CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

"A történelmi játékok hagyománya a hatvanas évekre vezethető vissza, ekkor Jancsó Miklós és Szinetár Miklós volt a játékok megálmodója."

Kinizsi napok Nagyvázsonyban

Idén augusztus első hétvégéjén rendezték meg a nagy hagyományokkal bíró Kinizsi napokat Nagyvázsonyban. A Veszprém közeli település két napos eseménysorozatára több ezer ember jött el. Az időjárás is kedvezett az eseménynek, hiszen meleg volt, de nagyon.

" A történelmi játékok hagyománya a hatvanas évekre vezethető vissza, ekkor Jancsó Miklós és Szinetár Miklós volt a játékok megálmodója"- mondta Szombati József az 1800 lakosú falu polgármestere, a Zichy kastély egyik hűvös termében, miközben alig néhány méternyire a parkban egymillió forint összdíjazású díjugratóverseny vette kezdetét, 90-100 centiméteres magasságban. " Abban az időben országon kívül és belül nagyon híresek voltak a Kinizsi napok. 1994-től évente rendezi meg az önkormányzat a napokat, szerencsére támogatónk is vannak. A jövőben szeretnénk ha több turista látogatna el, hiszen az idegenforgalom fejlesztése közös érdekünk".
Bizony, bizony. Német szót lehet hallani a magyaron kívül a legtöbbet, ami talán nem is véletlen, hiszen néhány kilóméterre van Csopak, illetve a Balaton, amely főleg a német vidéken élők egyik kedvelt üdülési helye. Ettől függetlenül a német felkonferáló szöveg elég brutálisra sikerült. A hölgy nagyon jól tud olvasni, csak életében nem tanult németül. Na de nem baj, több is veszett Tocsik Mártinál.
Megérkezésünkkor, szombaton a déli órákban, fogathajtó verseny veszi kezdetét, miközben egyre gyűlik a tömeg és egyre melegebb lesz.. A fogathajtás látszólag egy könnyű lovassport, de rengeteg szabálya van. Például a segédhajtónak nem szabad beszélni, a lovakat irányítani, ők inkább a kocsi egyensúlyát próbálják javítani. Bizony, sokan kiestek már az első menetben is.
Nagyon meleg van. Sokan sörrel a kezükben, pacalpörköltöt fogyasztva hűsölnek, vagy valamelyik nagy fa oltalma alatt, a füvön fekve nézik a lovasversenyt. Vagy - kihasználva az alkalmat - a véradó sátornál vért adnak. Aztán ismételten díjugratás veszi kezdetét, immár 110-120 centiméteres magasságban. A tömeg pedig egyre gyűlik, mellettünk pedig egy igazi szakértő ordibál. Már-már elviselhetetlenül.

Mátyás király és kíséretének bevonulását már több ezren figyelték. A király "magyar hangja" ezúttal a feltűnési viszketettségben szenvedő Kőrösi Csaba, a veszprémi Petőfi Színház színésze volt, aki aztán később udvari bolondként riogatta a népet, borzalmas favicceivel. Többen már a fejüket fogták, hogy mit keres itt egy ilyen ember. ( mondtak rá durvábbat is, de hadd ne idézzem, nem akarom, hogy becsületsértés legyen a vége) S ezután kezdődött el tulajdonképpen a történelmi játékok, előbb a soproni ünnepi hetekről már ismert olasz zászlóforgatók műsorával, majd lovasíjász bemutatóval. Megjelent Kinizsi Pál is, akit úgy látszik nagyon megviseltek az évszázadok, hiszen picit meghízott. Ettől függetlenül nagyon jól szerepelt mind az íjászatban, mind az utána következő produkciókban, ami érthető is, hiszen róla elnevezett napokon nagy lebőgés lenne, ha nem azt teljesítené, amit előzőleg az öltözőben megbeszéltek.
Estefelé, pedig Goór Nagy Mária Szinitanodájának műsorát élvezhette a nagyszámú publikum, akik körülbelül annyira illettek oda, mint a bablevesbe a szilvakompót, majd este utcabál zárta a napot. Másnap effektíve ugyanazt a műsort élvezhették a jelenlévők, csak a magasságokat emelték meg, s többen eljöttek, s a büfés hölgy már nehezen bírta ezt a sok hülye embert, aki pont hozzá jön ennivalót venni. Szörnyű.

Vendégként ott volt Kövér László a titkosszolgálatokat felügyelő, tárca nélküli miniszter és a szomszédos Veszprém országgyűlési képviselője, Horváth Balázs, aki - mint az köztudomású - nagyon szeret az ablakból kinézni.
Összefoglalva nagyon jó volt az eseménysorozat, azonban ha néhány apróságra odafigyelnének a rendezők - például, hogy idegennyelvet jól ismerő ember mondja el a német nyelvű szöveget, ha már a falu határában eligazító táblák jeleznék az eseményt, hogy ne az első szembejövő embertől kelljen megkérdezni, hogy merre van a kastély, ha nagyobb plakátokat csinálnának - létrejönne a polgármester úr által elmondott idegenforgalmi erősödés is.

mmarci


Köszönet Barbarának a tudósítás elkészítéséhez nyújtott segítségéért!



1998. augusztus 11., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület