CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Polgári Összefogás: Szakmai testület döntsön a köztéri szoborállításról

Vita a szobor körül
Polgári Összefogás: Szakmai testület döntsön a köztéri szobrot állításról

A Vas és Villamosipari Gimnázium és Szakképző Iskola mellet kialakítandó szoborpark kialakításának körülményeiről és saját álláspontjáról tájékoztatta október 6-án a sajtó képviselőit Mágel Ágost, a Polgári Összefogás frakciójának tagja .

A képviselő tájékoztatott arról, hogy a tervek szerint vasárnap leplezik le Walter Mihály, a város polgármestere édesapja szobrát a Vas Villa előtti téren létesítendő szoborpark első emlékműveként.

Mágel Ágost kifejtette: azért kívánt szólni, – mint ahogy azt a közgyűlésen már megtette –, mert Walter Mihályt személyesen ismerte, ugyanabban az iskolában kezdte az okatatást, ahol Walter Mihály befejezte, ahol ,,egy élet munkáját végezte."

Mágel Ágost tisztelte és tiszteli a valamikori pedagógust, de hangsúlyozta: ,,Nem szerencsés, hogy a működő polgármester az édesapjáról készült szoborral kezdi a szoborpark létesítését."
A politikus szerint az is érthetetlen, hogy a tanácsadók hada és a koalíciós képviselők közül a közgyűlési döntés előtt senki sem próbálta a városvezető elhatározását megváltoztatni.
A képviselő aggodalmát fejezte ki, hogy egyéb ügyekben is hasonló lehet a döntési gyakorlat.
Egy köztéri szobor elhelyezésekor a személy kiválasztását egy megfelelő grémiumnak kell elvégezni - véli a képviselő, aki a nehezményezte azt is, hogy a Városszépítő Egyesület és a Vas és Villamosipari Gimnázium és Szakképző Iskola ,,különféle levelek megírásával" próbálták szalonképesssé tenni a szoborpark létesítésének és a szobor elhelyezésének módját .

A képviselő kijelentette: a közgyűlési szavazáson az egyhangú koalíciós döntés mellett, egyedüli ellenzékiként a Walter Mihály iránti tiszteletből támogatta a szoborpark létesítését, ugyanakkor kifogásolta, hogy az előterjesztés tárgyalása előtt a polgármester elhagyta az üléstermet.

Mi lesz a többiekkel? - tette fel a kérdést a képviselő - azzal a 20-30 pedagógussal, akik hosszú évtizedekig álltak soproni katedrákon, akár igazgatóként, akár tanárként, és egész életüket az ifjúság nevelésével töltötték, és akiknek családja nem tudja vállalni egy szobor készíttetésével járó, több millió forintos anyagi terhet - utalt a képviselő arra, hogy a szobor a Walter család finanszírozásában jött létre.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a városnak kell biztosítania a szobor állításának a költségeit, abban az esetben, ha a szobrot érdemlő személy családja nem tudja azt biztosítani.



2004. október 07., csütörtök 08:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület