CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2004. július 30., péntek 21:46


Az Educatio Press felvételivel kapcsolatos hírei

Az Educatio Press felvételivel kapcsolatos hírei
Pótfelvételik a tanítóképzőn

Az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Karon pótfelvételiket hirdettek meg, melyekre a jelentkezési határidő augusztus 6.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar pótfelvételit hirdet a főiskolán induló tanító-gyógypedagógia tanulásban akadályozottak pedagógiája, a tanító-művelődésszervező, a szociálpedagógus-művelődésszervező szakok nappali tagozatásra, a művelődésszervező, a gyógypedagógia-tanulásban akadályozottak pedagógiája szakok levelező tagozatára, valamint a tanító, a szociálpedagógus, az idegenforgalmi és szálloda szakok nappali és levelező tagozatára költségtérítéses képzésre.
Az idegenforgalmi szakmenedzser felsőfokú szakképzési szak (4 félév) nappali és levelező tagozatának állami finanszírozott képzésére lehet pótfelvételi keretében jelentkezni.
A végzett pedagógusoknak pótfelvételit hirdet az intézmény a gyógypedagógia-tanulásban akadályozottak pedagógiája és szociálpedagógus újabb diplomás képzésére, költségtérítéses finanszírozással.
A 2004/2005. tanévben a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara egészségtan tanári egyetemi szakot hirdet levelező tagozaton Győrött.

A pótfelvételire való jelentkezés határideje: 2004. augusztus 6.

A pótfelvételire szükséges A és B jelentkezési lapokhoz 2004. július 30-ig személyesen is hozzájuthatnak az érdeklődők az intézmény portáján és Tanulmányi Hivatalában. Augusztus 2. és 6. között pedig a 96/516-744-es telefonszámon történő előzetes egyeztetést követően kérhetnek további jelentkezési lapokat a felvételizők.

A pótfelvételi időpontja: 2004. augusztus 27. 9 órai kezdettel.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar a pótfelvételi eredményeiről 2004. szeptember 6-án értesíti a jelentkezőket.
(Educatio Press)



Nyári pótfelvételi: egy újabb esély

A pótfelvételi keretén belül augusztus 6-ig még beadhatják jelentkezésüket azok a hallgatók, akik a 2004/2005-ös tanévet a Nyíregyházi Főiskolán szeretnék elkezdeni.

A lehetőséggel a korábban felvételt nem nyert, vagy a nem felvételizett hallgatók élhetnek. Szikora Ildikó, az intézmény felvételi vezetője elmondta: a jelentkezők csak egy intézménybe, kizárólag egy szakra, illetve szakpárra jelentkezhetnek. Az irodavezető hozzátette, a normál eljárás keretében más felsőoktatási intézménybe már felvételt nyert hallgatók ne vegyenek részt a főiskola pótfelvételi eljárásában, mert lépésüket az intézmény azonnali hatállyal érvényteleníteni fogja.
A felvételi irodában ingyenesen kaphatók "Nyári pótfelvételi" címzéssel ellátott "A" és "B" lapok, melyek speciálisan erre az alkalomra készültek. A helyesen kitöltött lapokat a Sóstói út 31/B alatt, a NYF Hallgatói Információs Központjának földszintjén kell leadni, melyekhez csatolandó a pályázó középiskolai- és érettségi bizonyítványának másolata. A két űrlaphoz tartozik egy-egy 3000 forint összegről kiállított csekk is, melynek befizetést igazoló eredeti szelvényét fel kell ragasztani a megfelelő jelentkezési lapokra. Ennek hiányában érvényét veszti a felvételi kérelem. A felvételi eljárás rövidsége miatt automatikusan szintén érvénytelenné válnak a hiányosan vagy hibásan kitöltött jelentkezési lapok.
A pótfelvételi ponthatárairól augusztus 13-án határoz az NYF felvételi bizottsága, a döntésükről értesítő levelet a hónap végéig kapják kézhez a felvételizők.
(Educatio Press)

Honnan jelentkeznek az ELTE-re és a BGF-re?

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda felmérést készített: idén honnan jelentkeztek az ELTE-re és a BGF-re. A felmérést részletesen a www.felvi.hu honlapon lehet olvasni.

A tavalyi igen magas számhoz képest idén még kétszáz fővel többen jelentkeztek az ELTE-re. A felvételizők közel kétharmada a Közép-Magyarországi régióból érkezhet az intézménybe. A megyei adatokból az is kiderül, hogy a fővárosi jelentkezők adják idén is az összes jelentkező kétötöd részét. A legtöbben a bölcsészkarra szeretnének bejutni. A legfiatalabb korcsoport a vidéki jelentkezők között felülreprezentált.

Idén valamennyivel kevesebben választották a Budapesti Gazdasági Főiskolát, mint tavaly. Míg a budapesti jelentkezők között Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar felülreprezentált, addig a vidékiek a Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karra és a Külkereskedelmi Főiskolai Karra jelentkeztek nagyobb arányban.
(forrás: OFI)
(Educatio Press)



Gyakori kérdések az OFI-hoz

A július 20-i ponthatár-megállapítás óta ugrásszerűen nőtt a kérdésükkel, panaszukkal az OFI-hoz fordulók száma. Sokan érzik úgy, hogy csak néhány ponttal lemaradva a felvételi ponthatárról egyszerűen lennie kell valami esélynek, hogy mégis bejussanak a kiválasztott intézménybe, mások viszont éppen ellenkezőleg, máshova szeretnének járni, mint ahová végül felvették őket. A jogszabályok viszont szigorúan szabályozzák mindkét kérdést.

"Csak néhány ponton múlott..."

Aki csak egy-két ponttal maradt le a kiválasztott szakról, annak kevés vigaszt jelent, hogy nincs egyedül a csalódottságával. A szabály azonban egyértelmű: nincs mód a ponthatárt el nem érő jelentkezők felvételére még akkor sem, ha az iskola történetesen nem tudta feltölteni a rendelkezésére álló keretszámot. Nincs tehát semmiféle "várólista", vagy a ponthatárok utólagos csökkentése: a felsőoktatási intézmény annyit tehet, hogy a hozzá államilag finanszírozott képzésre jelentkező, máshová fel nem vett pályázóknak felajánlhatja, hogy ugyanarra a szakra, a költségtérítéses formában felveszi őket. Ha viszont valaki úgy érzi, több pont járt volna neki, és azzal már felvették volna, nem árt tudni, hogy a vonalhúzás után csak a felvétellel kapcsolatos jogszabályok, illetve az intézményi szabályzat megsértése esetén (pl. hibás pontszámítás, nem vették figyelembe a benyújtott nyelvvizsga-bizonyítványt) lehet benyújtani felülbírálati kérelmet. (Erre az elutasításról szóló levél kézhezvételétől számított 15 nap áll rendelkezésre, és írásban kell benyújtani az adott felsőoktatási intézmény vezetőjének.) Ha valamelyik felvételi vizsgán "pontozták le" a felvételizőt, és ezért nincs meg a szükséges felvételi pontszáma, azzal már nem lehet semmit tenni: a felvételi vizsgák javítása után külön jogorvoslati lehetőség állt a rendelkezésére, amely letelte után a vizsgapontszámon már nincs mód változtatni.

"Felvettek, de én a sorrendben utána következő helyre szeretnék járni"

Előfordulhatott, hogy a felvételiző egy költségtérítéses képzésre jutott be, ám mégis a jelentkezési sorrendben következő intézményt választaná - hiszen ott is megvan a szükséges pontszám, ám erre nincs mód: a hatályos jogszabályok szerint mindenki csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa megadott jelentkezési sorrend szerinti első olyan helyre, ahol elérte a felvételhez szükséges ponthatárt. Így hát két lehetősége van, hogy a második ilyen helyen tanulhasson: annak rendje és módja szerint beiratkozik az első helyen megjelölt intézménybe, és később átvételét kéri a most már szimpatikusabbnak tűnő másik intézménybe. Ehhez az utóbbi intézmény tanulmányi- és vizsgaszabályzatát (TVSz) kell tanulmányozni, hogy megfelel-e az abban foglalt feltételeknek, magyarán van-e egyáltalán lehetősége átjelentkezni.
Amennyiben egyáltalán nem szeretne az első helyen megjelölt intézmény hallgatója lenni, vagy a fent említett TVSz alapján nem tudna átjelentkezni, sajnos csupán egy megoldás kínálkozik: 2005-ben ismét jelentkezni kell.
(forrás: OFI)
(Educatio Press)