CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Módosították a szociális intézkedésekre kiírt pályázatok beadási határidejét

Budapest, 2004. szeptember 22.: Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Strukturális Alapok Programirodájának kezdeményezésére, a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával a szociális intézkedésekre kiírt uniós pályázatok beadási határideje 2004. szeptember 30-ról 2004. október 15-re módosult. A határidő módosítása várhatóan elősegítheti a beadásra kerülő, jó minőségű pályázatok számának érdemi növekedését. Az érintett szociális célok elérésére még soha nem állt rendelkezésre ekkora forrás, mint a jelenlegi 12,6 milliárd Ft., ami nagymértékben hozzájárulhat a szociális terület megérdemelt fejlődéséhez.

Az első pályázati körben beérkezett pályázatok feldolgozása folyamán láthatóvá vált, hogy az ország egyes régióiból egyáltalán nem, vagy csak minimális pályázat érkezett (lásd mellékelt táblázat).

Heves, Nógrád, Somogy és Tolna megyéből egyetlen intézkedésre sem nyújtottak be pályázatot, míg Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Zala megyéből mindössze egy-egy pályázó élt a lehetőséggel. A Strukturális Alapok Programiroda ezen adatok alapján úgy döntött, hogy másodszor is megrendezi regionális információs napjait az érintett régiókban. A hat helyszínen – Győr, Gyöngyös, Kecskemét, Salgótarján, Zalaegerszeg és Kaposvár – több mint száz, a támogatásra jogosult intézmény és civil szervezet összesen 425 képviselője vett részt. Az itt kapott és a Programirodába folyamatosan beérkező visszajelzések alapján döntött úgy az Irányító Hatóság, hogy 2004. október 15.-re módosítja a beadási határidőt, ezzel is segítve a pályázókat, hiszen a közös cél az, hogy a magyar szociális terület is haszonélvezőjévé váljon az EU csatlakozásnak.

A HEFOP (Humánerőforrás-fejlesztési Operatív program) 2.2 és 4.2 2004. június 30-i határidőre benyújtott, befogadott pályázatok száma, megyei megoszlásban



A HEFOP (Humánerőforrás-fejlesztési Operatív program) 2.2 és 4.2 2004. június 30-i határidőre benyújtott, befogadott pályázatok igényelt (még oda nem ítélt!) támogatásai, megyei megoszlásban




A pályázati és központi programok az Európa Terv (Magyarország 2004-2006 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Fejlesztési Terve) Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programjában jelennek meg, az EU programtervezési szóhasználatával élve ún. intézkedések keretében. A tervezett egészségügyi és szociális fejlesztések szorosan kapcsolódnak a magyar Nemzeti Fejlesztési Terv hosszú távú céljához, az életminőség javításához és a humán erőforrás fejlesztéséhez.

Megvalósítható fejlesztések a szociális területen

A Strukturális Alapok logikájából következően a szociális területen olyan elképzelések valósulnak meg, amelyek a foglalkoztathatóság javítását segítik elő. Az e szempont alapján tervezett fejlesztések a következők:

A szociális területen megvalósuló fejlesztések Magyarország teljes területét érintik, tehát valamennyi régióból pályázható. Az e területen rendelkezésre álló keret kisebb része - 4,2 milliárd forint - szociális területen dolgozó szakemberek képzését, illetve hálózatépítését szolgálja, nagyobb részéből – 8,4 milliárd forintból – pedig a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok foglalkoztathatóságának javítása érdekében beruházások valósulnak meg.

A szociális területen eddig megvalósult képzések jelentős része arra készítette fel a szakembereket, hogy az ügyfelek/ellátottak elsődleges szükségleteit minél magasabb színvonalon elégítsék ki. A Strukturális Alapok támogatásával induló képzésekre, valamint hálózatépítésre vonatkozó pályázati program az ellátottak foglalkoztatási esélyeinek növeléséhez, illetve a család és munkahely összeegyeztetését támogató szolgáltatások bővítéséhez szükséges tudások gyarapítására, valamint ugyanezen célt szolgáló új intézmény- és ágazatközi együttműködések kialakítására helyezi a hangsúlyt. E támogatott tevékenységek célja, hogy a szakemberek készítsék fel, tegyék képessé ügyfeleiket, az ellátottakat, a képzési és munkaerő-piaci beilleszkedésre, részvételre.

A pályázati program keretében a szociális és gyermekvédelmi területen a leghátrányosabb helyzetű csoportokkal dolgozó szakemberek és önkéntesek ismeretei bővülnek, készségei, valamint együttműködési hálózatai fejlődnek. A társadalmi beilleszkedés és bűnmegelőzés hatékonyabbá tétele érdekében a képzésekbe a börtönből kikerültek pártfogó felügyelőit is be kívánjuk vonni.

A képzési, illetve hálózatépítési program szorosan kapcsolódik a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok munkaerő-piaci esélyeit javító, az alábbiakban ismertetett beruházásokhoz is.

A leghátrányosabb helyzetű emberek számára napi megélhetésük, de társadalmi befogadásuk szempontjából is meghatározó jelentőségű, hogy mennyiben tudnak hozzájutni képzési és foglalkoztatási lehetőségekhez, milyen esélyeik vannak a munkaerőpiacon való részvételre.

A szociális területen a Strukturális Alapok támogatásával – pályázati úton – megvalósuló beruházási projektek olyan szociális szolgáltatások nyújtását teszik lehetővé, amelyek alapvető célja, hogy elősegítsék a nők, a hajléktalanok és a fogyatékossággal élők foglalkoztathatóságának növelését. E beruházásokra a 2004-2006 közötti időszakban rendelkezésre álló összeg 8,4 milliárd forint.

A nők – különösen a hátrányos helyzetű családok tagjai - esetében a leggyakoribb gondot az okozza, hogy családi és munkahelyi kötelezettségeik összeegyeztethetetlenek, elsősorban gyermekeik ellátása akadályozza elhelyezkedésüket, a munkaerőpiacra történő belépésüket, illetve visszatérésüket. A tervezett beruházások egyik része így a gyermekek napközbeni ellátásának fejlesztésére, főként bölcsődék, családi napközik (bölcsődei, óvodai ellátásban nem részesülő, illetve iskola nyitvatartási idején kívül napközi, tanulószobai ellátást igénybe nem vevő gyermekek ellátása) létrehozására, fejlesztésére, bővítésére irányul.

A beruházások másik része a hajléktalanok és a fogyatékossággal élők nappali ellátásának támogatására irányul. Mindkét csoport komoly hátrányokkal küzd a munkaerőpiacon, az őket támogató szolgáltatások pedig kiépítetlenek. Az e téren megvalósuló beruházások keretében olyan, többféle szolgáltatást (pl. képzést, pályatanácsadást, mentálhigiénés programok, munkaerőpiaci szolgáltatások szervezését, rehabilitációs és szabadidős foglalkoztatást) nyújtó nappali intézmények jönnek létre, amelyek elősegítik a két hátrányos helyzetű csoport és a fogyatékosok esetében az őket gondozó családtagok munkaerő-piaci részvételét, társadalmi beilleszkedését.

A beruházási program keretében legalább 260 új intézmény illetve szolgáltatás létrehozása várható, a szolgáltatásokat igénybe vevő háztartások száma, pedig legalább 4000 lesz.

ESzCsM-információ



2004. szeptember 22., szerda 21:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület