CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

“Európai Uniós állampolgárság… konkrét jogok”

Az Európai Unió bővítésének és az Európai Uniós állampolgárság széleskörű kommunikációjának kapcsán 2004. október 27-től november 7-ig egy újfajta roadshow helyszíne lesz Magyarország. Az Európai Unió ily módon megrendezett interaktív információs kampány keretében kívánja tájékoztatni a tagországok lakosságát a “Bel- és Igazságügyeket” érintő közösen hozott döntésekről és az európai állampolgári jogokról.

Állampolgárság és alapvető jogok; bevándorlás és menedékjog; az Európai Unió külső határainak igazgatása; rendőrségi, igazságügyi és vámegyüttműködés; terrorizmus, emberkereskedelem és korrupció elleni küzdelem…

A kampány célja bemutatni a kibővült Európával létrejött új szabad, igazságos és biztonságos térséget, valamint megismertetni a 450 milliós európai népességgel az európai állampolgárság valós jogi vonatkozásait.

Road show

10 nap alatt három csapat látogat el az ország 28 nagyvárosába. A roadshow rendezvénynek minden városban egy külön erre az eseménysorozatra készített és felállított stand ad otthont, ahol egy 20 percenként induló interaktív kvíz játékkal a nap folyamán folyamatosan várják az érdeklődőket. A Játékshow során a résztvevők a Szabadság, Biztonság, Jogszerűség és Európai Uniós állampolgárság témaköreiben tesztelhetik tudásukat. (A játék egyébként, a szervező - párizsi székhelyű - ProPager cég ötlete, akik Brüsszelből – az Európai Uniótól – kapták a megbízást, hogy mint újonnan csatlakozó országban ezt megismertessék és levezényeljék. A McShannon Kommunikáció pedig pályázat útján nyerte el a roadshowt kísérő kommunikációra kiírt tendert). A kommunikációs feladat az EU Bizottság Magyarországi képviseletével és az Európai Parlament Magyarországi irodájával együttműködve valósul meg. A helyszínengedélyeket az adott település Önkormányzatának Közútfelügyeletei osztálya adja meg, a helyi szervezéseket és a promóciós kampányt pedig a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) vezényli le.

Európa a szabadság, biztonság és jogszerűség új régiója

A kampány célja, hogy megjelenítse a szabadság, biztonság és jogszerűség új régiójának megteremtését Európában, valamint tudatosítsa a lakosság körében az Európai Uniós állampolgárság egyes konkrét aspektusait. Az információs találkozókon résztvevő állampolgárok “Európai szóvivőkké” válnak.

Az európai állampolgárság mindenekelőtt az Európai Unió térségén belüli szabad mozgás jogát jelenti. Ezen kívül olyan alapvető jogokkal is jár, mint az emberi méltósághoz való jog, a törvény előtti egyenlőség, a férfiak és nők közötti egyenlőség, a szabad véleménynyilvánításhoz és tájékozódáshoz való jog, valamint az oktatáshoz és a szociális biztonsághoz való jog. És végül, az európai állampolgárság jogot nyújt ahhoz, hogy bárki szavazzon vagy akár jelöltként induljon bármely, a lakóhely szerinti tagállam helyhatósági és európai parlamenti választásain.

Mintegy 20 000 fő részvételére számítanak az országos programsorozaton, továbbá arra, hogy a rendezvény híre sokakhoz eljut. A magyar állampolgárok így sokkal tájékozottabbak lesznek európai állampolgári jogaikról és az Európai Unió politikai döntéseiről.

Állomások

Az információs kampány roadshow-ja október 27-én egyszerre 3 városban indul (Budapest, Debrecen, Pécs) és minden helyszínen egy három főből álló csapat közreműködésével kerül megrendezésre. A roadshow november 6-ig a következő városokba látogat el:

Észak-kelet Magyarország: Debrecen - Nyíregyháza – Miskolc – Eger – Salgótarján – Gyöngyös – Jászberény – Cegléd – Szolnok – Debrecen

Észak-nyugat Magyarország: Budapest - Tatabánya – Győr – Sopron – Szombathely – Zalaegerszeg – Veszprém – Székesfehérvár – Dunaújváros – Budapest

Dél-Magyarország: Pécs – Kaposvár – Nagykanizsa – Siófok – Kecskemét - Békéscsaba – Hódmezővásárhely – szeged – Baja - Szekszárd



2004. szeptember 29., szerda 00:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület