CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. augusztus 16., hétfő 02:00


Finisben a próbák


Szerdától Szombathely = Savaria Karnevál

Finisben a próbák


A Savaria Fórumból, az ingyenes szombathelyi városi hetilapból mindent megtudhatunk mind a készülődő forgatagról, mind a Savaria Karnevál színházi fő eseményéről, a szabadtéri előadásról, mely idén Mátyás király korába vezet el minket. Íme, mit ír a lap a darabról:


"Egy hete ellepték Szombathelyt a legnevesebb magyar művészek, úgyhogy ne lepődjön meg senki, ha mondjuk a postára menet, a Kossuth Lajos utcán szembetalálkozik Újlaki Dénessel (1.) , esetleg Hollósi Frigyessel (2.) . Jó esélyünk van arra is, hogy Jordánt Tamást (3.) vagy Bezerédi Zoltánt (4.) lássuk valamely Fő téri presszó teraszán kávézni, esetleg Egri Mártával (5.) fussunk össze a Thököly utcán.

Augusztus 9-én leköltözött városunkba a teljes karneválszínházi társulat, hogy a művészek a pesti Merlin Színházban megkezdett próbákat folytassák. Formálódik Dobzse László, Mátyás király és több meseszereplő alakja...



A tavaly nagy sikert aratott, Játék az isteni Claudiusról című előadás után most Szombathelyi pajzánságok címel írt darabot a karneválra Hamvai Kornél, aki nemcsak városunk színházkedvelő közönsége körében népszerű, hanem a színészek, színházi munkatársak között is. Mulatságos és pikáns történetekkel készül az idei népünnepélyre: a szerző két felnőtt mesét hoz, amelyeket akár II.Ulászló is hallgathatott volna a helybéliek előadásában, amikor a szombathelyi várban bujdokolt a pestisjárvány elől. A darab 1495-ben játszódik Szombahelyen, és olyan meséket mond el, amelyek talán meg is történtek. Dobzse László és udvartartása figyelmesen hallgatja, ahogy a tömlöcből szabaduló rabok a "pestises szabadság" helyett a fogságot választják, és inkább elmondják gaztetteiket, pontosabban a két, Boccaccio Dekameronjának modorában íródott, szerelmi kalandokkal tűzdelt mesét.

Ismerve Hamvai Kornél korábbi munkáit, Huszthy Edit jelmezötleteit, a tavalyi színpadképet és az idei szereposztást: fantasztikus előadásokra készülhetünk. (A színházi előadás megtekintését 12 éven aluli gyermekeknek nem ajánljuk!)"

A darab megtekinthető szerdán, csütörtökön és pénteken 18:00 órától, valamint szombaton 17:30-tól 1600, 1600, 1700 és 2100 forintos helyárakért - a napok sorrendjében értve ez összegeket.



A karnevált hirdető transzparens a szombathelyi Városházán

A fényképek Mészáros Andrea Évának lapunk számára készített felvételei


Sebők Lili