CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Elkészült a fertődi Esterházy-kastély helyreállításának első üteme

2009-re Haydn-központtá válik Eszterháza

Befejeződött a fertődi Esterházy kastélyegyüttes rehabilitációjának első üteme. A megújult kastélyegyüttes főépülete díszudvarát Hiller István kulturális miniszter avatta fel.

Az avató alkalmával Hiller István szólt arról, hogy Haydn halálának 2009. évi 200. évfordulója alkalmával a fertődi Esterházy-kastélyt az évfordulóra Haydn-központtá fejlesztenék, amihez ,,tehetséget, szorgalmat, energiát és pénzt" fog adni Magyarország - mondta a miniszter, aki hangsúlyozta: a Haydn-központ létrehozásában akár kész együttműködni az egymástól néhány tucat kilométerre fekvő, Hayd-kultuszt ápoló többi, ausztriai (bécsi kismartoni) településsel, egy kulturális régió megvalósítása céljából.

Az eseménnyel egyidőben az Estreházy -kastély kápolnájának falán leleplezték az Europa Nostra Örökség Díj bronzplakettjét.

Eszterháza helyreállítási programja

Magyarország legjelentősebb, európai viszonylatban is kiemelkedő barokk-rokokó kastélyegyüttese felújítása egyik látványos állomásához érkezett: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma inanszírozásában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) lebonyolításában a helyreállítás első ütemeként - összességében több mint 1 milliárd forint költségvetési támogatásból - megújult az együttes főépületének díszudvara.

A kastély felújítása során a (MÁG) által elvégzett főbb munkák között volt a főépület tetőcseréje, (fa tartószerkezetek, héjalás, bádogos munkák), a külső közművek teljes cseréje, a díszudvari homlokzat teljes felújítása együtt a díszlépcsővel, a kovácsoltvasak, faragott kőelemek teljekörű restaurálása, a nyílászárók cseréje, a díszvilágítás kiépítése, a kastély mintegy egyharmad területén a központi fűtés kiépítése, a rokokó kávézó és teaszalon kialakítása, az együttes területén a szennyvízcsatorna kiépítése, ami a szomszédos önkormányzati épületek rákötésének lehetőségét is biztosítja egyidejűleg, a díszudvar előkészítése a tavaszi ültetésre.

A nagyobb felújítások mellett számos egyéb, részben folyamatos, részben egyszeri munka végzésére került sor: folyamatos a melléképületek állagmegóvása, az együttes biztonsági rendszerének korszerűsítése, megkezdődött a park rekonstrukciója (az allék, fasorok megnyesése, az észak-déli tengelyben fekvő fertőszentmiklósi templom kivilágítása, stb). Folyamatos az Eszterházáról elszármazott berendezési tárgyak, tartozékok visszavásárlása és a kastélyban fellelt történeti bútorok restaurálása.

A rekonstrukció alatt a kastély folyamatosan fogadta a látogatókat, ráadásul a látogatószám az európai és országos tendenciákkal ellentétben nem csökkent.

Szellemi örökség

Eszterháza építészeti-műemléki megőrzésén kívül kiemelkedő feladat a szellemi-művelődéstörténeti örökség rehabilitációja és megismertetése. Ennek a gondolatnak a jegyében alakul ki Eszterháza arculata és programja sorozata, figyelembe véve a turizmus szakembereitől, az önkormányzattól kapott jelzéseket is. Mindezt nagy hazai és nemzetközi érdeklődés kíséri. A kastély zenei fesztiválja 2002-ben tagja lett az Európai Fesztiválszövetségnek, és e követelménynek megfelelve a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával a Haydn kultuszra építő komolyzenei programok színvonalát minőségileg sikerült emelni.

2003 tavaszán Esterházy Melinda Herceg Asszony és Varga Kálmán, a KÖH elnöke személyes találkozón erősítette meg a család közremüködését a kastély rehabilitációjában. Ennek révén a hazai kutatók előtt megnyílt az ausztriai (Fraknó) családi levéltár, lehetővé vált különbözö szakmai tervek és programok összehangolása, s megállapodás született az Esterházy-család számára közösen kialakítandó lakosztályról. (Ez Fényes Miklós egykori magánlakosztálya lesz, a család anyagilag is részt vállal a rekonstrukcióban.)

A második ütem

A műemléki helyreállítás következő, 2. ütemében a park felőli külső homlokzat helyreállításának folytatása szerepel (500-600 millió forint), ennek előkészítése a kutatás és a tervezés szintjén már ez évben elkezdődött. Következik az Esterházy-család számára kijelölt lakosztály felújítása, a kastélyhoz tartozó ún. ipartelep rekonstrukciója (“látvány csokoládé manufaktúra" kialakítása), folytatódnak az állagmegóvó és a parkrekonstrukciós munkák is. Folytatódik a kastély rehabilitációjába bevonható vállalkozói tőke programjának kidolgozása is.

A NKÖM, a KÖH és a MAG közösen megkezdte a várhatóan nagy nemzetközi figyelemben részesülő 2009-es Haydn évforduló megünneplésével kapcsolatos előkészületeket. A tervek szerint olyan Emlékbizottság állna föl, amelynek szakmai útmutatása és közreműködése garantálná a szisztematikus felkészülést és a méltó színvonalat.

Folytatódik a kastélyegyüttes hasznosítási programjának (múzeumi funkció, Haydn központ, rendezvényi kialakítások, idegenforgalmi szolgáltatások, stb.) pontosítása és építészeti tervezése. Szintén folytatódik a tudományos kutatás, a múzeumi gyűjtőmunka és a nemzetközi szakmai együttműködések bővítése.

Europa Nostra

Az Europa Nostra-t (A Mi Európánk) az Italia Nostra kezdeményezésére civil műemlékvédő szervezetek alapították az Európa Tanács párizsi központjában 1963-ban. A szervezet 1991-ben egyesült az 1949-ben alakult Nemzetközi Várszövetséggel (IBI), a híres európai várak és kastélyok tulajdonosainak társaságával: azóta hivatalos elnevezése Europa Nostra/IBI. 1990. óta Henrik királyi herceg, Margit dán királynő férje az Europa Nostra elnöke. Ma az Europa Nostra az építészeti és természeti örökség megmentésével foglakozó legjelentősebb “nem állami" szervezet Európában.

1992. óta 12 tagú zsüri bírálja el a pályázatokat. Évente legfeljebb hat érmet és harminc oklevelet ítélnek oda. A díjnyertes épületekre bronz plakett kerül.

A fertődi Esterházy kastély kápolnája 2001-ben nyerte el az Europa Nostra Díjat.

A kápolnára elhelyezett emlékplakettet Bak Jolán volt kastélyigazgató, Hiller István miniszter és Winkler Gábor építész, az Europa Nostra Tanács (Hága) tagja leplezte le.

T.É.

Képriport



A miniszter jelképesen és valóságosan is kaput nyitott

Fülöp Géza, Fertőd polgármestere, Hiller István miniszter, Bak Jolán nyugalmazott kastélyigazgató, Csány Éva, a MÁG igazgatója

Az Europa Nostra Díjat jelképező bronzplakettet Bak Jolán, Hiller István és Winkler Gábor építész, az Europa Nostra Tanács (Hága) tagja leplezte le a kápolna bejáratánál



2004. szeptember 14., kedd 23:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület