CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Augusztus 20: Méltóságteljes ünnep Pannonhalmán

Méltóságteljes ünnep Pannonhalmán
 
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az idei esztendőben is ünnepélyes keretek között emlékezett meg augusztus 20-ról és államalapító királyunkról, Szent Istvánról. A megemlékezésre 2004. augusztus 19-én, csütörtökön került sor a Pannonhalmi Bencés Főapátságban. Az ünnepi programot megtisztelte jelenlétével Csáky Pál, a Szlovák Kormány miniszterelnök-helyettese és Berényi József, szlovák külügyi államtitkár is. A rendezvény keretében dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke megyei elismeréseket adott át.

 A 2004. évben megyei kitüntető címben és díjakban részesültek:

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉÉRT KÉK SZALAG KITÜNTETŐ CÍM Adományozható azoknak, akik tevékenységükkel hosszabb időn át folyamatosan, kiemelkedő módon, jelentős mértékben hozzájárultak Győr-Moson-Sopron megye fejlődéséhez.

A Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék Szalag Kitüntető Cím 2004. évi díjazottja Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke
Kozma Imre az elmúlt 15 évben káplánként, majd a szeretetszolgálat keretén belül segítette a rászorulókat. Győrzámolyi születésű, ezért szívügyének tekinti a megyei lakosok támogatását. A szeretetszolgálat fogyatékosügyi otthont, idősek otthonát tart fenn, és munkahelyeket teremt mozgássérültek és vakok számára. Kiépítették a fogyatékkal élő emberek jelzőrendszeres házi segítségnyújtó szolgálatát. Győrben négy megyét ellátó regionális jelnyelvi tolmácsszolgálatot működtetnek hallássérültek számára. Szociális-, egészségügyi és oktatási intézmények részére a szeretetszolgálat 90 millió Ft értékű adományt juttatott el az elmúlt 15 évben. A szeretetszolgálat – élén Kozma Imrével - jelentős szerepet vállalt a 2002. évi dunai árvíz mentési munkálataiban. Kozma Imre számos kitüntetés és díj tulajdonosa.

Győr-Moson-Sopron Megye Térségfejlesztéséért Gróf Széchényi Ferenc Díj
Adományozható azoknak, akik a megye fejlesztése érdekében a műszaki, természet-, társadalom és más tudományos területen, valamint a településfejlesztés összehangolásában és megvalósításában, határ menti, térségi kapcsolatok fejlesztésében, települések együttműködésének kialakításában, térségi szemlélet formálásában kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki.
A Győr-Moson-Sopron Megye Térségfejlesztéséért Gróf Széchényi Ferenc Díj kitüntetettje Sipőcz István, a „PANNON-VÍZ” Rt. Kapuvári Üzemmérnökségének vezetője
Sipőcz István a „PANNON-VÍZ” Víz és Fürdő Részvénytársaság kapuvári üzemmérnökségének vezetője. 1968 óta dolgozik a vízszolgáltató vállalatnál. Jelenleg 21 település víz- és szennyvíz hálózatának üzemeltetését irányítja. Szakmai tapasztalatának, hozzáértésének köszönhetően a térség elavult vízhálózatát folyamatosan fejlesztik, korszerűsítik, ezzel biztosítva a szolgáltatás kiváló minőségét és zavartalan működését. Irányítása alatt az üzemmérnökség részt vett több város, település szépítését, fejlesztését segítő akcióban. Folyamatos kapcsolatban áll a hozzá tartozó települések vezetőivel, és segíti azok munkáját.

Győr-Moson-Sopron Megye Közoktatásáért Péterfy Sándor Díj
Adományozható azoknak, akik elméleti és gyakorlati munkájukkal kiemelkedő módon hozzájárultak a megyében a korszerű és eredményes nevelés-oktatás megvalósításához.

