CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. augusztus 13., péntek 12:57


Új, új, új!!!


Maecenas, az ARPANET, a wireless megoldás és még sokan "mások" egy tálból cseresznyéznek egy igen érdekesnek ígérkező bemutatón

Új, új, új!!!


Mire a véres polgárháború után az augustusi új rend valóban rendet és nyugalmat adott az egyre nagyobbodó birodalom lakosságának, illetve a lakosság nagy részének, a hatalom azt is tudomásul vette, hogy a műveltség, a tudomány, a művészet s nem utolsósorban a költészet a politikának is hasznos eszköze lehet. Tudta ezt a művelt császár és még jobban uralmának kultúrpolitikai támasza, Maecenas. Számos jó költővel esett meg, hogy amint Maecenas megismerte, attól kezdve egyenes volt útja a dicsőség, s vele a jómód, nemegyszer a halhatatlanság felé. 1.

És: tegyük hozzá - Maecenas is halhatatlan lett ezáltal, velük együtt!

A fentiekről kicsit részletesebben - egy magyar mecénásnak, Semsey Andornak emléket állító oldalt idézve:

Gaius Cilnius Maecenas római lovag az időszámításunk előtti évtizedekben a művészetek pártfogásával hívta fel magára kortársai figyelmét. Korának költői: Horatius, Vergilius, Propertius az ő támogatásával szentelhették mindennapjaikat a költészetnek. Maecenas birtokot, házat adományozott nekik, bemutatta őket Augustusnak, és bevezette őket a társasági életbe, így tette lehetővé, hogy pártfogoltjai minden energiájukat csak a művészeteknek szentelhessék, s műveik széles körben ismertté váljanak. A hálás utókor több, mint kétezer évvel a lovag halála után is a művészeteket, a kultúrát és a tudományt önzetlenül támogatókat mecénásnak nevezi. 2.

____ Hopp, egy nagy ugrás az időben, és közelítünk a mához...

ARPANET: Az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatóintézetében (Advanced Research Project Agency) a hatvanas években kifejlesztett távolsági számítógép-hálózat, amely 1969 decemberétől állt az egyetemek és a kutatóintézetek rendelkezésére. A fejlesztés célja a különböző katonai és kutatói szférák közötti nagysebességü kommunikáció megteremtése volt.. Ez a projekt - és a később ebből megszületett hálózat - adta a mai Internet technikai megvalósításának alapját. Az 1960-as évek végén a Bolt, Beranek és Newman nevű cég nyerte meg a hálózat megépítésére kiírt pályázatot. Megtervezték a mai útvonal-választók (router) elődjét, majd ezeket az USA négy egyetemén (3 Kaliforniában, 1 Utahban) üzembe is helyezték. 1969 szeptember 2-án megszületett az ARPANET, amelyet akkor még telefonvonalak kötöttek össze.

____ Araszoljunk egészen közel!

Nemrégiben adtam hírt arról, hogy végeztek az informatikai hálózatok felépítését, működtetését tanuló diákok a Cisco Hálózati Akadémián 3. , s itt mondtam el azt is, hogy még a Nagyfai Büntetésvégrehajtó Intézetben is tartott a cég kihelyezett tanfolyamot, teljesen mecénási alapon, saját költségen.

____ És most megérkeztünk ahhoz, mi az, amit a címben úgy harangoztam be: új, új, új!!!

Közös wireless bemutató Ferihegyen

A rendezvény célja többek között az, hogy a vezeték nélküli internetezés egyedülálló élményét minél többen kipróbálhassák. A T-Mobile Magyarország Rt., az Intel Magyarország, az Albacomp Rt. és a Cisco Systems közös wireless bemutatót rendez az Athéni Olimpia ideje alatt 2004. augusztus 13. és 29. között a Ferihegyi Repülőtér 2B terminálján. A Budapest Airport Ferihegy 2B termináljának Indulási oldalán naponta 10-18 óráig várják az érdeklődő internetezni vágyókat. A 16m2-es hotspot standon elhelyezett 4, valamint a terminál területén, hostessek által körbehordozott további 4 mobil noteszgép segítségével lehet kipróbálni a "kötetlen" számítógép-használatot. A repülőtéren tartózkodók különböző online alkalmazások segítségével győződhetnek meg a vezeték nélküli Internet-elérés gyorsaságáról, egyszerűségéről, illetve a notebookok teljesítményéről. Azok, akik válaszolnak az online kérdőív kérdéseire, a helyszínen ajándékot kapnak, majd sorsoláson vesznek részt, ahol akár a fődíjat, egy noteszgépet is nyerhetnek.

Egyre egyértelműbb, hogy a világ a mobil kommunikáció bővülése felé halad. Aki nem nagy felelősségű cégvezető, nem csúcsmenedzser, nem is pénzét lazán szóró info-sznob - most annak is módja van bepillantani a jövőbe, mely mindannyiunkat "ripsz-ropsz" elér, ugyanúgy, ahogyan ma már teljesen természetes, hogy kiskorú gyermekeink felől is nyugodtabbak vagyunk, ha mobiltelefonjukkal együtt indítjuk el őket a szülői háztól kisebb, vagy nagyobb távolságra. A folyamatos elérhetőség, mely régen csak a sci-fi-filmek víziójába tartozott, ma már hétköznapi, meg sem bámult valóság. És ez a valóság egyre árnyaltabb lesz. Ferihegyen néhány napon át arra kap lehetőséget a nagyérdemű, hogy a holnap valóságának kisablakán bepillantva meglássa a közeli jövőt.

Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója


A kép forrása: www.cisco.com/hu

Sebők Lili