CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. augusztus 12., csütörtök 17:23


Alpesi Trans Kupa

kerekesszékes tenisz versenyt tartottak Sopronban

Alpesi Trans Kupa - kerekesszékes tenisz verseny Sopronban

Kerekesszékes teniszezők versenyének adott otthont a közelmúltban Sopron. A helyi Racket Hotel Sopron Tenisz Klub szervezésében, az önkormányzat támogatásával zajló Alpesi Trans Kupa a két paralimpiai kerettag felkészülésének része volt.
A világon 12 ezer kerekesszékes teniszezik, hazánkban mindössze tucatnyi profi játé-kosa van a népszerű, ám meglehetősen költséges sportágnak. Sopronban egy évvel ezelőtt három mozgássérült kezdte el és az Alpesi Trans Kupa idén már a második versenyük – tudtuk meg Rácz Sándor edzőtől, a verseny egyik szervezőjétől.
A hétvégi versenyen az ország legjobbjai mérkőztek egymással. A játékhoz speciális tolókocsi szükséges, amelyben a sportoló stabilan rögzítheti magát. (Ennek ára akár egymillió forint is lehet, ez is oka annak, hogy kevés mozgássérült  teniszezik.) A gyors és biztonságos fordulást a döntött, illetve hátrafelé álló billenő kerekek biztosítják. A szabály annyi könnyítést enged, hogy vissza-ütés előtt kétszer is pattanhat a labda. A profik heti 3-4-szer edzenek és évente 10-15 versenyen indulnak.
A résztvevők közül ketten a Magyar Paralimpiai csapat tagjaként utaznak az olimpiára. Farkas László többszörös magyar bajnok, a magyar ranglista első, a világ-ranglista 32. helyezettje és Prohászka Csaba azt mondják: idén sűrű volt a versenynaptár, számos versenyen vettek részt, sikeresen lépdeltek előre a világranglistán és mindent megtettek azért, hogy Athénban jól szerepeljenek. (Tóth Anita Lilla)