltn pldul hangulatos kpeket festett a kapolcsi nyzsgsrl, ezeket a falu ftern, a buszmegllban lltottk ki. Szemkzt kzzel mertett paprbl kszlt alkotsok lthatk s vsrolhatk. Kicsit odbb, a tzoltszertrban Hajdu Andrs rendhagy cignyfoti lthatk. A Gstya-rokban a beregszszi sznhz jtszik naponta ms-ms produkcikat. A Slyompecsenye cm Boccaccio-adaptci telivren erotikus mka, Vidnynyszky Attila rendezsben, a remek egyttes erteljes jtkval s a kznsg fergeteges nevetsvel. A Vlgyben szerdn kemny focibajnoksg is zajlott, nyolc csapat rszvtelvel. Szoros kzdelemben, hosszabbts utn az alternatv sznszek csapata gyztt; a Magyar Hrlap grdja msodik lett.
Nem rossz a hangulat, de alaposan t kellene gondolni Kapolcs jvjt. Rgta krds, hogy ez a nvs kultrt ad fesztivl meg tudja-e rizni a meghittsgt, vagy tmegess vlsa mr a minsget, az lvezhetsget veszlyezteti.
 
Bta Gbor