CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2004. augusztus 12., csütörtök 15:37


Lapszemle 2004. augusztus 12.

Oktber msodik felben derl ki, hogy ki lesz az j klgyminiszter
www.mti.hu
Csak oktber msodik felben jelenti be Medgyessy Pter miniszterelnk, hogy ki lesz az j klgyminiszter - mondta Kovcs Lszl, a klgyi trca november 1-jtl tvoz vezetje az MTI-nek cstrtkn. "Az augusztus vgi kormnytalakts nem fogja rinteni a klgyi trca irnytst" - jelentette ki Kovcs Lszl, aki az j Eurpai Bizottsg tagjaknt fog dolgozni a kvetkez t vben. Hozztette: a folyamatos s zkkenmentes klgyi munka rdekben sem lenne szerencss, ha mr augusztusban ismertt vlna az j klgyminiszter neve, hiszen j munkja kezdetig elltja a magyar diplomcia irnytst.

"Medgyessy Pter termszetesen kikrte a vlemnyemet arrl, kit tartok a legalkalmasabbnak a klgyminiszteri posztra. A tbbi szba kerlt jelltrl is elmondtam, mit gondolok" - kzlte Kovcs Lszl, aki nevekrl nem kvnt beszlni. Sajtinformcik szerint Akts Klra, a kormnyf kl- s biztonsgpolitikai ftancsadja, Balzs Pter regionlis gyekkel foglalkoz EU-biztos, Balogh Andrs, a miniszterelnk nemzetkzi stratgiai tancsadja, Brsony Andrs, a klgyi trca politikai llamtitkra, valamint Simonyi Andrs washingtoni nagykvet is eslyes a posztra.
(MTI)A Passi megihlette a zenszeket
www.mti.hu

Mel Gibson nagy vihart kavar filmje a Passi megihlette a rock mfaj olyan kivlsgait, mint Scott Stapp, a Creed zenekar nemrg nllsodott nekese (kpnkn), Lauryn Hill s a P.O.D. keresztny rockbanda. Dalaikbl egy vlogatslemezt dobnak piacra augusztus 31-n The Passion of the Christ: Songs cmmel.
Scott Stapp apja pnksdista lelkipsztor, aki abban a szellemben nevelte a fit, hogy az elektromos gitr az rdg hangszere. Ezrt Scottnak szinte illegalitsban kellett megismerkednie a rockmfaj alapjaival. Kzpiskols korban a lzad szellem egyre ersdtt a fiban, gyakran szembeszllt az apjval. Sokszor azt a bntetst kapta, hogy msoljon a biblibl, ami tbb szz oldalt is kitett az idk folyamn. Azok a kpek, amelyek a Creed-dalszvegekben megjelennek, ebbl az lmnybl erednek.

A film mlyen megrintette az nekest, azt mondta, segtett neki abban, hogy jragondolja, mit is jelent a szeretet. A hten megjelent Relearn Love cm dala az els kislemez a 12 kompozcit tartalmaz albumrl. Egyttal ez lesz Scott Stapp szlplyafutsnak els szma is, amelyben a kanadai Tea Party rockbanda segtette, velk kszl az v vge fel, vagy a jv v elejn kiadsra kerl nagylemeze is. Ez a rock tri a Creed 1997-es turnjn elttk jtszott, innen ered a kapcsolatuk.

A P.O.D. keresztny szellemisg zenekar frontembert, Sonny Sandovalt is nagyon felkavarta a Passi, gy az egyttes rszvtele ebben a projectben egyrtelm volt. Tlk az Amazing cm dal szerepel a korongon. Lauryn Hill eladsban a The Passiont hallhatjuk, mg a fiatal Charlotte Church nekesntl a Finding My Own Way cm kompozcit. Az eklektikus vlogatson helyet kapott mg tbbek kztt Kirk Franklin s Yolanda Adams gospelnekes, valamint a country mfajbl Brad Paisley s Sara Evans.Hzastrs helyett lettrs
Npszabadsg f. t.

Egy ve ismerik egymst, rendszeresen tallkoznak, htvgente. Egytt tltik az jszakt, m reggel ki-ki a maga tjra indul. gy egy htig nem ltjk egymst.

Napokig egy-kt telefon, "tudod, sokat dolgozom", mondja a pasi, s sietve leteszi a telefont. Munka utn a frfi fallabdzni megy a bartaival, de leginkbb a kollgival meg az gyfelekkel, hetente egyszer, esetleg ktszer valamelyik brban felhajt egy kors srt. A n esti programja aerobik, mskor a bartnkkel csapnak traccspartit, de legtbbszr otthon egyedl tlti az estket. Szombat dleltt rendszerint felhvja a frfi, kedvesen krdi, lenne-e kedve a lnynak az jszakt vele tlteni.

A lny nem gondolkodik hzassgban, azt mondja, szba se meri hozni, azzal is bern, ha "csak" sszekltznnek. Nem ritka az ilyen kapcsolat. A n belemegy, aztn benne is marad a sokszor megalz viszonyokban, remlvn, elbb-utbb komolyra vagy legalbbis komolyabbra fordul a dolog. A frfi pedig ktdni nem akar, rl, hogy szpen lpdel elrbb a szakmai rangltrn, a meseszp aut, a hz egyelre fontosabb az rtkek listjn, mint a hzassg.

Jllehet a fentihez hasonl kapcsolatokban mg az lettrsi viszony is remnytelennek ltszik, nemhogy a hzassg. De vilgszerte tendencia, hogy a fiatalok nem is hzastrsat, hanem lettrsat keresnek.

Magyarorszgon is vek ta lanyhul a hzasodsi kedv, ez azonban nem jelenti felttlen, hogy a csaldalapts idelisnak tartott korba rkezett fiatalok egyedl lnnek. Amikor szlettek, a 70-es, 80-as vekben meglehetsen ritka s eltlend volt a papr nlkli egyttls, elssorban az elvltak s az zvegyek krben dvott. Mra azonban teljesen bevett s elfogadott prkapcsolati forma lett. A Kzponti Statisztikai Hivatal adatai szerint ma a 15-19 ves, prkapcsolatban l nk 67 szzalknak van lettrsa, a 20-24 vesek majdnem 30 szzalka, a 25-29 ves nknek megkzeltleg 20 szzalka l lettrsi viszonyban prjval.

Hogy mirt nem hzassgot ktnek, hanem "csak" az egyttlst vlasztjk, annak tbb oka lehet. Egyes teoretikusok szerint az lettrsi kapcsolat egyenrtk a hzasggal, mg akkor is, ha az elz prkapcsolati formbl - akrcsak klfldn, itthon is - jval kevesebb gyermek szletik, mint a msikbl. Mgis ez esetben az egyttls az egymshoz val ktdst s a kzs letutat jelenti. Msok a hivatalos papr nlkli egyttlst prbahzassgnak nevezik. Sokan ugyanis azrt kltznek ssze, hogy idejekorn kiderljn, tudnak-e, akarnak-e egy letre szl kapcsolatot ktni a msikkal. Ms elmletek szerint az lettrsi viszonyban az egyttlst az egymssal tlttt id gyakorlatias szempontja indokolja. Ez esetben a hzassg nem kzvetlen clja a kapcsolatnak.

Idevg felmrsek szerint haznkban a hzassg intzmnyt nem tlik el a fiatalok, inkbb ksbbre halasztjk. Nagyrszt ezzel indokolhat, hogy vek ta kevesebb hzassgot ktnek. Az idn pldul eddig 14 ezer pr llt anyaknyvvezet el, ezerktszzzal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Nlunk az lettrsi kapcsolat mint els prkapcsolati forma lett divatos. Mire a fiatalok meghzasodnak, mindssze egyharmaduknak nem volt kapcsolata, a tbbiek egy, esetleg kt tarts kapcsolaton is tl vannak mr. Szakemberek azt mondjk, ma megfontoltabban s idsebb korukban hzasodnak az emberek. ltalnossgban elmondhat, hogy hrom vvel ksbbre toldott a hzassgktsek ideje, a nk 1990-ben mg 21, a frfiak jellemzen 25 vesen lptek frigyre, ma a lnyok ltalban 24, a fik 28 vesen hzasodnak.

A jelensg kialakulsban nemcsak az jtszik szerepet, hogy meghosszabbodott az iskolai lett, hiszen egyre tbben vesznek rszt felsoktatsi kpzsben. Fontos tnyez az is, hogy talakultak a gazdasgi, trsdalami normk, az letvezetsi rtkek - nevezetesen, hogy a n hasonl nll egzisztencit kpes teremteni, mint a teremts koroni, hogy megsznben a konvencik, hogy mindennapos lett a vls. A fiatalok korn felismerik, mekkora ldozatvllalst kvetel tlk a hzassg. Azrt preferljk az lettrsi viszonyt, mert kevesebb felelssget kvetel, s sokkal tbb lehetsget s nagyobb fggetlensget nyjt, mint a hzassg. Utbbira rendszerint akkor adjk a fejket, amikor mr stabil llsuk, keresetk van.A Kormintort imdjk Kaliforniban
Az szak-amerikai lapok szemlje
www.mno.hu
Simon Zoltn
Sntt Kerry meghat trtnete a Kambodzsban tlttt karcsonyrl A tbb milli szimpatiznssal bszklked keresztny-konzervatv szervezet vezetje Bushra szavaz az elnk erklcsi helytllsa miatt Arnold Schwarzenegger npszerbb kormnyz Kaliforniban, mint annak idejn Ronald Reagen volt.

National Review Online

John Kerryt nem elszr vdoljk meg, hogy takarkoskodik az igazsggal, ahogy a brit politikban szoks mondani. A legjabb tma: Kerry kambodzsai karcsonya. Mg Kerry tbbszr is beszlt arrl, hogy milyen maradand lmny szmra az a karcsony, amit Kambodzsban tlttt a vietnami hbor alatt, a tnyek arra engednek kvetkeztetni, hogy Kerry sosem jrt Kambodzsban, s fleg nem tlttt ott egy nnepet sem - rja az elismert konzervatv magazin, a National Review website-jn Byron York. Kerry bajtrsai szerint is sntt a trtnet: Fizikailag, totlisan, hatrozottan, cakli-pakli lehetetlen volt bejutni a Kambodzsba vezet csatornba egy olyan hajval, amilyenben Kerry szolglt- lltja Steve Gardner, aki Kerry alatt szolglt Vietnamban. Br szmos interjban Kerry azt lltotta, hogy Kambodzsban volt, ms interjkban mr csak az indoknai orszg kzelben trtnt esemnyeket eleventett fel.

Weekly Standard

A keresztny-konzervatv szavazk gyakran jnnek be a kpbe Amerikban, mint jelents politikai er. Hugh Hewitt rdis talk- show msorvezet szerint ez idn is gy lesz. Hewitt Jim Dobsont, a Fkuszban a csald vezetjt, interjvolta meg nemrg. Ugyan az IRS (az amerikai APEH) miatt Dobson csak magnemberknt tmogathat politikusokat, ezt igen lelkesen teszi. Dobson, akinek Fkuszos msorait millik hallgatjk, elmondta, hogy Bushra fog szavazni, mert az sszes fontos morlis krdsben (pl. abortusz, hzassg) a j oldalon ll, s a nemzet vdelmt is csodlatra mltan ltta el. Ha Dobson vlemnye megfelelen reprezentlja a jelents keresztny-konzervatv blokkot, mely ltalban amgy is republiknus irnyba tendl, ezek a szavazk Bush s a republiknusok javra billenthetik majd a mrleget a kzelg vlasztsokon- foglalta ssze Hewitt.

Washington Times

A kaliforniaiak egyszeren imdjk Arnold Schwarzenegger kormnyzt, avagy a Kormintort. Egy vadonatj felmrs szerint a kaliforniai lakosok 65%-a elgedett Arnieval. Ez mg olyan korbbi kormnyzk egykori eredmnynl is jobb, mint Ronald Reagan, aki kaliforniai kormnyzknt 58%-ig tornzta fel magt.Az evs hatalma
Film
Npszabadsg Orss Lszl Jakab
 
Harcos s humnus kampnyfilmnek indulhatott, csak sajnos idkzben elvrzett az alkotk gyarlsgn

A nagy csinnadrattval mozikba kerlt amerikai dokumentumfilm, a Super Size Me kitn oktatsi segdanyagnak grkezik, melynek megtekintse utn a tmavezet pedaggusok t perc alatt elintzhetik az egszsges tpllkozs krli lelkigyakorlatot, hogy a kvetkez tvent percben bonyolult s tanulsgos vitt kezdemnyezzenek az igazsgrl, a tisztessgrl s az lltsok rnyaltsgrl.

Mindehhez Morgan Spurlock rendez filmje olyan mennyisgben szolgltat nyersanyagot, hogy a nebulk, ha akarjk, egsz letkre megtanulhatjk, hogy nem elg nagyokat mondani, de illik nha igazolni is mindazt, amit lltunk. A Super Size Me ugyanis elssorban csfos buks, s csak msodsorban felkavar tmatlet. A rendez a gyorsttermek hegemnijrl s cinikus profithajszolsrl akar beszlni. A veszlyes, st gyilkos tpllkozsi trendekrl, amelyek - elssorban Amerikban - emberek milliinak lett teszik, tehetik tnkre. Figyelemre mlt dolog, minden bizonnyal nem is teljesen valtlan, fknt ha beleltunk a szvevnyes lobbirendszerbe, s megrezzk a hamburgerek mgtt az elkpeszt mennyisg pnzt, de Morgan Spurlock fejletlen retorikai-filmes kpessgeivel inkbb tovbb rontott a helyzeten, mintsem segtett volna.

Pedig a Super Size Me alaptlete - s marketingstratgijnak sarokkve - a vszjelek leadsa s az nzetlen filantrpia. Mindenki gondolja t az lett, prgesse vgig agyban, hogy eddig hny McDonald'sban evett s mennyit, vettse magra a filmben ltott diagramokat, rezze a cukrot s a zsrt, amit maghoz vett eddigi lete sorn, s azonnal forduljon zldsgeshez. Harcos s humnus kampnyfilmnek indulhatott a Super Size Me, csak sajnos idkzben elvrzett az alkotk gyarlsgn.

A legszomorbb mindenekeltt, hogy a film vonz s komor tletei nincsenek altmasztva. Pontosabban csak formlis igyekezet trtnik minderre. A legfbb vd a filmben, hogy ha az ember kizrlag gyorsttermekben tkezik, akkor nagyon hamar komoly egszsgkrosodst szenved. Ezt a ttelt szolglja a tetszets s tletes dramaturgiai fogs: a rendez filmjnek fhseknt egy hnapig csak McDonald'sban eszik, gy sajt testn demonstrlhatja a dbbenetes eredmnyeket. Mikzben a nzk hledeznek a rendszeres orvosi vizsglatok eredmnyein, egyszer csak gyant fognak, hogy az egsz olyan, mint egy gyenge sznjtk. Az orvosok nhny szaksz ismtelgetsnek segtsgvel amatr sznszi jtkba kezdenek: csodlkoznak, megijednek, fenyegetnek - de nem mondanak semmi kzzelfoghatt.

A Super Size Me mdszeres hibi fraszt demaggiv lapostjk a filmet. A rendez nemcsak arrl nem beszl, hogy mirt eszik a normlisnl sokkal tbbet, de arrl sem, hogy vajon mik a mlyebb okai annak, hogy az emberek tmegesen a gyorsttermeket vlasztjk. A film fl ra utn gy fest, mintha egy automatra lltott trtvel llnnk szemben: jra s jra ismtelt mondatok, nmagukba zrt, egyre erszakosabb lltsok, fogyatkoz rvek, szkl krkben.

Nemcsak retorikai s morlis, de a legelemibb dokumentumfilmes szempontoknak sem tesz eleget a Super Size Me. Mnikus s vgletesen egyszerst mdszerekkel dolgozik, amitl a tma nemhogy vilgosabb, hanem ppen hiteltelenn vlik.

A film vgre oda jutunk, hogy jszervel a rendeznek egy szavt sem hiszszk. Pedig szeretnnk nagyon. Morgan Spurlock igazi dokumentumfilmes rul. Tmja el prdl, csinl nhny tetszets flikflakot, bevet egy-kt animcis tletet a korszersg jegyben, majd visszavonul, s elfelejt gondolkozni. Vgtre is mr megmondta az elejn: a hamburger egszsgtelen, s lm, az. is hogy meghzott.

Nagyon komolytalan s nagyon retlen filmet farigcslt ksza tletbl.

De a jutalom nem marad el: a Super Size Me olyan unalmas, hogy az ember nem tehet mst, bosszbl megeszik egy Big Mac ment.Brazil kvbank
www.dunatv.hu
Nem mindennapi tletet valst meg a brazil kormny. Az agrrkutat intzet tancsra kv-DNS-bankot hoznak ltre.

gy tnik, a j kvnak is kell a cgr. Br Brazlia a vilg vezet kvexportre, a kormny mgis a helyi fekete leves kivl minsgre kvnja felhvni a figyelmet. A DNS-bankba valsgos kvkurizumok is bekerlnek. A kutatk mris megkezdtk a gyjtgetst a kvcserjk krl. A DNS-bankba csaknem 200-fle nvny kerl be.Mitiks Romnia
Erdlyi Napl
      Azt mondja egy msklnben jindulat bukaresti ismersm, hogy mirt mind mondjuk, rjuk azt: balkni Romnia, fleg annak a dli rsze, s hogy a romn fvrosiak Mitikk, hiszen mshol is van kosz, szegnysg, na meg gyesked ember elg. Kapra jtt, hogy egy kanadai kisfi jrt a napokban nlunk, s j nhny vrosbeli stnkon ismersm is elksrt bennnket. A gyerek krdseibl aztn rjhetett, hogy mirt is mitiks Romnia, amikor k jobban szeretnk, ha inkbb mitikusnak hinn a civilizlt vilg.
      Mg ki sem mentnk a laksbl, ppen csak kszldtnk az indulshoz, amikor a fenti emeletrl valaki egy res srs dobozt hajtott ki. Mirt nem tette a felhasznlhat anyagokat tartalmaz szemetes kukba? krdezte a gyerek. Minlunk Montrealban ez gy trtnik. Kinztnk az ablakon. A doboz az als szomszd erklyre landolt, rengeteg cigarettacsikk, nhny res konyakosveg, elhervadt virgok, na meg egy szakadt abrosz kzelbe. Kint az utcn aztn kvetkeztek a tovbbi krdsek. Mirt nem seprik a jrdt?... Mirt nem hordjk el a szemthegyet a parkokbl?... Mirt kpkdik tkmagot a bcsi?... Mirt olyan hangosak az emberek a metrn?... Mirt nem llnak meg az autk, amikor nekik piros?... Mirt nem ll meg a zebra eltt az a nagy fekete gpkocsi? ... De fleg: Mirt nappal kenik be festkkel a parkban a padokat, hogy mindenki festkfoltos legyen?
      Hagytam, hogy ismersm vlaszolgasson. Becsletre legyen mondva, a vgn kivgta, hogy mindez azrt van, mert sok bukaresti bcsinak, nninek hinyzik a nevelsbl az els ht esztend. A ficska ezt nem nagyon rtette, de elmeslte, hogy nluk nem bolyonganak felgyelet nlkl az aprsgok az utcn, s a nagyok sem hangoskodhatnak, s nemhogy rszegen tntorogjanak, hanem mg srt sem ihatnak a gyerekek eltt. Meg hogy iskolabusszal jr az rkra, hiszen mr befejezte az elkszt osztlyt, s most megy elsbe, de mg nem ltott olyant, hogy ha a nagymamval a zebrn tmegy, akkor ne lljanak meg a gpkocsik. Legyen az brmilyen fekete s SEN vagy DEP rendszm.
      De mg be sem vgezte a fenti mondkt, hatalmas kbor kutya ugatta meg, amire csak azt mondta, hogy ilyen sincs Montrealban, de ha valaki ebet stltat, akkor kis laptkval meg seprvel eltakartja a kedvenc llat piszkt, mert mskpp az emberek ebbe beletaposnnak, bepiszkoldnnak. s egybknt is nincs ennyi stl felntt az utcn, mert ezek nappal dolgoznak, hogy legyen pnz, amin a gyerekeknek is vsrolhassanak jtkot. s megkrdezte, hogy mirt vannak koldusok majd minden utcasarkon, s nekik a pnzt klcsn adjk, ha igen, akkor mikor fizetik ezt vissza? rdekelte az is, hogy a kopott villamost a mzeumbl hoztk-e, s ezrt olyan zajos? Meg a nni mirt sptozza azt, hogy kivgtk a tskjt, s elloptk a pnzt, amikor bankkrtyval is fizethetne? s mirt olyan mocskos, algs, nylks a t, s miknt lnek ilyen vzben a halak?...
      Megizzasztotta bukaresti ismersmet, annyi bizonyos. Te mondtam neki , ezt a kanadai kisfit mg el sem vittem a parlamentbe, hogy ott viszontlssa azokat a nagy fekete autkat, amelyek nem llnak meg a zebra eltt, s amint ott vrjk azokat a felntteket, akik nagy fizetsrt nem a kzt, hanem a maguk rdekeit szolgljk. S mg azt sem mutattam meg neki, hogy brmely hivatalossgnl hlapnzt kell fizetni olyan dolgokrt, amelyeket ingyen kellene elintznik, hiszen az egsz mindensg az adjbl l. S mg a rendrket sem mutattam meg, akik inkbb a nagysgok utn szaladglnak nagy szirnzva, vagy ezek tjait figyelik, ahelyett hogy a kzember biztonsgt gyelnk. s mg azt sem tudja, hogy itt dlen abbl az adbl lnek, amit ott szakon, vagyis Erdlyben a polgrok fizetnek.
      Csendben hallgatott. Azt sem mondta, hogy igazam van, de azt sem, hogy nem. Egy azonban bizonyos: azta nem krdezte, hogy mirt runk mitiks Romnirl.
Romn Gyz


Fldn kvli rhajroncs?
www.mtv.hu

Fldn kvli rhaj roncsdarabjt fedeztk fel orosz tudsok a hres, rejtlyes tunguz meteorit csaknem szz vvel ezeltti becsapdsnak helysznn - legalbbis ezt lltjk.

Elmondsuk szerint a most megtallt idegen eszkz 1908-ban csapdott a fldbe, Szibriban, a Kves-Tunguszka-foly kzelben. A kutatk talltak egy fl mzss, a krnyezetbe nem ill sziklt is, amelyet elemzsre Krasznojarszkba kldtek.

Hogy az lltlagos idegen rhaj roncst hova vittk vagy kldtk a tudsok, arra nem trt ki az Interfax orosz hrgynksg, s arra sem, hogy hogyan nz ki, milyen anyagbl lehet, s hogy egyltaln minek alapjn vlik az orosz kutatk Fldn kvli eredetnek.

A tunguz katasztrfa nven ismert esemny amgy a XX. szzad egyik legnagyobb tudomnyos rejtlye: 1908. jnius 30-n trtnt, pr kilomterrel a fldfelszn, illetve a foly felett. A detoncit tbb szz kilomterrel tvolabb is rzkeltk, 2 ezer ngyzetkilomternyi erdt puszttott el, illetve tarolt le. Mig sem tisztzott, hogy pontosan mi trtnt, br a legtbb tuds szerint jkora, 100-150 mter tmrj kozmikus test - meteorit - robbant fel a Fld lgkrben, s ez tarolta le az erdt. Mindig is akadtak azonban olyanok, akik idegen rhaj balesetre eskdtek.Trfs kedv egyiptomiak
http://www.hhrf.org/erdelyinaplo/

      Nem egy fennmaradt korabeli karikatra tanskodik arrl, hogy a frak birodalmnak idejn kln hzi isten vigyzta az kori egyiptomiak jkedvt: a flig trpe, flig oroszln Besz. Valsznleg azrt van ilyen rzknk a humor irnt, mert annyira rosszul megy a sorunk. Elvgre nemhiba tartja egy arab kzmonds, hogy a nyomorsg megnevettet bennnket lltja Hiszam kairi jsgr.
      Esszam Favci egyiptomi szociolgus szerint a nevets ersti a kzssgtudatot. Segti az embereket abban is, hogy elviseljk az egyiptomi trsadalomban rejl ellentmondsokat, amelyekbl bven van: nyomorsgos szegnysg s hivalkod gazdagsg, vagy iszlm fundamentalizmus s nyugati letmd kztt.
      Szegnyek, akiknek nincsen pnzk nyaralsra, elszeretettel meslik, hogy szabadsgukat a gyapotszigeten, vagyis odahaza, az gyukban tltttk. Ha egy taxi utasa kifogsolja, hogy cstnyt vett szre a kocsi hts lsn, a sofr gy vlaszol: Tulajdonkppen nekem lenne okom mrgeldni, mivel az tkozott rovar potyautas, s nem fizetett. A fiatalembereket a hzassgktstl visszatart pnzhiny lnyegt Sarif Arafa, az ismert karikaturista nemrg gy jellemezte rajzval: a nslni kszl frfi megkrdezi leend apst: Mi lenne, ha csak felt fizetnm ki a hozomnynak, s ennek fejben a lnyod csak cstrtkn s pnteken keresne fel engem? Elszeretettel vicceldnek az egyiptomiak a libanoniak szerintk laza erklcseirl: Egy egyiptomi n megkrdezi libanoni nismerst: Beszlsz te tulajdonkppen szex kzben a frjeddel? Vlasz: Csak akkor, ha kzben hv telefonon.
      Sok egyiptomi vicc van forgalomban George Bush amerikai elnk cseppet sem kedvelt kormnyrl. A kormnyhoz kzelll kairi Al-Akbar cm lapban jelent meg annak idejn ez a karikatra az Afganisztn elleni amerikai lgitmadsokrl, amelyeknek sorn bombkat s lelmiszert is dobtak le a tmad replgpek: Sovny tlib harcos l egy dombtetn, kezben hamburgerrel. Dhdt pillantssal tekint fel az gboltra, s ezt kiltja: Hol marad a ketchup, hitetlen kutyk?