CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

 A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság ülése

    Ötvenkettedik vándorgyűlését tartja Sopronban a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság.
    A rangos szakmai eseményre, amely csütörtöktől szombatig tart, 800 résztvevő érkezett az Amerikai Egyesült Államokból, Angliából, Ausztriából, Belgiumból, Fnnországból, Hollandiából, Horvátországból, Romániából , Szlovéniából. Az előadásokon a hallgatóság körében részt vesz a Laboratóriumi Világszövetség elnöke, az Európai Világszövetség elnöke az Európai Szövetség teljes végrehajtó bizottságával együtt.
 

Kökény Mihály miniszter 

    A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ területén a konferenciához kapcsolódó szakmai kiállításon harmincnégy cég képviseli a diagnosztikai ipart.
    A rendezvény fő fókuszában az áll, hogy hogyan lehet  minőséget szolgáltatni, és milyen fejlődési lehetőségek állnak a terület előtt a meglévő források mellett.
    A nyitóelőadást tartó Kökény Mihály egészségügyi miniszter szerint a hazai diagnosztikai ipar fejlődése példaértékű. Az a diagnosztikai fejlődés, a végbement automatizáció (a regionális, a megyei laboratóriumok ) a hazai diagnosztikában lehetővé teszi a vizsgálatok koncentrálását. Nem törvényszerű és szükségszerű, hogy minden kórházban olyan laboratóriumok működjenek, amelyeket korábban megszoktunk, elegendő, ha helyszínenként a sürgősségi ellátást kiszolgáló vizsgálatokról gondoskodnak  - fejtette ki a miniszter, aki szerint ezen a szakterületen is érvényesül az a dilemma, hogy a rendelkezésre álló forrásokat hogyan lehet hatékonyan felhasználni.

    A laboratóriumi diagnosztika területén számos magán befektetés történt. Pontos és precíz a közforrások felhasználása, javult a szolgáltatások minősége. A labordiagnosztika területén tanúi vagyunk annak, hogy mind a magánszféra és a közszféra ,,megtalálta a számításait." Azért van szükség modernizációra, hogy célirányosan a beteg érdekében gyorsabban és hatékonyabban biztosíthatssák a szükséges ellátást. A laboratóriumi diagnosztika eddigi tevkenysége is azt mutatja, hogy további változásokra készen áll.
    A modernizáció, a régiókban megtervezett fejlesztéseknek, az egységesebb fejlődésnek, és egy olyan érdekeltségi rendszer kialakításaának, amely az orvosokat arra ösztönzi, hogy egy jó minőségű ellátást nyútsanak nincs alternatívája.

Hogy ezt milyen programokkal, jogszabályokkal, és milyen idősávban segíti elő a kormányzat és a tárca, illetve hogyan valósul meg , arra az új kormányprogram ad majd feleletet - mondta a miniszter, bár egyelőre ugyan kidolgozott szabályjavaslatok vannak csak. Ezek felhasználhatók a modernáció folytatásában - jelentette ki Kökény Mihály, aki szólt az ország régiói közötti különbségekről is, amelyeket a majdani kormányprogram szerint is a  is meg kell szüntetni, ki kell egyenleíteni, hiszen a fővárosban az egészségügyi ellátásra jutó pénz 30-40 százalékkal több, mint az ország keleti felében.

Az új kormány az egészségügyre figyelmet szán - nyugtatott meg mindenkit a miniszter, és szerinte ,,a  változtatásoknak, a közcélú és innovatív befektetéseknek nincs alternatívája", de azt is hozzátette: ., a a tervekre, az országyűlés elé terjesztendő törvényjavadslatok konkrétumait érintő kérdésekre ma még ,,nem tud válaszolni."

Az esemény szünetében a konferencia meghívottjaként és védnökeként Kökény Mihály egészségügyi miniszter és Kovács L. Gábor a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság elnöke sajtótájékoztatót tartott.
 

Kovács L. Gábor a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság elnöke s Kökény Mihály egészségügyi miniszter

- Azzal nem foglalkozom, hogy inog-e a bársonyszék alattam - előzte meg az újságírói kérdéseket maga a miniszter, aki felsorolta azokat a változásokat, amelyek a magyar egészségügyben 15 éve zajlanak. A látszólag kis lépések jelentőségét nem szabad lebecsülni - vélte. 
A magyar orvosok tömeges külföldivállalására irányuló újságírói kérdésre válaszolva Kökény Mihály kijelentette: Az eddigi regisztrált 250 kérelem ,,nem jelent valóságos távozást, csak olyan igazolást adtunk ki, ami lehetővé teszi az EU országaiban a munkavállalást".  A folyamat természetes arányokat mutat, ami mindenképpen figyelmet érdemel. Az említett létszám fele – EU-s országbeli polgárok – magyarországi munkavállalásra regisztrálták magukat- mondta a miniszter.
A sajtótájékoztatón az is elhangzott hogy a kormány döntése alapján az ÁNTSZ laboratóriumait az ősz folyamán korlátolt felelősségű társaságokká alakítják, úgy, hogy nyílt pályázatokon értékesítik azokat.
T.É.
 
 
 



2004. szeptember 04., szombat 11:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület