CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Emléktábla Dr. Nikolics Károlynak

A gyógyszerészi hivatás példaképének, Dr. Nikolics Károly gyógyszerésznek emléktábláját avatták tegnap a soproni Fő téri Patikamúzeum falán.
Dr. Nikolics Károly, a gyószerészek, és a soproniak örök ,,Karcsi bácsija"; méltóságteljes, tiszteletreméltó szaktekintély, akitől a munkába, az összefogás erejébe vetett hitet, a szakma szeretetét és megbecsülését tanulhatták az utódok, és ember, aki bölcsességet, emberséget, tartást, alázatot, polgári morált és derűt sugárzott maga körül.

Az emléktáblaavatón a család, a gyógyszerész-társadalom egésze, volt tanítványok, tisztelők és barátok egyaránt megjelentek a Nikolics Károly emléke előtti tiszteletadásra.

A címzetes egyetemi tanár, a gyógyszerészeti tudományok doktora, a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével kitüntetett, Sopron Pro Urbe-díjas díszpolgára alapította az ország első patikamúzeumát Sopronban, gyógyszerésztársai, tanítványai ,,jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok tiszta szeretetet" kaptak tőle. ,,Becsületes magyar ember volt, aki tudta, hogy mit kell tennie, és tette, amit lehetett."- hangzott el a méltatásokban.
A fiatal Nikolics a háború után az édesapjától átvett Oroszlán Gyógyszertárt vezette. Az államosítást követően, miután a családtól elvett gyógyszertárban nem maradhatott, az Újteleki utcai gyógyszertárat vezette, amelyet oktató gyógyszertárrá tett.
Dr. Nikolics Károly kiemelkedő kutatómunkát folytatott, rendszeresen jelentek meg könyvei és publikációi, és minden energiájával támogatta tehetséges tanítványait.
Hite segítette felülkerekedni azokon a sorscsapásokon, amelyekben megedződött emberi nagysága és méltósága mindenki számára követendő példa lehet.
Walter Dezső polgármester személyes emlékeit is felelevenítve idézte fel a soproni utcákon sétáló Nikolics Károllyal való találkozások pillanatait, amelyekhez hasonlókban gyakran lehetett részük a soproniaknak.
A Patikamúzeum jövőbeli bővítése és egy emléksarok létrehozása azok a következő, tervezett lépések, amelyek Nikolics Károly megkezdett, örökségül kapott, felelősségteljes munkájának megbecsülését és egyben folytatását jelentenék, s talán majd egyszer az Oroszlán Gyógyszertárra is emléktábla kerülhet.

A Magyar Gyógyszerész Tudományi Társaság Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, a Magyar Gyógyszerész Kamara és a Soproni Városszépítő Egyesület, Sopron városa szervezésében tartott ünnepi megemlékezés a leleplezett emléktábla megkoszorúzásával, az emlékszalagok elhelyezésével ért véget. A dombormű Kutas László szobrászművész huszadik soproni alkotása.


Kapcsolódó cikkek a cyberpress archívumából:  

Nikolics-emléktába: A nap fotója

"csak magára vártunk" Dr. Nikolics Károly 80 éves

Nikolics Károly: 30 éves a Soproni Patikamúzeum

Természettudományi vándorgyűlések 1847-ben és 1929-ben

http://www.cyberpress.hu/article_plain.php?id=7820

Sopron tudományos életéért

Nekrológ helyett Dr. Nikolics Károly



2004. szeptember 18., szombat 18:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület