CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. augusztus 08., vasárnap 16:49


A Fenyő Téri Általános Iskola igazgatói állásának ügyében döntöttek volna

Határozatképtelenség okán elmaradt a rendkívüli közgyűlés

A Fenyő Téri Általános Iskola igazgatói állásának ügyében döntöttek volna
Határozatképtelenség okán elmaradt a rendkívüli közgyűlés

Mindössze hat ellenzéki, és hét szocialista képviselő jelent meg a Fidesz-Magyar Polgár Szövetség kezdeményezésére összehívott augusztus 5-i rendkívüli közgyűlésen, amely így, határozatképtelenség okán elmaradt.
A Fenyő Téri Általános Iskola igazgatói kinevezésének ügye immár április vége óta megoldatlan, a kérdésben a Fidesz többször hallatta hangját.
Mint ismert, az eddigi igazgatónak, Barilichné Tóth Ritának augusztus 31-én lejár a mandátuma. Sopron közgyűlése pályázatot írt ki a vezetői állásra, amelyre ketten jelentkeztek: a jelenlegi igazgatón kívül egy Fejér megyei község iskoláját vezető pályázó. A város képviselőtestületének szocialista többsége ez utóbbi pályázatát támogatta, a döntés után azonban a helyi kisebbségi önkormányzat élt egyet nem értési jogával.

 A közoktatási törvény adta lehetőséggel élve egyeztető bizottságot hívtak össze, (amelybe a helyi német önkormányzat 3 tagot küldhetett). A kilenc fős bizottság  6:3 arányban úgy döntött, nem ért egyet a város  képviselőtestületének döntésével.
Kalmár István alpolgármester akkor (2004. június 14.) azt nyilatkozta, hogy a júniusi vagy az augusztusi közgyűlésen valószínűleg egy évre megbíznak valakit az intézmény  vezetésével és újra kiírják az álláspályázatot. A nemzetiségi önkormányzat, azonban már akkor jelezte: ha nem az általuk támogatott pedagógus kap bizalmat, újra élnek egyet nem értési jogukkal.
Ezt követően a soproni Német Kisebbségi Önkormányzat pedig 2004. július 16-án Sajtóközleményben fordult Sopron polgármesteréhez és képviselőtestületéhez, amelyben ,,felszólítják" ez utóbiakat, ,,hogy haladéktalanul intézkedjen - szükség esetén rendkívüli közgyűlés összehívásával - a Fenyő téri iskolaigazgató posztjának történő megbízásáról."
,,Mivel az egyeztető bizottsági ülésen, illetve sajtónyilatkozatokból kiderült, hogy a jelenlegi igazgatónő megválasztásának és megbízásának szakmai jellegű akadálya nincs és a közelgő tanév kezdetre való tekintettel sürgősen meg kell akadályozni  Sopron legnagyobb német nemzetiségi oktatást folytató iskolájának elért eredményeinek szétverését. Különös tekintettel a soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat, a szülők és diákok jogaira.
Az azonnali intézkedést tartjuk az egyetlen megoldásnak, hiszen a szülőket, tanulókat és a tantestületet nem lehet tovább bizonytalan helyzetben tartani.
Ezen kívül megállapítjuk, hogy a kialakult helyzetért a politikai felelősség kizárólag a város vezetését terheli." - szól a soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat sajtóközleménye, amely a továbbiakban ,,a német nemzetiségi oktatást és nevelést folytató intézmények városi támogatásának elégtelen mivoltát, és a kisebbségi fejkvóta nem megfelelő felhasználását" is nehezményezi.

A határozatképtelenség miatt elmaradt augusztus 5-i rendkívüli közgyűlésen a Polgári Összefogás frakciójának hét képviselője a Fenyő Téri Általános Iskola igazgatói állásának megbízással történő betöltését javasolta volna.
Az ülést követően az MSZP frakció nevében Hegyi Ferenc frakcióvezető és dr. Horváth Béla az oktatási bizottság elnöke a bejelentette: az MSZP képviselőcsoportja a német nemzetiségi önkormányzat vezetőivel többször is egyeztetve azt javasolta volna, egy évre bízzák meg a jelenlegi igazgatót és írják ki újra a vezetői pályázatot. Az augusztus  26-iki rendes közgyűlésre is ezt terjeszti be a városvezetés.
A szocialista képviselők hangsúlyozták, az iskola vezetőjének megbízását nem politikai, hanem szakmai kérdésnek tekintették, ezért ,,sajnálják és visszautasítják, hogy az ellenzék „igyekezett a háttérből kifejezetten politikai természetűvé tenni”.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség ezek után éles hangú bírálatában kifejtette: ,,az ügy mögött a kisebbség véleményének a figyelmen kívűl hagyása húzódik, mely a német hagyományú múlttal rendelkező városhoz nem méltó."
Dr. Molnár Ágnes önkormányzati képviselő múlt heti sajtótájékoztatóján rámutatott: ,,Az, hogy ismét nem sikerült megoldani a német kisebbség, a 300 szülő, a gyerekek és az iskola problémáját.azt jelenti, hogy a német kisebbség a törvényi rendelkezés ellenére sem gyakorolhatja kulturális autonómiáját Sopronban", ami ez esetben az egyet nem értés jogát jelenti. 
Dr. Molnár Ágnes azt is hangsúlyozta, hogy az a tény, hogy a Polgári Összefogás frakciója a német kisebbség, az iskola tanulóinak,a szülőknek, a tantestületnek a hangját megszólaltatta  ,, képviseleti demokráciát" jelent. A poitikus kifogásolta azt is, hogy sem a város vezetője, sem a lakókörzet egyik szocialista képviselője nem jelent meg a közgyűlésen.
A képviselő szerint ,,farizeus módon hívták össze a közgyűlést" , hiszen a közgyűlésben a határozatképességet a szocialista-liberális abszolút többség az ellenzék nélkül  egymagában is tudta volna biztosítani.
Sopronban egyértelmű, hogy a  német kisebbség jogai sérültek, ha a probléma nem oldódik meg helyben, a Fidesz európai parlamenti képviselői útján az Európai Unió megfelelő intézményeihez fordul -jelentette ki Dr. Molnár Ágnes.

(Kisalföld-cyberpress).