CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Hívogató utcák: Gyimóthy Zsuzsa tárlata a Várkerület Galériában
Egy nyitott ablak, egy sokszínben villanó épületrész az, ami először megihleti, majd a részletek összeállnak egy egésszé.

A Soproni Képzőművészeti Társaság székhelyén, a Várkerület Galériában nyílt meg Gyimóthy Zsuzsa második önálló kiállítása.
A tárlatot, a Képzőművészeti Társaság elnöke, Keresztény Richárd ajánlotta az egybegyűlteknek.

Annak ellenére, hogy most jelentkezik második önálló kiállításával, Gyimóthy Zsuzsa mégis tapasztalt kiállítónak számíthat. A Soproni Képzőművészeti Társasággal több közös tárlaton szerepelt itthon és külföldön egyaránt. Az Art Focus Európa 2000. kiállítással szinte egész Európát bejárta. Rendszeresen szerepeltek munkái a Soproni és a Megyei Őszi Tárlatokon.
A 2003-as Megyei Őszi Tárlaton már húgával - Orsival együtt szerepeltek.
Tapasztalt idősebb művészeknek is gondot jelentene, egy tematikus kiállítás megrendezése.
Most itt egy olyan tematikus kiállítást láthatunk, „ Hívogató utcák” címmel, amelyek közel azonos technikával, akvarellel készültek. Az alkotó bátorkodott Sopronon kívül más városokban is előkapni mappáját és ecsetét mindannyiunk örömére. Kicsit megmutatva azt is, hogy nem csak szeretett városunkban vannak megörökítésre méltó városrészek.
Nézzük csak meg Budapest, Győr, Székesfehérvár, Szombathely, Nagycenk egy-egy szép részletét: Nagycenki kastély télikertje, Vajdahunyad vára, Mátyás templom, Fő utca felé menet, vagy a Sétáló utca - Győr .
A kiállított képeket nézve,- talán az üveges tárolóban érhető ez a legjobban tetten,- látszik, hogy mennyire érdeklik az alkotót a részletek. Egy nyitott ablak, egy sokszínben villanó épületrész az, ami először megihleti, majd a részletek összeállnak egy egésszé.

A képek között mindössze kettő olajkép, kettő grafika és egy üveg kép található, a többi akvarell. Ez is mutatja, hogy ez az alkotó kedvenc technikája. Ettől függetlenül nem áll távol tőle más technika sem, mint például a pasztell. Mivel saját bevallása szerint is kedvenc témája a „hívogató utcarészletek”, amihez egy mappa, egy ecset, festék mindig kéznél van, s mivel képei a helyszínen készülnek, talán ez lehet a magyarázta annak, hogy képei többsége kisméretű.
Gyimóthy Zsuzsa 2000-től tagja a nagy múlttal rendelkező egyesületünknek. Azt hiszem ezt Ő is megtiszteltetésnek, s egyben eddigi munkája elismerésének is tekinti. Mindezt igazolja, hogy a meghívóban lévő rövid életrajzi adatokat azzal kezdi, csupa nagybetűvel, hogy tagja a SOPRONI KÉPZŐMŰVÉSZETI TÁRSASÁGNAK.

Azt hiszem, hogy egy alkotó ismertségét elsősorban az jelzi, hogy a művészet iránt érdeklődők ismernek, emlékeznek egy egy konkrét alkotására is mint például a „ Múzeumkerti részlet vagy az Őszi tárlaton bemutatott „ Koronázó domb felől”

Úgy gondolom hogy, ezen a kiállításon is van több olyan kép amire még sokáig fogunk emlékezni , például a Gambrinus ház – Fő tér vagy a Székesfehérvári képek.
Magyarné Derszib Eti festőművész büszke lehet tanítványára, azt hiszem hogy a Képzőművészeti Társaság úgy szintén.

***

Gyimóthy Zsuzsa Sopronban született 1976-ban. A Széchenyi Gimnázium elvégzése után, a Szombathelyi Tanítóképző Főiskolán biológia-rajz szakos képesítést szerzett, majd a Pécsi Janus PannoniusTudományegyetemen biológiai tanári diplomát kapott. Képesítésének megfelelően tanárként dolgozik a Vas- és Villamosipari Szakképző és Gimnáziumban.
A rajz és a festészet megszerettetésében elsősorban Bajziné Szényi Éva, Renner Kálmánné, Gáspárdy Tibor, Kovács Gombos Gábor és Magyarné Derszib Eti játszott fontos, meghatározó szerepet.
Első „igazi mesterének”, Eti nénit tekinti. Derszib Eti festőiskoláját sokáig látogatta. A legjobban azokat az órákat szerette, amikor a város ismert, vagy ismeretlen helyein igyekezett elsajátítani a képszerkesztés, az ecsetkezelést, a fény és árnyék játékának képi megjelenítését.

Keresztény Richárd
A Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke



2004. szeptember 07., kedd 17:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület