CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

A Parázs Alkotócsoport kiállítása a Mühl Aladár Galériában- Ismét Országos Sajtverseny és Sajtünnep Vitnyéden- Két napig tartó ágfalvi búcsú- Orfeusz az alvilágban - Premier - Távcsöves bemutató

A budapesti Parázs Alkotócsoport kiállítása a Mühl Aladár Galériában 2004. szeptember 25-én, szombaton, 17:00 órakor nyílik a budapesti Parázs Alkotócsoport kiállítása a Mühl Aladár Galériában (Várkerület 77.). Tárlatmegnyitót tart Pogány Gábor, művészettörténész.
A Ferenczy-díjas Kun Éva keramikusművész köré szerveződött csoportot nemcsak a szakmai lehetőségek, alkotótelepek, közös kiállítások tartják életben, hanem egy "közösségi műfaj" a raku-technika szeretete és kitartó művelése, valamint az immár tizenöt éve tartó egymásra odafigyelő barátság, egymás szakmai elismerése, segítése.
A kiállítás megtekinthető: október 10-ig, naponta 9-17 óráig, szombaton 9-13 óráig, vasárnap zárva.

Ismét Országos Sajtverseny és Sajtünnep Vitnyéden A csermajori Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Közép- és Felsőfokú Szakképző Intézmény 2004. szeptember 24-én immár hetedik alkalommal rendezi meg Vitnyéden az Országos Sajtversenyt, melyhez a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szervezésében szeptember 25-én egész napos SAJTÜNNEP kapcsolódik.
Célunk, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kiemelt rendezvényeinek sorába tartozó program a szakmai résztvevőkön és érdeklődőkön túl a fogyasztók, vagyis a nagyközönség számára is nyitott, elérhető és érdekes legyen, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan a III. SAJTÜNNEP keretében sajtkóstolóval, sajtvásárral, mesterszakács bemutatóval és számos kulturális programmal várunk mindenkit Vitnyédre. Szándékunk szerint a Cigány-tó és környékén mindenki megtalálhatja majd a kedvére való elfoglaltságot.
Részletes program a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat honlapján

Ágfalvi búcsú Ágfalva Német Nemzetiségi Önkormányzata idén Búcsúkor mindenkit szeretettel meghív az ünnepi hétvége programjaira, amelyek már szombaton megkezdődnek..

Amíg a települések többsége a védőszentjének napján tartja a búcsút, Ágfalván ez a jeles nap az evangélikus templom felszentelésének időpontjához igazodik. 1785. szeptember 25-e a templom, 1870. szeptember 27-e, pedig a gótikus torony felszentelésének napja volt. Így ehhez a két időponthoz kapcsolódik minden év szeptember utolsó hétvégéjén a búcsú, a Kiarito (Kirchtag).
A népszokás szerint a búcsút megelőző hetekben összegyűlnek az ágfalvi legények és megválasztják maguk közül az öreglegényt (Oltbursch-t), azt a fiatalembert, aki közülük a legközelebb áll a nősüléshez. Az ő feladata a tennivalók megszervezése, irányítása. A búcsú fő attrakciója a legénytánc. A búcsú előkészületeihez tartozik a legényfa (Burschbaum) beszerzése is, melyet 3-4 km távolságból szállítanak a Hegy utcába.
Program:
Szombat /szeptember 25./
14 órakor Szódás dűlő (Somfalvi út, Westel torony mögött 150 méterre) Schuch Josef emlékkövének újra felállítása. Schuch Josef Somfalva szülöttje volt, aki Somfalván és Ágfalván árulta szikvizét, míg 1938-ban Ágfalváról Somfalvára menet egy villámcsapás elvette az életét. Emlékköve egészen a 70-es évek végéig megtalálható volt a Somfalvi út szélén, napjainkban viszont csak az emlékkő talapzatát lehetett fellelni. Emlékkövének újra felállítására mindenkit szeretettel várunk, ahol jelen lesz Somfalva delegációja, illetve Schuch Josef leszármazottjai.

16 órakor a Hegy utcában zenés - legényfa állításra kerül sor, amely utcabállal folytatódik.

Vasárnap /szeptember 26./

10 órakor az evangélikus templom felszente-lésének 229. évfordulójára tartandó istentisztelettel folytatódik az ünnepség. Az ünnepi ebéd elfogyasztása után 15 órakor gyülekezés a Luther téren, ahonnan közös felvonulás az evangélikus templom - Patak utca - Hegy utca érintésével a legényfához, ahol színes kulturális műsort láthatnak az érdeklődök. Lesz ének, tánc és zene. További információk a kihelyezett plakátokon, illetve a dsv.agendorf@freemail.hu e-mail címen kérhetők.
(www.agfalva.hu)

Orfeusz az alvilágban - Premier A soproni Petőfi Színház szeptember 25-én, szombaton, 19:00 órakor az Orfeusz az alvilágban operett premierjével indítja idei évadját. Jacques Offenbach művét fordította és a verseket írta Romhányi József, átdolgozta Pozsgai Zsolt.
A nyilvános főpróbát péntek délelőtt 11.00 órakor tartják.

Távcsöves bemutató 2004. szeptember 25-én, szombaton, 20:00 órakor távcsöves bemutatót tart a Stella. A Hold és a bolygók távcsöves bemutatáséra a Várkerület és Ötvös u. sarkán várják az érdeklődőket.
A programok és a helyszínek részletes leírása megtalálható a Stella Sopron honlapján: http://stella.sopron.hu.
Érdeklődni lehet a Stella Sopron elektronikus levelezőlistáján: stella@sopron.hu,illetve a 06 30 266 6845-ös telefonszámon.



2004. szeptember 23., csütörtök 16:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület