CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Három helyszín, három világ?

Szabó, Petschnig, Szkurka


Öt napon belül hangzottak el az alábbiak. Aki mondta: Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa, valamint Szkurka János, a Sun Microsystems Kft. marketing-igazgatója. (Időrendi a sorrend - a szerk.)

A három komoly ember szavai igen érdekes pillanatképet adnak mai magyar valóságunkról.

Szabó István szavai

Jó pár évvel ezelőtt, amikor először jártam Kecskeméten - meglepett, és azonnal csodálattal töltött el a város főtere. És most nem az olyan fantasztikus részletekre gondolok, mint a Majolikaházra vagy a Városháza homlokzatára, hanem az egészre. Arra, hogy ezen a főtéren együtt, egymás mellett áll a város lakosságának szinte minden temploma. A Városháza egyik oldalán római katolikus templom, a másikon egy ortodox, lejjebb egy evangélikus, mellette a református gimnázium és kápolna, szemben egy zsinagóga s a másik oldalon, egy kis mellékutcában egy másik római katolikus templom. Tehát ennek a magyar városnak a lakói nem egymástól távol, kis közösségekbe zárva építették fel templomaikat, hanem egymás mellett. A tér közepére egyetlen épületet helyeztek, egy kávéházat, ahol - a fényképek tanúsága szerint - mindenkit szívesen fogadtak, kávézni, biliárdozni, kártyázni, újságot olvasni, beszélgetni. Mindez még az Osztrák-Magyar Monarchia aranykorában történt, a sokat tapasztalt, nagy bűnökkel is terhelt, de azokból sokat tanult öregember, Ferenc József szolgálata idején. Csodáltam ezt a teret, mert olyan Magyarországon szerettem volna élni, amely ilyen módon felépített terekből áll az egymás mellett élő, egymást becsülő és tisztelő, különböző gondolkodású és ízlésű, akár különböző kultúrájú emberek egymást támogató közösségeiből, ahol a tér közepén nem lövészárok húzódik, hanem kávéház áll, ahol mindenki szóba áll mindenkivel és lehet vélemény után értéket cserélni. A tér felépítése óta sok minden történt: az I. világháború, 1919, az 1930-as évek, a második világháború, Sztálin, Szálasi, de hát mindezt a politikusok tették vele. De még itt a tér és állnak rajta a templomok, ha a kávéházból hiányoznak is a sokszínű, egymást becsülő emberek.

Petschnig Mária Zita szavai ( ifua )

2004-gyel a magyar gazdaság túljutott egy nagyon kedvezőtlen cikluson, amelyben a növekedési jelzőszám és az egyensúlyi mutatók is romlottak. ... ... A fogyasztás-generálta pálya egyensúlyromlással és a befektetők bizalmának csökkenésével járt. Elmaradtak a nagy állami beruházások, az infrastrukturális fejlesztések; elmaradtak azok az államháztartási reformok, melyek lehetővé tették volna - minőségileg és szerkezetileg kapcsolt tényezőkkel együtt (!) - csökkenteni az államháztartási kiadást. A reformokon alapuló kiadáscsökkentés hiányt szenvedett. Emiatt nem lehetett csökkenteni a bevételi oldalt, az adókat, a bérterheket, illetve az iparűzési adót, mely utóbbi adófajta "magyar kuriózum". ... ... A magas jegybanki kamatláb - 11%, míg az euróé 2%... - szintén növekedéskorlátozó, mert erős forintárfolyamot tart fenn, aminek importösztönző és exportcsökkentő hatása van. ... ... A 2004 előtti időszakban a végső fogyasztás nagyobb volt, mint a termelés - ez most megfordult, s az export-import arány is várhatóan az export javára nyílik. Ma már nem a fogyasztás húzza a növekedést - a gazdaság visszakerült az export-húzta és beruházás-húzta pályára. ... ... Javul a munkaerőpiaci egyensúly is. 2001 után a növekedés abból adódott, hogy jelentősen felemelkedett az állami foglalkoztatottság - ám közben zuhant a versenyszférán belüli. 2004-ben az arány megfordult: nő a versenyszférában foglalkoztatottak, és csökken az államháztartásban foglalkoztatottak száma. ... ... Van tehát a gazdaság egészét tekintve egy pozitív irányú trendváltás - kijöttünk a zsákutcából.

Szkurka János szavai

A cég a harmadik negyedéves termékbejelentéseit összegző sajtótájékoztatóját a tegnapi napon a Wall Street-en tartotta, jelképezve a szándékát: visszatérni a gyökerekhez, a pénzügyi szolgáltatások piacához. "A Wall Street a világ egyik legnagyobb kihívást jelentő műszaki környezete, amely a legmagasabb követelményszintet állítja fel minden más iparágban működő vállalkozás számára" - mondta a cég amerikai elnöke. (Blogja.) A hálózatba köthető munkaállomásokra az első legnagyobb megrendeléseket ugyanis a Wall Streeten tanyázó bankoktól kapta a Sun. Akkortól a név egyenlővé vált az információval. A 10 legnagyobb Wall Street-i cégből 10, illetve a NASDAQ-on jegyzetteknek 70%-a a mi berendezéseinket használja. ... ... Az internetláz idején együtt örültünk - aztán szeptember 11: a krach. Ami következett: csökkenő költségvetések - növekvő nyereségesség-elvárások.

...........................

Lám, valamiképpen mindannyian ugyanarról beszélnek. Életünkről. Életünkről, melybe beletartozik a normális együttélés, a mindannyiunk zsebét érintő bel- és külgazdasági környezet, és a világgazdaság olajozott működését szolgáló műszaki háttér. Mi is ugyanerről beszélünk, amikor büszkélkedünk szüleinknek, hogy gond nélkül indult a szeptemberi iskolakezdés (értem alatta: anyagilag), és ennyi meg ennyi forint marad a zsebünkben havonta, mert iksz családtag leszokott a dohányzásról, és ezzel az egészsége is mennyivel jobb... és akkor is arról beszélünk, ha ebben az évben szerényebb lesz a karácsony, mert jövőre nagyobb kiadást tervezünk. Szabó István a Kieselbach Galériában ( linkje ) látható kiállítás megnyitóján ( cikk ) képzőművészeti alkotásokról, festményekről szólva ezt a sokféleséget is érzékletesen jellemezte: "Hányféle módon, hányféle szemszögből, hányféle színegyüttesben, hányféle formát használva, hányféle egyéni erővel, hányféle szellemiségben festhető meg a Balaton Tihanynál? Mit jelent Szentendre más és más szemléletű, más és más generációhoz tartozó művészeknek? Hány Szentendre van? Hát nem csodálatos, hogy ennyiféle van?"



A kép forrása: www.elmspuzzles.com/gallery

Sebők Lili



2004. szeptember 22., szerda 16:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület