CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Hegykő: A Szent Mihály templom felszentelésének 100 éves jubileumát ünnepelték
,,aki viszont templomot épít az az egész közösség jövőjében is bizakodik."

Szombaton kicsinek bizonyult a hegykői Szent Mihály templom, felszentelésének 100 éves jubileumi ünnepségén.
A templom körüli téren, szikrázó őszi napsütésben, több százan hallgatták végig Pápai Lajos megyés püspök szentmiséjét, amelyen a helyiek meghívására résztvett Orbán Viktor, volt miniszterelnök, a két Széchenyi dédunoka – báró Wrede-Széchenyi Alexandra és gróf Schönburg-Széchenyi Beatrix – továbbá Eperjes Károly, a falu szülötte és díszpolgára, és Ivanics Ferenc, fideszes országgyűlési képviselő, Völgyi János polgármester. Az alkalomra megtörtént a templom külső felújítása, amelynek 35 millió forintos költségét magánadományokból és önkormányzati forrásokból finanszírozták
Az ünnepségen a templom keleti falán a 100. éves jubileum emléktáblát Orbán Viktor együtt leplezte le Völgyi János polgármesterrel. A templomkertben Orbán Viktor és Reisner Ferenc hegykői plébános – aki a jubileum alkalmával kanonoki címet kapott – egy cédrusfát is elültetett.
A misét követően átadták a Hegykőért-díjakat. Hét magánszemély és egy egyesület vehette át az elismeréseket.

Orbán Viktor azt mondta:, van olyan helybéli barátja, akivel gyakran azon évődik, hogy kinek különb a faluja. Ebben a versenyben, felcsútiként – Hegykőn úgy mondta – ő maga vesztésre áll: ,,Az is egy falu, amely miniszterelnököt tud adni, de az igazi falu az, amelyik papokat tud adni, mert a kettő közül mégiscsak a második a magasabb rangú szolgálat."

"…Aki házat épít, az nem csak magára gondol, hanem családjára és utódaira is, aki viszont templomot épít az az egész közösség jövőjében is bizakodik. Bízik abban, hogy tíz, húsz, száz év múlva is lesznek, akik majd megtöltik a padsorokat, bízik abban, hogy száz év múlva is lesznek emberek, akik nem fogadják el, hogy csupán annyira képesek, mint amit a külső, szorító körülmények megengednek."
És bízik abban, hogy a szétfutó közös gondok fölé emelkedhet majd egy közös célban, amely egyesít mindenkit. Bízik abban, hogy a hegykői 100 éves Szent Mihály templom falán elhelyezett emléktáblán olvasható Ige, száz év múlva is olvasható lesz: ,,A templom keleti oldalán víz fakad a templom küszöbe alatt, ahová eljut a vize, ott minden élőlény élni fog." - mondta a politikus, aki beszédében a magyar nemzeti egység megteremtésének szükségességét hangsúlyozta.

A két Széchenyi-dédunoka

- Sok szép emlék fűz Hegykőhöz, a helyhez, ahol gyermekkorunkat töltöttük, ahova mindig is hazajövünk - mondta az egybegyűlteknek igen nagy meghatódottsággal Wrede-Széchenyi Alexandra, aki Szent Mihály közbenjárását kérte a hegykőiek elkövetkezendő szép jövöje érdekében a további 100 évére, és az egész magyar haza sorsára.
T.É.



2004. október 04., hétfő 11:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület