VII. Soproni Szüreti Napok
Sokak munkája látszik beérni egy-egy olyan pillanatban, mint amilyen
a Szüreti Napok rendezvénye. Azoké, akik a soproni bor ügyében több mint
egy évtizede folyamatosan fáradoznak, azért, hogy a Fertő tó körüli lankákon
elterlő 1200 hektáros borvidék nedűje az őt megillető helyre kerüljön a
bortermelők piacán.
Mert ugyan még az 1277.évi városalapító oklevél is említi a soproni
bort, majd az ezernyolcszázas években Richard Bright, angol utazó azt írja:
,,a város hírneve nagy, borainak révén székhelye a megyének", mégis új
korszakot jelent az elmúlt évtized, amióta a soproni borosgazdák tudatosan
fordultak a minőségi bor felé.
A szakértelem, a legjobb technológiai eljárások a nemzetközi versenyeken
is meghozták azokat az eredmények, amelyek azt bizonyítják, hogy a vidék
évezredes szőlőtermesztési hagyománya hírnevében továbbéltethető a gazdag
ízvilágú, szép borokkal, amelyek közül is a leginkább soproninak a Kékfrankos számít. Bár a különböző fajta borok hangulattól, helyzettől, alkalomtól függően egyenként is más-más módon hatnak a kóstolóra.
A Szüreti Napok pedig idegenforgalmi rendezvénnyé vált. A hagyományosan
szeptember első hétvégéjén megrendezett, tömegeket csalogató eseményen
idén három napon át portékáikat kínáló vásározók, a legfinomabb boraikat
ajánló borosgazdák faházaikkal népesült be a Fő tér.
A napsütéses délutánokon, baráti társaságok, családok ültek a faasztalok
köré. Sült a lángos, a kolbász, készült a zsíroskenyér, fogyott a pogácsa
és természetesen a finom soproni bor.
A finom borról egyébként is fölösleges írni, azt kóstolni kell. A szüreti
napok hangulatát pedig átélni. Reméljük ebben segíti olvasóinkat képriportunk.
T.É.
Fotó:T.Zs.
2004. szeptember 06., hétfő 00:26
|