CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Gondolkodj globálisan - cselekedj meggyőzötten?

Feltételek, feltételek...


...-mustár, ...-cseppek, ...-majonéz stb. - e termékeket több millióan fogyasztjuk nap mint nap. Magyarországon készülnek, hozzájuk szoktunk, kedveljük őket. Bár már négy hónapja EU-tagország polgárai vagyunk, szokásaink nem változtak. Annál inkább szorítják a tagságból fakadó követelmények cégeinket, hogy megfeleljenek a megkomolyodott elvárásoknak!

Az ERP (Enterprice Resource Planning) a források ügyes tervezésére szolgáló vállalatirányítási megoldás. A sokkomponensű, szerteágazó tevékenység optimális megszervezése a számítástechnika, az e célra íródó szoftverek segítségét igényli. A rendszerváltás után tizenötödik évvel hazánkban is a kínálati piac jellemző - a szoftverek, az elektronikus rendszerek terén is.

A vállalatok joga eldönteni, vajon hazai, vagy külföldi árut választanak-e, és milyen "terjedelműt". Számítástechnikai alkalmazást, a vele kapott szakértői támogatást, sőt, cégprofilhoz szabást-formázást is lehet vásárolni. Tűt keres a cég a kazalban? Neeem! Odahajít a kazal mellé egy jókora mágnest. E mágnes pedig: a kiírt pályázat.

A pályázati feltételek megszabása alkalmanként igen nagy lehetőségeket adhat pályázóknak - de ronthatja is esélyeiket, sőt, egyenesen ki is zárhatja őket a pályázók köréből (persze, nem nevesítve...)...

Változás a GVOP 4.1.1. prioritás pályázati útmutatójában
Módosult a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Program Vállalaton belüli elektronikus üzleti rendszerek fejlesztését szolgáló pályázatának (GVOP-4.1.1) útmutatója.
Az útmutató szövege az alábbiak szerint változott.
A XIII. fejezetben részletezett „Szállítóval szemben támasztott követelmények” közül - mind az integrált vállalatirányítási rendszer, mind a vezetői döntéstámogató és üzleti intelligencia rendszer esetében - a módosítással kikerült az a követelmény, hogy a szállító magyarországi referenciákkal, illetve magyar szakembergárdával rendelkezzen.
(Részletesebben itt - a szerk.)

Ez tehát már nem feltétel... Az pedig, hogy a vállalat maga még milyen feltételeket szab a pályázat kiírásánál... az bizony egy fekete és szürke gazdasággal még el nem tagadhatóan rendelkező országban lehet, hogy úgy mondjam, "sajátos" is... (Magyarországról beszélek... igen... Csak kis vigasz, hogy a nagyonnagy multiknál meglévő, igen fejlett Integrity szemlélet ellenére is történnek efféle "bakik"... mely bakik következtében néha zsebek találnak hirtelen erősen kidomborodni, vagy elegáns hajóút élvezője lehet, netántán, ama zseb és a hozzá tartozó kabát tekintélyes viselője...)

Csipegethetik azonban a zsebbevalót a mi pénztárcánkból is!! Azaz: közigazgatás esetén, állami megrendelőnél már mi isszuk a levét, közvetve, a kezünkből ide is, oda is kihuzatolódó forintok után szomorúan nézve, ha önkormányzat, önkormányzatok nem kímélik a költségeket, és ha törik, ha szakad, mindenképpen az iksz legismertebb szoftvert, iksz legismertebb szolgáltatót választják, ami sokmilliárdért tesz eleget a megbízásnak, ráadásul esetleg szakember-támogatás nélkül - holott lenne nem annyira reklámozott, ám szintén dobogós, ismert, mások által nagy haszonnal, megelégedéssel alkalmazott kedvezőbb árú is, pontos testreszabással, szolgálatkész szakmai segítőgárdával.

Ilyenkor hajlamos azt mondani a magyar, hogy: itt bizony szaganyag van a levegőben... De körülbelül ennyi is, ameddig eljut. Addig már nem megy el, hogy polgári, civil ellenőrzést követeljen ki, hogy időben protestáljon, hogy képviselőjéhez forduljon, hogy önkormányzati vezetők fogadóórájára menjen, netán afféle szélesebb nyilvánosság-keresési módozatokhoz folyamodjon, mint a békés tüntetés stb.

Nem véletlenül! Az éles-szemű, egészséges jogérzékű polgárok mifelénk nem igazán foglalkoznak közügyekkel. Ahhoz először is összefogás kellene. Mikroösszefogás, meg nagyobb. De az egymás ellen történelmi távlatok óta folyamatosan kijátszott embercsoportoknak nem igazán akaródzik egymásban megbízni. Aztán meg, szintén erősen bevésett, évszázados bölcsessége a pógárnak: ne szólj szám, nem fáj fejem. Lecsengett a rendszerváltás taxisblokádos merészsége. A dolgok ismét a maguk lassú, "természetes" tempójában haladnak. A gazdaság részarányai - fekete-szürke-fehér - inkább átrendeződéssel változnak, semmint százalékokkal... (Ügyes statisztikákkal persze mindez azonnal cáfolható, s kimutattathatik, mennyivel fehérebbek is lettünk!!)



A kép forrása: www.vendegvaro.hu , www.megatrend.hu

Szakmai anyag ERP-témakörből: erp.lap.hu

Sebők Lili



2004. szeptember 14., kedd 13:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület