CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Két terem a Körmendi Galériában

Szinte titokban, a szokásos megnyitók ünnepélyes alkalmát és hangulatát nélkülözve helyezték el a Templom utcai galériában az utcafront két termében a műtárgyakat, s nyílt meg egy két-termes kiállítás Sopronban.
Előre kell bocsátanunk, hogy a szokásos módon, belépő nélkül megtekinthető művek semmiben nem maradnak el a már megszokott tárlatok színvonalától, ugyanúgy a több kiállítóteremmel rendelkező galéria anyagából láthatnak itt a látogatók ízelítőt, s a rendezés gondossága és a kiállítás technikai színvonala sem kisebb.


Schéner Mihály: Karácsonyi megbékélést hozó három királyokkal

Sokan úgy gondolják, hogy egy megnyitó csak a a beszédet mondó személy alkalma, hogy saját kútfejéből vagy rosszabb-jobb forrásokból "merített" gondolatait elsüsse, sokszor éppen a kiállító művész legnagyobb meglepetésére. Mondom, amellett, hogy talán a valóságtól nem áll olyan távol ez a megállapítás, mégis konzervatívizmusunk, hagyományőrzésünk, polgári elvárásaink mégis tartalmazzák a ki is hagyható alkalom szükségességét.


Kiállítási enteriőr

Pletyka szinten, melyre egy ekkora város minden esemény kapcsán hajlamos, már a galéria hanyatlásáról, be nem vált számításokról, a megszüntetés lehetőségéről hallani. Ezt nem szívesen vennénk, s valljuk meg, nagy szégyen lenne a civis városnak, hogy aránylag rövid időn belül három kiállítási helyiség is bezárná a kapuit.
Pedig azt mondják, hogy a nyáron napi félszázas látogatottságot is elért kiállításaival a Templom utcai felújított palota. Nyilván az érdeklődők töredéke valóban a potenciális vásárló, és ennek csak kis százaléka a valóban nyélbeütött üzlet. De - gondolom - már nyitáskor a galéria tulajdonosai is tisztában voltak vele, hogy nem a város átlagpolgára fogja zsebből kifizetni a képek árait.


Kokas Ignác: Teremtés utáni valahányban

A jobb oldali teremben kiállított munkák szerzői között van, többek között, Kokas Ignác, Rádóczy Gyarmathy Gábor, Sváby Lajos és több, talán ismert alkotásával Schéner Mihály. A baloldali terem kiállítója Giritz Máté, aki felmenői ágon komoly színházművészeti háttérrel és egy Gyarmathy Tihamér nevű nagypapával is rendelkezik.


Giritz Máté egyik kiállított alkotása

A két terem kiállított munkái egyrészről jó összefoglalói a galéria fő érdeklődési, preferált művészeti irányainak, másrészről a 30 éves Giritz Máté visszafogott, kissé feminin vizualizációjú, pasztell-árnyalatú képei egy harmonikus színvilágú, lehetséges művészet komoly probálkozásai. A két terem különáűlló világát mintegy a kiállított szobrok fogják össze.
A következetes beállítottságú, s azt minden tárlatában tudatosan érvényesítő galéria két összeállítását szívesen ajánljuk a soproni művészetbarátok figyelmébe.
- DI -



2004. szeptember 22., szerda 21:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület