CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. augusztus 07., szombat 10:56


Balfi Szüreti Napok - Perkovátz naptár - Hétvégi programok

Hírek, események


Szüreti napokra készül Balf. Az ezerfős településen hatodszor rendezik meg az immár két naposra bővült hagyományőrző kulturális rendezvényt, amely tartalmas szórakoztató műso­rokkal, kiváló borokkal várja majd vendégeit augusztus utolsó hétvégéjén.
Sorakoznak már a madárijesztők a balfi domboldalon, hirdetve: közeleg a szüreti mulatság. Tavaly több mint 40 bábot készítettek a helybeliek az 1500 látogató örömére. A fürdő- és ásványvízéről híres településen élők szeretnék, ha Balf neve a már hagyományossá váló szüreti napokkal is egybefonódna. Az idén csaknem kétmillió forintból rendezendő program­sorozat a szervezők szerint minden eddiginél tartalmasabbnak ígérkezik. Foki Gábor, a Balf Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője a Cyberpress-nek elmondta: a 6. Balfi Szüreti Napok (fővédnöke: Walter Dezső polgármester) már kétnapos lesz és a műsorok is több helyszínen zajlanak majd: a Muzsikaházban, a sportpályán és a templomban. A kínálat gazdag: lesz szüreti felvonulás, borkóstoló, szépség- és borverseny, sportprogramok - köztük a Dunántúl első női profi ökölvívó mérkőzése, amelyen a balfi Faragó Beatrix szlovák ellenfelével mérkőzik -, koncertek, zene és tánc. Ezenkívül kiállításokkal is bővült a program: augusztus 14-én függöny fantázia és falvédő kiállítás nyílik a Halászcsárda különtermében, valamint a „A madárijesztők ürügyén” című kétnyelvű könyv bemutatója is ezen a napon lesz a balfi általános iskolában. Augusztus 28-án és 29-én, a hatodik Balfi Szüreti Napokon az időseket, kisgyermekeket és mozgáskorlátozot­takat lovas kocsi szállítja majd a településen.

„Újra együtt! / Wieder zusammen! / Ponovo zajedno!” címmel háromnyelvű naptárt jelentetett meg a soproni Perkovátz-Ház Baráti Köre. A kiadványt, amely a magyarok, németek és horvátok együvé tartozásának örömét fejezi ki, a térség valamennyi iskolájába eljuttatják – hangzott el a Megyeháza dísztermében rendezett ünnepélyes bemu­tatón. A naptárt Kubinszky Mihály professzor szerkesztette, Duics Pál festőművész képei illusztrálják.
Újra együtt magyarul, németül, horvátul! A hazánk Európai Uniós csatlakozása felett érzett öröm hozta létre a Fertő tó körül, Sopron, Kismarton, Ruszt és Felsőpulya környékén régóta együtt élő, közös kultúrát ápoló nemzetiségek értékeit bemutató naptárat. A határok nélküli Európában ez a közösség immár hivatalosan is egymás mellett élhet és szorosabbra fűzheti kapcsolatait – hangzott el a soproni bemutatón.
Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Köre elnöke, a naptár ötletgazdája beszédében rámutatott: „Hazánk az 80 évvel ezelőtt szétszakíttatott, könyörtelen módon elválasztották a barátokat, rokonokat egymástól és mi sem természetesebb ennál, mint az az öröm, hogy most újra egy­másra találtunk, újra kinyílni látszanak a határok.”
A három etnikum legfontosabb idegenforgalmi, kulturális, törté­nelmi értékeit felsorakoz­tató naptár ezév szeptemberétől (!) 2005 decemberéig érvényes. Kubinszky Mihály, Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke, Sopron város dísz­pol­gára kérdésünkre elmondta, hogy nem szerepel benne például a környék egyik gyöngyszeme, Ruszt városa, magyar oldalról pedig példaként említette a fertődi Esterházy kastélyt vagy a nemrég helyreállított soproni Kaszinót. Hozzátette: készül már a folytatás terve, hogy a gazdag örökség többi kincsét is bemutathassák.
A kiadvány üzenet az ifjúságnak – hangzott el a fórumon. Hamarosan közel háromezer magyar, németajkú, illetve horvát diák kapja meg az órarenddel ellátott (az Internetről is letölthető) naptárat.

Tóth Anita Lilla


VI.  Nagycenki  Művészeti  Napok keretében, ma, augusztus 7-én, este hat órakora a nagycenki Múzeumban  a Magyar Akadémia Vonósnégyes ad  hangversenyt. Műsoron: Sosztakovics: 8. vonósnégyes és Ravel: F-dúr vonósnégyese. A Művészeti Napok teljes programját megtalálják a Programajánlónkban.

2. Jereváni Napok Augusztus 7-én és 8-án rendezik meg a 2. Jereváni Napokat. A gazdag programokat színesíti gyermek néptánccsoportok műsora operett gála,  fellép az Unisex együttes, a holnapi napon, - augusztus 8. - kerül sor a Kodály-téri játszótér ünnepélyes átadására. A rendezvényekkel egy időben, délelőtt a  Tóparti pályákon  Tűztorony Kupa néven pénzdíjas kispályás labdarúgótornát szerveznek.

Wagner - Liszt Fesztivál Augusztus 8-án a Fertőrákosi Barlangszínházban Wagner Lonhengrin  3 felvonásos operáját hallgathatják meg német nyelven  a  Debreceni Csokonai Színház vendégjátéka keretében. Szólisták: Molnár András (Kossuth-díjas), Temesi Mária (Liszt-díjas), Wagner Lajos, Pesti Emese, Jekl László, Ürmössy Imre  Közreműködik: Debreceni Filharmonikus Zenekar, vezényel: Kocsár Balázs (Liszt-díjas) Debreceni Csokonai Színház Énekkara
Debreceni Kodály Kórus. Rendező: Horváth Zoltán (érdemes művész)