A díj idei kitüntetettje Kiss Mária, a gönyűi Széchenyi István Általános Iskola igazgatója

Kiss Mária 1969-ben került Gönyűre, ahol tanítóként kezdett dolgozni. Munkavégzése közben megszerezte a nyelvtanári képesítést Pécsett a Tanárképző Főiskolán. 1975-ben lett az iskola igazgatóhelyettese, 1989-től pedig az intézmény igazgatója. Elkészítette a pedagógiai programot, mely által új lehetőségeket teremtett a pedagógiai munkában. Bevezette az alsó tagozatban a Tolnainé-féle heurisztikus olvasás- és írástani módszert, valamint a matematika tanításához a „japán szorobán” módszert. Szorgalmazta a pályázatírási tevékenységet, melynek eredményeként jelentős összegeket nyert az intézmény. Bekapcsolta az iskolát a drogmegelőzési programba. Tevékenysége nyomán az iskola épületének belső képe szépült, berendezése fejlődött.

Kiss Mária elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, ezért a szeptemberi megyei közgyűlésen veszi át a kitüntetést.

Győr-Moson-Sopron Megye Közművelődéséért Dr. Kovács Pál Díj
Adományozható azoknak, aki a közművelődés bármely területén hosszú éveken keresztül kimagasló munkát végeztek.
A díjat az idei évben Kissné Liptay Irén pedagógus, a Halászi Hagyományőrző Egyesület tagja kapja.

Kissné Liptay Irén pedagógusi tanulmányait követően Halásziban kezdett el dolgozni magyar- és énekszakos tanárként. Tagja volt a Kodály kórusnak. Az iskolában irányította a színjátszó csoport működését, amellyel a környékbeli falvakban nagy sikerű előadásokat tartottak. A falu közösségi életének aktív részese, szellemi és lelki értékek gyarapítója. Előadásokat szervez a faluban, verseket olvas fel és a közös éneklés szeretetére hívja fel a figyelmet. Példaértékű a község történelmi múltjával kapcsolatos gyűjtő és rendszerező munkája. Tagja a Hagyományőrző Egyesületnek, nagy sikerrel szervezi a községi ünnepségeket.

Győr-Moson-Sopron Megye Művészetéért Kormos István Díj Adományozható azoknak, akik az irodalom és a művészetek terén magas színvonalú alkotó tevékenységet folytattak hivatásos és nem hivatásos művészként.

A Kormos István Díjat 2004-ben Bede Fazekas Csaba színművész-magánénekes, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja kapta.
Bede Fazekas Csaba az Állami Déryné Színház, majd a debreceni Csokonai Színház után 1976-tól a Győri Nemzeti Színház színész-magánénekese, a társulat örökös tagja. Kiváló és emlékezetes művészi teljesítményt nyújtott A sevillai borbély c. operában, a Rigoletto-ban, a Nabucco-ban, a La Mancha lovagjában, de Háry Jánosként, Gianni Schicchi-ként, és legutóbb 70. születésnapi ajándékként a Hegedűs a háztetőn c. darab Tevje-jeként is maradandót alkotott. Határozott, karakteres személyisége, kiemelkedő szakmai tudása sokak által ismert és elismert művésszé tette nemcsak Győrött, hanem a megyehatáron túl is. Az elmúlt 20 évben Várady díjat, Megyei Művészeti díjat, Érdemes Művész díjat, Győr Kultúrájáért díjat, Szent László Érem díjat és Szent István díjat kapott. 2003 óta Győr város díszpolgára.

Győr-Moson-Sopron Megye Sportjáért Bauer Rudolf Díj Adományozható azoknak, akik a megye testnevelési és sportmozgalmában élenjártak, sportteljesítményükkel kiemelkedő eredményeket értek el.

A Győr-Moson-Sopron Megye Sportjáért Bauer Rudolf Díj idei díjazottja Horváth Cs. Attila, sportújságíró, a Győr-Moson-Sopron Megyei Labdarúgó Szövetség társadalmi elnöke

Horváth Cs. Attila közel 20 évet töltött el a sportújságírói szakmában. A Kisalföld című napilapnál megszervezte azt a tudósítói hálózatot, amely az alacsonyabb osztályú mérkőzésekről rendszeresen beszámol. Alapítója, elnökhelyettese volt az ország egyik első, kizárólag utánpótlással foglalkozó egyesületének, a győri Junior FC-nek. 1998 óta a Győr-Moson-Sopron Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke. Feladatát társadalmi munkában látja el. 2001-ben megválasztották a Magyar Amatőr Liga alelnökének. Nevéhez fűződik az utánpótlás-tornák, a Duna-kupa, a Mitrópa-kupa szervezése, valamint a „Megye Labdarúgásáért” díj létrehozása.

Győr-Moson-Sopron Megye Egészségügyéért Dr. Petz Aladár Díj
Adományozható azoknak, akik a megye egészségügyi ellátásának bármely területén kiemelkedő szakmai tevékenységet folytatnak. 2004. évi kitüntetettünk Dr. Tihanyi Katalin, az Országos Mentőszolgálat Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének nyugalmazott vezető főorvosa ...

Dr. Tihanyi Katalin az Országos Mentőszolgálat Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezeténél vezető főorvosként dolgozott nyugdíjazásáig. 1981-től kivonuló mentőorvos, 1983-tól pedig vezető főorvos a Győri Mentőállomáson, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Mentőszervezet vezető főorvosa lett. 1991-től a Győr-Moson-Sopron Megyei Mentőszervezet Mentőalapítvány kuratóriumának elnöke, 2001-től az ÁNTSZ megyei oxyologus szakfelügyelő főorvosa. 1998-ban az Országos Mentőszolgálat Centenáriumán „Pákozdy Dénesné Díj” kitüntetésben részesült, 2003-ban pedig Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése „Deák Ferenc Emlékérem”-mel tüntette ki. Vezető főorvosként egy olyan mentőállomás-hálózatot sikerült kiépítenie, amely a 15 percen belüli kiérkezés lehetőségét biztosítja a megye jelentős részén.

Győr-Moson-Sopron Megye Szociális Ellátásáért és Gyermekvédelméért dr. Batthyány-Strattmann László Díj
Adományozható azoknak, akik a megye szociális és gyermekvédelmi ellátásában kiemelkedő szakmai tevékenységet fejtettek ki. Az idei díjazott Gergácz Lászlóné szociális gondozó, a Fertőszentmiklósi Gondozási Központ vezetője Gergácz Lászlóné 1967-től dolgozik szociális területen, szervező szociális gondozónőként kezdte munkáját, majd 1985-től kezdődően a Fertőszentmiklós Nagyközség Önkormányzata által fenntartott Gondozási Központ vezetője. Az intézmény feladatai közé tartozik az Időskorúak Gondozóháza és az Idősek Klubja működtetése, valamint a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés biztosítása. A 80 fő állandó taggal működő Nyugdíjas Klub keretén belül rendszeresen szervez egészségügyről, idősek gondozásáról, természetgyógyászatról szóló előadásokat. Hozzátartozói Klubot alakított, melynek keretében alzheimer kórban szenvedők ellátásáról, idősek gondozásáról, egészséges táplálkozásról és az időskorúak mozgáskultúrájáról szóló előadássorozatra került sor.

Győr-Moson-Sopron Megye Közigazgatásáért Dr. Csizmadia Andor Díj
Adományozható azoknak a köztisztviselőknek, akik a közigazgatás területén hosszú időn keresztül kiemelkedő elméleti és gyakorlati munkájukkal hozzájárultak az önkormányzati feladatok színvonalas ellátásához. A díjat 2004-ben .. Katona Kálmán igazgatásszervező, Écs község jegyzője kapja.
Katona Kálmán 1991-től Écs község jegyzője. Közigazgatásban végzett munkáját 1970-ben Osli községben kezdte, majd 1977-ben Pannonhalma Nagyközséghez került. Jegyzőként aktív részese volt a térségi beruházásoknak, melyek során Écs község gesztorságával megvalósult a térségi szennyvízberuházás, telefon- és gázberuházás. Nagy szakmai tudását a térségi önkormányzatok is elismerik, és szívesen kérik fel szakmai tanácsadásra és helyettesítésekre. Az ügyfelekkel való kapcsolatában mindig a segítségnyújtás, a feladatok gyors megoldása jellemezte. A térségben a közigazgatás legrégibb dolgozójaként kiváló kapcsolatokat ápol az önkormányzatok vezetőivel.
(GYMSMO-információ)



2004. augusztus 21., szombat 00:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület