CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Kicsiben a nagy
avagy az 5. Budapest Parádén járt a Loveparade


"Szia anyu, küldjél pénzt!" - integetek a kamerába, mint mindig. Ez szokássá vált, nem tehetek róla. Csakhogy most nem akármilyen kamera vesz! Az idén film készül a Budapest Parádéról és jónéhány stáb dolgozik az események rögzítésen.
Elkezdek gondolkozni, hogy "oké, hogy filmeznek, de miért engem?" Aztán rájövök, hogy kivételes helyszínen vagyok: a Loveparade kamionon!!!
És hogy hogyan is kerültem ide?...

Pár órával korábban ülök a Deák téren "Az óra" alatt és unalmamban elkezdek rajzolgatni... Túl hamar ideértem, de azt hittem, hogy nem fogom hamar megtalálni majd a Sajtóirodát a Hősök terén. Nem így történt, s bár korábban meghirdetett ellenében csak délben nyitott - a 11 óra helyett - a "konténer", így is már fél egykor a Deák téren napoztam. És elkezdtem rajzolgatni: a Loveparade-motívumot.
Dél előtt nagyon fura volt a Hősök tere: az árusok pakolták már ki a vizeket, pereceket, de amúgy nem voltak sokan. Mégis egy érdekes érzés kerített hatalmába: megint eltelt egy év, újra itt vagyunk, ráadásul idén nem volt Loveparade sem--> itt ma valami fantasztikusan nagy buli lesz. (megjegyzem: nem is tévedtem...)
Előző nap olvastam, hogy idén lesz külön Loveparade kamion. A Loveparade talán még az ilyen zenében nem annyira jártasaknak is ismerősen cseng: a világ legnagyobb technofesztiválja, Berlinben. Idén sajnos pénz hiányában elmaradt. Szóval rajzolgatom a szívecskét meg a köröket, közben hallgatok egy beszélgetést: a lányka (valszeg most elsős) teljesen be van parázva az egyetemtől, a NEPTUN-rendszertől, meg úgy általában az egésztől, a srác meg sajnáltatja magát, hogy neki most meteoroznia kell "ezen a Parádén vagy min." A leányzó okos kérdésére, hogy "Akkor minek vállaltad el?", már nem tud mit felelni...
Fél 2: meglátom Pedrot: Loveparade-os pólóban van - én is, Loveparade-os síp - rajtam is, smile - nálam is, szőlőcukor és müzliszelet - dettó. :) Mikor meglátja a kezemen a Loveparade-logot, megjegyzi, hogyogy teljesen kész vagyok és elvonási tüneteim vannak. :)
Befutnak a többiek is: Zsolti azzal a lendülettel, amivel érkeztek menne tovább, mikor megtudja, hogy idán külön lesz Loveparade-os kamion is.
Elindulunk az Andrássy úton.. Rengeteg ember van kinn, a borzasztó meleg ellenére. Előző nap még meg lehetett fagyni, olyan hideg volt Pesten.

A három srác külön figyelemmel vigyáz rám, nehogy elvesszek. Hiába, tavaly nekem volt olyan mázlim, hogy "összefutottam" Dr. Motte-val (a Loveparade alapítója), azóta sem bocsátották meg nekem azt a fényképet. Tehát most nem akarnak kockáztatni, különben is, megint csak nálam van fényképezőgép.:)
Előre mentünk, egészen az Opera épületéig. Úgy döntöttünk, hogy itt bevárjuk a kamionokat.
Jöttek is szép sorjában. Közel 50 járműről szóló zene szórakoztatta a tömeget. Rádió-, TV- és mobiltelefon-társaságok, újságok, szórakozóhelyek indítottak kamiont, de köztük bemutatkozotak pl. a pesti színházak és társulatok is. Az @RC, amelyet leginkább óriásplakát-kiállításairól ismer az ország, "Adj 1 percet az életedbol" címmel indított kamiont, mellyel az AIDS veszélyére akarta felhívni a figyelmet.
49 kamion, több 100 DJ, sok ember, hatalmas buli: kb. ez volt az "előírt" program az összes kilátogatónak. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.(Utólag kiderült, hogy 600ezeren voltunk.)


Sohasem lehet elég korán kezdeni


Türelmesen álltunk és buliztunk, vártuk a számunkra nagyon fontos 37-es, azaz a Loveparade Berlin 2005- Back to the Track kamiont. Begyűjtöttünk több palack üdítőt, pólókat, sípot, ördögszarvakat, bumerángot, egyszóval mindenfélét, amit osztogattak a kamionokról.
Amikor a 35-s kamiont láttuk, már nem bírtuk tovább, és előre mentünk a 37-es-hez. Mire észbe kaptam, Pedro és Zsolti már fenn vigyorgott a kamionon Dr. Motte mellett. (kaptak tőle "kamion-jegyet"). Felmentem én is (a Press pass praktikus dolog:)) és megkezdődött egy őrült nagy pörgés. Motte és barátai fergeteges bulit csináltak. Mijk van Dijk nyitotta a sort, őt követte Dr. Motte, majd Shee-la és Kai Tracid lépett a DJ-pult mögé. Este 8-tól DJ Budai keverte a zenét, majd az esti 10 órás tűzijáték előtt ismét Dr. Motte késztette tombolásra a kamion köré gyűlt tömeget.



Ő Dr. Motte, a Loveparade alapítója


Rengetegen voltak. Ahogyan kiálltam a kamion végébe és kinéztem, mindenhol csak embereket láttam. Ellepte az Andrássy utat a bulizó tömeg. Különleges érzés: ott állsz fenn, alattad bulizik sok-sok ember. Ha csinálsz valami figurát, utánad csinálják. Pörögnek, táncolnak, tombolnak. Belül, a kamionon is oké a helyzet: senki sem idegen, összetartó erőként működik a zene, a tudat (már akinek sikerült felfogni), hogy itt vagyunk, itt van mellettünk egy csomó híres DJ és ők is velünk partyznak.



A tömeg az Andrássy úton

Este fél 11: alig bírunk állni a lábunkon, de megkísérlünk elmászni a Népstadion kertbe, az ott megrendezett hivatalos afterpartyra, a Paradé Bónuszra . A szervezők által kiadványban az szerepel, h 5 percre van gyalog a Hősök terétől. Az előző évek tapasztalatai alapján tudjuk, hogy az az 5 perc van vagy 15 is, de most eltelt 30 perc is, mire odaértünk. A pénztáraknál hihetetlenül hosszú sorok kígyóztak (régen nem látott fogadott bátyómmal is itt futottunk össze), rengetegen próbáltak bejutni a rendezvényre. Volt, akinek akadtak problémái: egy lányt nem engedtek be, elvették a jegyét a biztonságiak, bár az már számunkra nem derült ki, hogy miért. (Remélhetőleg megoldódott a probléma és ő is bejutott később).

Az afterparty 4 helyszínen zajlott. A legtöbben a Syma-csarnokban voltak. (asszem itt fogadták 2 nappal később az Athénből hazatérő olimpikonokat). Itt annyi ember zsúfolódott össze, hogy az ajtón belépve olyan érzésünk támadt, mintha egy őserdőben lennénk: borzasztó meleg, magas páratartalom. Persze nem hiszem, hogy őserőben olyan bulit lehetett volna csinálni, mint amilyet itt produkált Monika Kruse (D), Thomas Schumacher (D), Anthony Rother (D), HOT X, DJ Rush (USA), DR. Motte és a többiek.

A VOLTfólió bulijára mi el sem jutottunk, csak unokatesómék adták tudtunkra, hogy ne oda menjünk bulizni, hanem a "narancssárgába". Azt hiszem a Körcsarnokra gondolhattak, ahol Sterbinszky, Monkz, Kühl mellett Mijk van Dijk is zenélt.
Mondjuk mi ekkora már olyan fáradtak voltunk (10 órányi bulizás után), hogy csak ültünk és néztünk ki a fejünkből. Pedroval repülőset játszottunk a délután begyűjtött bumerángokkal. Amikor véletlenül összeütköztek a repülőink egymásra néztünk, s elkezdtünk annyira nevetni, hogy mindenki hülyének nézett minket.

5ig bírtuk, akkor indultunk el. Pedro a koliba, Zsolti a buszhoz, mi meg az állomásra. A vonaton alig tudtam aludni: villogtak a szememben a fények, ha becsuktam a szemeim, láttam magam előtt a tömeget, az embereket, akik azt akarták, hogy pörögjek. Még a zenét is hallottam. Aztán egyre nehezebbek lettek a szemeim..... fájt mindenem.... leraktam a fejem.... és győzött a fáradtság.... elaludtam.... de álmomban sem álltam meg: buliztam tovább...

-v-



2004. szeptember 03., péntek 18:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület