CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2004. augusztus 09., hétfő 17:24


Augusztusi csillaghullás

Augusztusi csillaghullás

A Perseida metorraj idén is elérte Földünket; a következő éjszakákon ismét gyönyörködhetünk a hullócsillagok látványában.

A hullócsillagok szerelmeseinek legkedveltebb időszaka augusztus első fele; ekkor éri el bolygónkat a Perseida meteorraj, szép látványt nyújtva azok számára, akik a nyári éjszakákat szeretik a szabad ég alatt eltölteni.
A Perseidák idén is megérkeztek, s az előrejelzések szerint igen nagy lesz az aktivitásuk. A következő két hétben derült idő esetén érdemes lesz tehát az égboltot kémlelni: az augusztus 11-ről 12-re virradó éjszakán (a várható maximum idején) óránként akár 100-nál is több meteort láthatunk!

A meteorrajok keletkezésének hátterében az üstökösök állnak. Mikor egy üstökös a Nap közelébe ér, felmelegszik, és ennek hatására szublimálni kezd. A keletkező gázok sok port repítenek ki a világűrbe, melyek a szülő-égitesttől kissé eltérő pályára kerülnek, s ezt a porfelhőt nevezzük meteorrajnak.
A Perseida raj szülőégiteste a 109P/Swift-Tuttle üstökös, amely 1862-es napközelségekor bocsátotta ki a poranyagot.

A raj ún. radiánsa (vagyis az a pont az égen, ahonnan a meteorok többsége érkezni látszik) a Perzeusz csillagképben van (innen a raj elnevezése), amely az éjszaka első felében északi irányban látszik, hajnalra pedig már az égbolt keleti oldalára kerül.

Sopronban több helyszín is alkalmas a hullócsillagok megfigyelésére; elsősorban a Fáber-rétet ajánljuk olvasóink figyelmébe, de természetesen az esemény akár jó kilátással rendelkező saját udvarról vagy ablakból is nyomon követhető.
Akik a szabadtéri megfigyelést választják, azoknak felhívjuk a figyelmét arra, hogy bár nyár van, a többórás éjszakai nézelődéshez alaposan fel kell öltözni (réteges ruházkodás, lehetőleg hálózsákban való fekvés). Több megfigyelő esetén ajánlatos úgy elhelyezkedni, hogy az égbolt területét egymás közt felosztva az egész eget jól láthassák.

További információkért keressék fel a Magyar Csillagászati Egyesület honlapját:
www.mcse.hu

Derült eget és jó meteorozást kívánunk Mindenkinek!



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>