CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2004. augusztus 07., szombat 19:55


Figyelőtorony a kertben

Figyelőtorony a kertben

Rövidesen működőképes állapotában újból látható lesz a valamikori nyugati határmenti elektromos jelzőberendezés, igaz, hogy mindösszesen egy hat méteres szakaszon Csapó Imre, volt határőr fertőrákosi kertjében.

Egyelőre egy a Fertő-partról származó 6 méter magas eredeti figyelőtorony, eredeti kerítésoszlopok, és egy 1922-ből származó határkő jelzi, hogy a volt határőr fertőrákosi kertjében működőképes, élethű állapotában megépíti az 1989-ig működöt elektromos jelzőrendszer hű mását.

A rendszer részeként a helyszínen Csapó Imre rekonstruálja a nyomsávot, a gazdasági kaput, és a ,,vasfüggöny" érintésére dudaszó is megszólal majd a helyszínen.

Csapó Imre 1974 és 1997 között határőr-hajóvezetőként a Fertő-tavon teljesített szolgálatot, és még számos korabeli, a határőrség munkájához nélkülözhetetlen – ma már relikviának számító – eredeti tárgyat, berendezést őriz, amelyeket a nagyközönségnek egy, a saját maga kertjében a Páneurópai piknik 15. évfordulójára elkészülő kiállításon szeretne bemutatni Fertőrákoson a Fő út 242/2. szám alatt.

1922


A ,,rocsó"

A határőrségnél szolgált 25 év alatt megéltek késztették arra Csapó Imrét, hogy a múlt eme sajátos darabjának a bemutatásával hozzájáruljon ahhoz, hogy ,,ne múljon el ez a hosszú idő nyomtalanul".

Amúgy Csapó Imrének – több fertőrákosihoz hasonlóan – igen finom bora is híres; ezt sem árt tudni, ha a Fertő-tó környékén járnak.

T.É.