CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. augusztus 14., szombat 13:17


Lezárult a Globex-ügy

Az érdekeltek megegyeztek, Sopron büdzséje 1 milliárd 080 millió forinttal gyarapodott

Lezárult a Globex-ügy
Lezárult a több éve tartó Globex-ügy, az érdekeltek megegyeztek, aminek eredményeként Sopron büdzséje 1 milliárd 080 millió forinttal gyarapodott – jelentette be Szalma Miklós ügyvéd a tegnap Sopronban.

A soproni önkormányzat egy korábbi üzletrész adás-vételéből származó követelését adta el. „A Hotel Rózsadombot birtokló RDMB Szállodafejlesztő Kft.-t értékesítette a város, amelynek 100 százalékos tulajdonosa volt” – mondta az ügyvéd.
A vevő az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó budapesti Pro-Hill Kft.

A soproni önkormányzatnak az RDMB Holding 2002 Kft.-vel szemben volt követelése a Hotel Rózsadomb épületének birtoklásával kapcsolatban.
Az RDMB Szállodafejlesztő Kft.-t az RDMB Holding 2002-ben meg akarta venni, s az akkori 1,3 milliárd forintos vételárból 180 millió forintos foglalót ki is fizetett Sopronnak. A felek később elálltak az üzlettől, a mostani megegyezés szerint azonban ezt az összeget nem kell Sopronnak visszafizetnie. Ezt a summát gyarapítja a 900 millió forintos bevétel, amely a korábbi üzletrész adás-vételből származó követelés értékesítéséből származik.

A szövevényes történet előzménye, hogy Sopron még 1997-ben 3,4 milliárd forint értékű értékpapír vagyon kezelésével bízta meg a Globexet. A cég csődbe ment, a pénznek nyoma veszett és a nem teljesített szerződések fejében kapta meg a város Globex hagyatékként a Hotel Rózsadomb valamivel több mint 50 százalékát.

Szalma Miklós szerint baj volt, hogy a későbbiekben a soproni önkormányzat milliókat költött a Hotel Rózsadomb tulajdonjogának megszerzésére, feleslegesen.

A Globex-történet szereplőinek megegyezése révén Sopron megszabadult azoktól a perektől, amelyekben a várossal szemben mai áron számolva öt milliárd forint értékben támasztott követeléseket egyebek között a Globex felszámolója és a német anyacég – mondta az ügyvéd.(mno-cyberpress)