CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. augusztus 09., hétfő 00:01


Vers, széppróza, dráma írásra - Környezetkultúra: írásos dolgozatok, fotók - EUPROM: Uniós pályázatíró és programmenedzser képzés- II. Gösser Természetfotó-pályázat- A Magyar Kultúra Emlékkönyve

Pályázatgyűjtemény

Pályázat vers, széppróza, dráma írásra
A budapesti székhelyű Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör pályázatot hirdet 28. életévüket be nem töltött alkotók számára az alábbi kategóriákban: I. Vers; II. Széppróza; III. Dráma.

A díjazottak önálló kötet megjelentetésére kapnak lehetőséget a Fiatal Írók Szövetsége FISZ Könyvek sorozatában. Az I. kategóriában verseskötettel, a II. ketagóriában regénnyel vagy novelláskötettel, a III. kategóriában tetszőleges drámai művel lehet pályázni. Minden benyújtott pályaműnek korábban nem publikált írásnak kell lennie. A pályázathoz szükséges egy rövid önéletrajz, a pályaműveket a FISZ kutatóriuma bírálja el. A pályaműveket nyomtatott és elektronikus formában az alábbi címre küldjék: FISZ – 1072 Budapest, Akácfa u. 20., 1462 Budapest, Pf. 629. E-mail: fisz@racio.hu. A pályázat postára adásának határideje: 2004. szeptember 20. Barabás Blanka.



Környezetkultúra
A környezetkultúra siralmas helyzetét látva, a hazai szemléletváltozás elősegítése céljából a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata és Zöld Tagozata

Környezetkultúra
címmel országos pályázatot írnak ki

általános iskolások, középiskolások, egyetemisták, dolgozók, nyugdíjasok számára

Írásos dolgozatokkal és fotókkal lehet pályázni, az alábbi témakörökben:

  1. a környezetkultúra hazai és nemzetközi helyzetének bemutatásával (a közvetlen vagy a tágabb környezetből vett gyakorlati példákon keresztül),
  2. a környezetkultúra színvonalának emelésére a környezettudatos nevelés és a szakmai-politikai döntéshozás számára javasolt megoldások felvázolásával,
  3. fényképek (öt fekete-fehér vagy színes fénykép: min. 13 cm x 18 cm-es papírkép vagy elektronikus kép) beküldésével, amely hazánk egy-egy természeti értékét vagy bántó környezetszennyezését mutatja be.
A pályázatokat postai úton az alábbi címre kérjük eljuttatni, legkésőbb 2004. szeptember 15-i határidőig: Andrássy Péter, 9401 Sopron, pf. 191.

Az elektronikus pályázatok a sopron@fidesz.hu címre küldendők. Minden pályázó emléklapot kap.

A pályázatokat a Sopronban 2004. szeptember 17-én megrendezendő Környezetkultúra c. konferencia előadói értékelik. Kategóriánként legalább három pályamű könyvjutalomban részesül.

Pálinkás József
Medgyesy Balázs
a Kulturális Tagozat elnöke
a Zöld Tagozat elnöke



EUPROM - Európai uniós pályázatíró és programmenedzser képzés
Intézmény:
Képzés helye: IMFA-székház, Budapest VI. ker. Munkácsy M. u. 16.
Képzés ideje: 2004. szeptember 9.
Jelentkezés határideje: 2004. augusztus 23.
Rövid leírás:

A 80 és/vagy 140 órás intenzív, kiscsoportos, gyakorlat-orientált képzés az európai uniós támogatási rendszerekkel, a projektmenedzsmenttel, a partnerkeresés és a pályázatírás rejtelmeivel ismerteti meg részletesen a tanfolyam résztvevőit. Célunk, hogy az európai uniós csatlakozással megnyíló pályázati lehetőségeket minél hatékonyabban tudják kihasználni a hazai vállakozások, civil szervezetek és a gazdaság egyéb szereplői, és az így megfinanszírozott projekteket az uniós szabályoknak megfelelően sikeresen tudják megvalósítani. Képzésünket és intézményünket a Felnőttképzési Akkreditáló Testület akkreditálta.
Jelentkezés címe: Jelentkezési lap letölthető: www.euprom.hu.



II. Gösser Természetfotó-pályázat

2003 díjazott: Óh Zsolt: Pitypang (Virágok és növények kategória, 3. helyezett)

Fotózza le, Ön mit lát a legszebbnek a zöldben!

Töltse fel természetfotóit 2004. július 1. és szeptember 30. között, vagy küldje el postán a következő címre:

Gösser Fotópályázat
1365 Budapest 5, Pf. 741

Pályázati feltételek

A Gösser fotópályázatán való részvétel feltétele a 18. életév betöltése.
Pályázni csak saját alkotásokkal lehet. Egy pályázó több alkotással is pályázhat. A 2003-as fotópályázat díjnyertes képei az idei pályázaton nem kerülnek elbírálásra.
A fotópályázaton résztvevő pályázó, képeinek beküldésével hozzájárul azok későbbi, bárminemű, térítésmentes felhasználásához, és ahhoz, hogy a Brau Union Hungária Rt. személyes adatait felhasználhassa és azt harmadik személynek át nem adja. Továbbá hozzájárul, hogy - amennyiben díjazott lesz - neve megjelenjen a Gösser weboldalain és egyéb sajtóanyagokon.

Regisztráció

A képek Internetes feltöltéséhez a pályázónak regisztrálnia kell magát. Felhasználónevet és jelszót saját maga választ. Személyes adatait (név, e-mail cím, életkor, lakcím, telefonszám) a bejelentkezés után bármikor megváltoztathatja.

Képek beküldése

A képek Internetes feltöltéséhez a regisztrált felhasználónak be kell jelentkeznie. Interneten keresztül kizárólag olyan JPG típusú file-ok tölthetok fel, amelyek mérete nem haladja meg a 4 MB-ot, illetve szélességük és magasságuk a 3000 pixel-t. Az állatfotók kategóriába olyan képeket várunk, melyek az állatokat természetes közegükben mutatják. Állatkerti vagy „házi kedvencek" fotóit nem áll módunkban elfogadni.

Postai úton papírképet, diapozítívet, CD-ROM-on elhelyezett digitális fotót vagy digitalizált képet fogadunk el. Kérjük, hogy a pályaművek hátulján, vagy a borítékon egyértelműen tüntesse fel a következoőadatokat:

- Név
- E-mail cím (opcionális)
- Életkor
- Lakcím
- Telefon (opcionális)

A postai úton beérkezett pályaműveket felhasználás után megőrizzük, de nem postázzuk vissza.

Bővebb információ: http://foto.gosser.hu/index.php



A Magyar Kultúra Emlékkönyve
Helyettem írták...
Én is így gondoltam...
Ugyanezt éreztem...

Hányan vagyunk így egy-egy irodalmi élmény kapcsán, az életünk, tanulmányaink során belénk ivódott-égett idézetek citálásakor! Mennyi segítséget, eligazodást jelentettek, jelentenek a magyar irodalom nagy íróinak, költőinek gondolatai, nagy embereink, tudósaink szellemi kisugárzása.

Vajon mennyire élnek bennünk felnőtt fejjel az emlékkönyvekbe írt idézetek? Melyek azok a gondolatok, amelyek végigkísérik életünket? Melyek azok, amelyek mindig felbukkannak, kapaszkodót jelentenek a kilátástalan helyzetekben? Melyek azok, amelyek vigaszt nyújtanak, új próbálkozásra, erőpróbára bíztatnak?

Melyek azok, amelyeket szívesen továbbadnánk - őrző angyalul - az utánunk jövőknek?
Melyek azok a fontos gondolatok, amelyeket kamaszkorunk mindenben újat kereső, lázadó szelleme fedez föl?

Melyek azok, amelyekre azt gondoltuk, gondoljuk, végre valaki kimondja, ki meri mondani helyettünk? Amely a legpontosabban fogalmazza meg érzéseinket, a szerelmet, amelynek mélységét a költő és mi magunk tudhatjuk csak igazán.

Melyek azok a gondolatok, amelyek 2004-ben a legfontosabbak számunkra a magyar irodalomból, a magyar szellemiségből?

A Magyar Kultúra Emlékkönyve címmel a Magyar Művelődési Intézet színházi estet, kiállítást szervez, és album megjelentetését tervezi 2005 januárjában a Magyar Kultúra Napja tiszteletére.

Felhívással fordul mindenkihez a határon innen és túl, hogy képeslapon - a település fotójával - küldje el azt az egy idézetet, amely a legfontosabb számára.

A képeslapra, az idézet és annak szerzője mellett, írja rá nevét, életkorát és címét.

A képeslapot 2004. október 1-ig várjuk az alábbi címre:
Magyar Művelődési Intézet

A Magyar Kultúra Emlékkönyve
1011 Budapest, Corvin tér 8.

Kérjük az intézményeket, szervezeteket, hogy felhívásunkat minél szélesebb körben terjesszék, hogy eljuthasson a legapróbb településig, eljuthasson az iskoláktól-egyetemektől a munkahelyeken át a nyugdíjas közösségekig. (erdely.ma)