CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. augusztus 11., szerda 17:15


I. Integrált Művészeti Tábor

I. Integrált Művészeti Tábor
Fogyatékosok és egészségesek együtt a színpadon
Szombaton 18.00 órakor a soproni Gyermek- és Ifjúsági Központban a “Valahol Európában" című musicalt mutatják be

A Soproni Líceum Társulat 2002-óta foglalkozik a zsirai Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthonában a bentlakók művészeti képzésével.
A 20 fős csoport megismerkedhetett a színház, illetve a színészet által nyújtott élménnyel, a közösségi munka összetartó erejével, a színház iránti alázattal és a színház iránti lelkesedéssel.
A ,,fiatalok'' színházszeretetének köszönhetően a közös foglalkozások során eljutottak arra a szintre, hogy idén integráltan színpadra állíthattják az ismert musical-t, a Valahol Európában-t.
Bartokos Tamás, Soproni Líceum Társulat művészeti vezetője és néhány fős csapata a színészektől és a nézőközönségtől kapott pozitív visszajelzésektől felbátorodva, elhatározták, hogy létrehoznak egy országos Integrált Színházat, amelynek célja a tolerancia fontosságának hirdetése, mi több, annak gyakorlatban való bemutatása.

- Ügy érezzük, nincs annál szebb látvány, mint amikor a fogyatékosok, és egészségesek együtt állnak színpadra, s úgy szórakoztatják a nagyérdeműt, hogy
akkor a színpadon nincs sem fehér, sem fekete, sem egészséges, sem fogyatékos, csupán egyenlő emberek vannak - foglalja össze röviden a közös színpadi játék, semmi máshoz nem hasonlítható, felemelő élményét a művészeti vezető.

Képletesen szólva, az integrált színház alapkövét Sopronban ezen a nyáron egy Integrált Művészeti Tábor megszervezésével tették le, ahova az ország több, fogyatékosokkal foglalkozó intézményének, egyesületének kis létszámú csoportjait hívták meg, mozgássérülteket és értelmileg sérülteket egyaránt.
Az öt napig tartó tábor programját a szervezők úgy alakították ki, hogy abban egyaránt szerepeljen próba, színházi alapismeretek, különböző művészeti előadások, ismerkedés a várossal. vetélkedő, esténkénti színi előadás, koncert.
A tábor egyik fénypontja kétségtelenül a .“Valahol Európában" című musical lesz, illetve annak soproni közönség előtti bemutatása, amelyben a majd egy hét alatt felkészített, az ország minden szegletéből érkező résztvevők egy emberként fognak a színpadra lépni, közel hatvanan.

A szervezők azt tervezik, hogy a tábor végeztével az Országos Integrált Színház alapító tagjaival közösen több, az országban több helyszínen is fellépnek majd.

Tehát ,a soproniakat szeretettel várják az Integrált Művészeti Tábor záróelőadására,
augusztus 14-én, 18.00 órára a soproni Gyermek- és Ifjúsági Központba
(Sopron, Ady Endre u. 10.)

a “Valahol Európában"
című musical bemutatójára.



Tekintsék meg a próbák alatt kézült képriportunkat




T.É.
Fotó: T. Zs.