CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 9., csütörtök, Gergely napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Floret, floret, floret silva...

Szépséges élmény volt!


Felhívta rá a figyelmemet családtagunk, láttam metrómegállóban és másutt plakáton, mindezek hatására még én is, aki az igazán szórakozottak és feledékenyek nagy családjában vagyok számontartva megjegyeztem, hol lesz, mikor lesz... Szombaton (szept. 25.) fél hétkor a ... Plazaban előadatik a Carmina Burana, és mindenki ingyen vehet részt eme előadáson, mivelhogy a nevezett hely hatodik születésnapját ünnepli, és ez az ajándék a vásárlóknak, tőle.

Mint kiderült, a két épület közötti szabad téren "folyt szét" - azaz: helyezkedett el - a nézőközönség; a színpad elöl, a hangosító berendezések hátrébb ideiglenes fedél alatt foglaltak helyet. A színpadon modern balettot láthatott, aki látta, mert a sík felület miatt a nézők úgy az ötödik sortól távolabb látni már nem sokat láttak, kivéve, akik az oldalsó lépcsőkön álltak - amit hallottak, az viszont igazán csodálatos volt!

Kóczián József tanár úr ismertetett meg engem gimnáziumi énekórán Carl Orff Carmina Burana című zenei csodájával. Azóta mondhatom magam egyértelmű rajongójának. Tehát: éppen harminc éve. Különböző lemezfelvételeken, televízióban, rádióban hallottam már, nagyon-nagyon-nagyon sokszor. Volt egy etalon-om - amit magam a nekem legjobban tetsző változatként tartottam számon, és amikor másik előadásban hallottam a művet, mindig ehhez hasonlítottam.

Nem történt ez máshogy most sem. El-eltért, itt-ott, de sehol nem hátrányára. Ritkásan akadt kis ritmus-szétesés a zenekar és a kórus között, de igazán csak egy-kétszer... egyébként pedig... egyébként pedig... fantasztikus volt! Igazán elismerésem az ötlet szülőjéé, azon aranyos-kedves emberé, aki azt találta ki, hogy a nézőket nem ehető, nem megnyerhető, nem nagylózungú sajátszületésnapi ajándékkal lepik meg, hanem ezzel a csodálatosan előadott, élettel teli, boldogsághozó zeneművel!

Előre ezt lehetett tudni. "A közönség szombat este grandiózus előadás szemtanúja lehet: a versek megzenésített, koreografált változatát 100 fős kórus, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar 77 tagja, 3 szólista, valamint a Szegedi Kortárs Balett 15 táncosa jeleníti meg. A koncert napján a két épület között egy 12 méter széles, 22 méter mély, 3 szinteltolással épített fedett színpadot állítanak össze, amelynek fűtését 4 db 80 KW-os hőágyúval oldják meg. A fényeffektusokat a színpad felének teljes mennyezetén elhelyezett, több mint 100 lámpa, a hanghatást pedig 27 db térmikrofon biztosítja. " ( cikk ) Utána pedig... utána pedig az őrjöngő tapsolástól elzsibbadt karizmokat és szikrázóvörös tenyereket lehetett "tudni", és azt, hogy ez a szombat, ez a szombat... ó, mennyire jó szombat volt 2004-ben!! Ezt a szombatot öreg-fiatal körbemeséli a világnak - mert ez, Carl Orff-nak, a művészeknek, a születésnaposnak jóvoltából egy igazi, szépséges, örömes szombatja volt ennek az évnek!!!



A kép forrása: Szegedi Kortárs Balett

Sebők Lili



2004. szeptember 27., hétfő 20:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület