CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Európanap: a Páneurópai piknik 15 éves évfordulója




Kiállítás
- Sopron és Debrecen ereje, lelkesedése, hazafiassága eredményezte a nagy napot, 1989. augusztus 19-ét, amelyben az egész nemzet összekapcsolódott - mondta Dr. Habsburg Ottó, a Páneurópai Piknik akkori védnöke, a Magyar Turizmus Rt. Németországban bemutatott, Magyarországot és a Pikniket népszerűsítő vándorkiállítása megnyitóján a B.W. Pannonia Med Hotelben.



Megnyitójában azt is hangsúlyozta, hogy kiállítás azért is fontos, mert az utódokat is emlékezteti az Európa számára gyalázatos vasfüggönyre, ami egyben a szabadság felé vezető úttá is vált az 1989-es eseményt követően; ,,Magyarországnak köszönhető a hidegháborúban aratott győzelem" - jelentette ki a politikus.

A Páneurópai Piknik és annak utóélete Most vagy soha!- A soproni határáttörők: Filmek bemutatója

A Páneurópai piknik évfordulós megemlékezése két, az eseményhez kapcsolódó film bemutatásával folytatódott.
A Páneurópai Piknik és annak utóélete (Rendező: S. Kárpáti György , Videográf Stúdió Sopron) és a Most vagy soha!- A soproni határáttörők (Rendező: Konrad Herrmann & Hans-Peter Gaul Konrad Herrmann Film- & Fernsehproduktion Berlin) a ZDF megbízásából készült filmet nézték végig az érdeklődők.

Sopronpuszta: kopjafa és Európa-kapu


Palkovits János fertőrákosi polgármester köszöntőjét követően a Páneurópai piknik helyszínén, Sopronpusztán a kopjafánál Mészáros Ferenc a piknik ötlegazdája szólt a szép számmal egybegyűltekhez, akik között jelen volt Japán magyarországi nagykövete.
Mészáros Ferenc elmondott ,,megemlékezése" az általában megszokott, a piknik jelentőségét méltató emlékező beszédekkel ellentétben a helyszínen májusban avatott obeliszkkel kapcsolatos lesújtó véleményének kifejezése volt.
- Nem kell esztétának vagy tájépítésznek lenni, hogy eldöntsük: borzalmas látvány. (..) A kőtömb esetében megvalósult a forma és a tartalom egysége. Ezen a helyen, ahol bátor hős német embere csodát tettek, áttörték a hazugság falát, megvalósul egy másik csoda: itt emelkedik a hazugág emlékműve" - fogalmazott a szónok, aki szerint erről nem szabad hallgatni, sem azt iróniával szemlélni.
- Minden hazugságot, amint kidugja a földből a fejét, le kell leplezni. (...). Nekem itt az a kötelességem, hogy felhívjam a figyelmet egy hazugságra. teszem ezt a 15 évvel ezelőtti önmagamért, álmaimért, azokért az emberekért, akik itt a hazugság ellen demonstráltak az áttöréssel, és egy kicsit teszem magyarként azért, mert minden nagy nemzeti sorscsapásunk azért következhetett be, mert hagytuk, hogy a hazugság planktona elhatalmaskodjék rajtunk. Gondoljunk Trianonra, a Benes-dekrétumokra, vagy Aradra.(..) Mindenhol a hazugság sűrű planktonja sző be bennünket." - mondta a szónok.



A kissé szomorúra sikerült köszöntője végén Mészáros Ferenc Adyt idézve biztatta ,,vidámulásra" a résztvevőket, majd szimbolikusan a kopjafa tövénél – koszorúzás helyett – ,,új élet magjaként", egy maréknyi búzát szórt szét azon a területen, ahova elásott egy üveg bort is (,,ami az ég és a föld nászából sarjad"), ,,abban a reményben, hogy amiért 15 évvel ezelőtt a piknik szervezői küzdöttek, ahhoz egyszer majd nem tapad hazugság", s akkor majd a bort is közösen fogja minden jelenlévő között szétosztani - mondta Mészáros Ferenc, a Páneurópai piknik debreceni származású ötletadója.



S bár ő maga nem koszorúzott, azért a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit a kopjafánál, amelyet követően a helyszínen felavatták a Fertőrákoson történelmi kőfejtőből származó anyag felhasználásával készült Európa-kaput, amit a nyári kőfaragó táborban készítettek, és, amelyet Fertőrákos Önkormányzatának adott át a Kőfaragók Ipartestülete két jelenlévő képviselője.




Fertőrákos: Európa-koncert

A Páneurópai piknik jubileumi megemlékezésének mindig is ünnepi eseménye volt a szintén hagyományossá vált. Európa-koncert. Idén a fertőrákosi Barlangszínházban Kodály Zoltán: Galántai táncok, és Beethoven: IX. szimfóniája csendül fel. Vezényelt: Shungo Moriyama (Japán); Gerda Maria Knauer (Németország), Tokody Ilona (Magyarország), Molnár András (Magyarország); Tsuyoshi Mihara (Japán). Közreműködtek: a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar és az Egyesített Kórus: Japán kórusok- Veszprém Város Vegyes Kara- Soproni Pedagógus Kórus tagjai.



Az eseményen Kóczán Zoltán, egykori szervező, önkormányzati képviselő emlékezett a Páneurópai Piknikről, Pozsgay Imre, egykori védnökként az esemény fontosságát méltatta.
Pozsgay Imre szólt arról, hogy joggal nevezhető világtörténelminek a 15 évvel ezelőtti esemény, amelynek előkészítésében védnökként résztvállalt. Először adódott arra alkalom, hogy társadalmi kezdeményezésre kérdejeleződjön meg az a rendszert, amit kívülről az országra rákényszerítettek. Ami 1989-ben történt, az 1956 méltó folytatása volt - mondta.
A Varsói Szerződés egy Dzsingisz-kán típusú despotikus hatalom meghosszabítását jelentette, amely elleni tiltakozás volt 56 a maga következményeivel, majd 1989-ben itt szétverték azt a parancsuralmi rendszert, amelyet a Varsói Szerződés magyarországra kényszerített. A Páneurópai piknik nem egyszerű népünnepély volt, hanem alkalom arra, hogy a menekülni vágyó németek számára megnyissák az utat. A Páneurópai piknik Debrecen-Sopron révén az országot átívelő akaratot testesítette meg, egy esemény, amelyre az egész világ előtt büszkék lehetünk - mondta a politikus, aki államalapításunk ünnepét is megemlítette: a 25 tagú Európai Unióban legalább 10 olyan ország van, amelynek államisága, alkotmányisága későbbi, mint a magyarságé.
,,Öntudattal, megbecsülve magunkat, félretéve az önsajnálatot, termőre fordítva erőinket és az országot Európa fontos tényezői lehetünk". - mondta Pozsgay Imre.

Kóczán Zoltán önkormányzati képviselő ünnepi beszéde

Tisztelt Hölgyeim és Uraim , Exellenciás Urak, kedves Vendégek, kedves Barátaim!

Jó estét kívánok!..

És.... még valakit kell köszöntenem ma este! Valakit, akivel május óta teljesen más viszonyban vagyunk valakit, aki mindig is itt volt, de azt csak ritkán érzékeltük.

Szervusz kedves Európa!

Szervusz, mondom tegezve, hiszen nem tegnap óta ismerjük egymást, együtt élünk több mint ezer éve. Nem tagadhatod, mindig volt közöttünk valami: kalandozás, ismerkedés, házasság. Zárótűz, aknazár, vasfüggöny. Volt amikor szerettük egymást, volt amikor tudni sem akartunk egymásról.

Tudod, kedves Európa, ki kell beszélnünk magunkból a tüskéket, a fájdalmakat. A jó viszonyhoz ez nagyon fontos.

Sokszor megcsaltál. Felfeküdtél a görög bikára, becsaptál a római légiókkal, hazudtál a keresztes hadakkal, áltattál Napóleon katonáival.
Ígértél Rákóczinak, Kossuthnak, Nagy Imrének. Megtapostál a német harckocsikkal, és az orosz csizmákkal, pedig a testünkkel védtünk a tatártól, a töröktől.

Kedves Európa!

Hol voltál, amikor égett muhi szekértábor?
Hol voltál, amikor 150 éven át rabszolgaszíjra fűztek férfit, nőt, gyereket?

Nem segítettél szabadságharcainkban pedig minden évszázadra jutott belőlük.
Ellenség voltál a lövészárkokban, elfordultál tőlünk a Trianoni kastély kertjében.

Magunkra hagytál a Don-kanyarban, Auschwitzban és Recsken.
Elárultál bennünket Jaltán. Eladtál bennünket Jaltán! Kitagadtál bennünket Jaltán!

Magunkra hagytál legutóbb is, amikor a pesti srácok vére folyt a Körúton, a Kiliánnál, a Körtéren.
Sokszáz éven át fertőztél: inkvizícióval, vallásháborúkkal, sovinizmussal, fasizmussal, kommunizmussal.

Természetesen nem lennék igazságos, ha nem mondanám el, hogy jót is kaptunk tőled.

Neked köszönhetjük kedves Európa a Kárpát-medencét, ami ugyan kicsit huzatos, de a hazánk lett.
Köszönjük a kereszténységet, hisz ez volt megmaradásunk feltétele.
Köszönjük a betűt, az írást, a könyvet.
A rómaijogot. A gótikát, a reneszánszt. Neked köszönhetjük a humanizmust, a felvilágosodást, a demokráciát.

Kapcsolatunk termékeny volt, hiszen mi is tudtunk adni olyat, ami a részeddé vált, amivel több, színesebb lettél.
Gondolj az Árpádházi szentekre, a humanista költőkre, a Bolyaiakra, Lisztre, Bartókra, Kodályra, Nobel-díjasainkra, Vasarelyre, Amerigo Tothra, vagy Kertész Imrére.

Kedves Európa!

Azt hiszem kvittek vagyunk. Adtunk is, kaptunk is.

A részed voltunk akkor is, amikor elzártak tőled, és szerettünk, vágytunk utánad, amikor gyűlölni parancsolták. Titkos álmunk voltál, de az álmainkra is vigyáztak. Nem bíztunk már benned, pedig csak Te segíthettél.

Nem fegyver kellett, nem katona. Nem ígéret, nem hitegetés, hanem jó példa, jó szó.
Minta a szabadságból, a nyugalomból, a jólétből.

A 89'es változások az arcodat változtatták meg. Idősödő hölgyből, fiatal dáma lettél.A vasfüggöny szántotta ráncok kisimultak.

Kedves, szép Európa!

Az egyik első ráncot a barátaim simították el arcodon, akik egy békés, barátságos szalonnasütést, igazi pikniket akartak csinálni. Egy jó bulit, a vasfüggöny, az egykori aknamező helyén. Meghúzni egy kicsit az oroszlán bajuszát, bosszantani a hatalmat.
A buli, világtörténelmet változtató eseménnyé vált.
Nem vagyunk, nem voltunk hősök, csak egyszerű, élni akaró emberek, akik egy kicsit talán bátrabbak voltak, és jókor voltak jó helyen.

Kedves Európa, engedd meg kérlek, hogy név szerint bemutassam Őket:

Az ötletgazdák, a debreceni MDF-es barátaink, Filep Mária barátom, Mészáros Ferenc barátom.
Az akkori soproni ellenzék:
Abdai Géza barátom, Balogh Sándor barátom, Bánóczy Géza barátom, Csóka Pál barátom, Erdélyi Géza barátom, Gazdag Imre barátom, Györe Róbert barátom, Gazdag Imre barátom, Horváth Jenő és Horváth Jenőné barátaim, Horváth Zoltán barátom, Ivanics Ferenc, barátom, Kocsi Tibor barátom, Néhai Komlós Andor barátom, Kováts Attila barátom, Kótai Péter barátom, Kőműves Géza barátom, Lőrincz Gábor barátom, Magas László barátom, Magas Lászlóné barátom, Nagy László barátom, Néhai Örs Félix barátom, Rumpf János és Rumpf Jánosné barátaim, Szentkirályi Zsolt barátom, Várkuti János barátom, Vecsera Ferenc barátom, Vigh Szabolcs barátom és jómagam Kóczán Zoltán.

Kérlek kedves Európa, ne felejtsd el nevüket!

Tisztelt hölgyeim és uraim, köszönöm, hogy meghallgatták szavaimat.



Kapcsolódó cikkek (ahol még a témához kapcsolódóan további anyagokat találnak:

Befejezte sopronpusztai forgatását a Hermannfilm Studio stábja
Most vagy soha - film készül a Páneurópai Piknikről - képriport a forgatásról



2004. augusztus 20., péntek 02:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület