CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A magyar felsőoktatás problémáit elutasítja a minisztérium törvénytervezetét

A műveltség átadása nem piaci ügylet

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata, illetve annak Győr-Moson-Sopron megyei elnöksége nevében Dr. Szarka László megyei elnök, országos elnökségi tag, Szokolay Sándor tiszteletbeli elnök, Andrássy Péter elnökségi tag és Dr. Fodor Tamás egyetemi docens, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség tagja .2004. október 8-án sajtótájékoztatót tartott Sopronban, amelyen egy sajtónyilatkozatott is kiadtak.


Andrássy Péter, Dr. Fodor Tamás, Szokolay Sándor és Dr. Szarka László

Magyar Bálint oktatási miniszter október 7-i soproni és győri látogatása napján megjelent hír szerint novemberben a parlament elé kerülhet a felsőoktatási törvény módosítása. Miután a megyei sajtóban a törvénytervezetről még csak a minisztérium véleménye látott napvilágot, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata, illetve annak Győr-Moson-Sopron megyei elnöksége szükségesnek érzi újólag felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar felsőoktatás problémáit ismerők hatalmas többsége - politikai hovatartozástól, világnézettől függetlenül - elutasítja a minisztérium törvénytervezetét.

Az egyetemek profitorientált intézménnyé való erőszakos átalakítását ugyanis senki nem szeretné.
A műveltség, a tudás átadása nem lehet kizárólag piaci adásvétel tárgya!
A magyar felsőoktatás terén valóban vannak fontos teendők (például a bolognai egyezményben lefektetett képzési rendszer bevezetésének kötelezettsége és a jövőben várható - demográfiai eredetű - hallgatói létszámcsökkenés miatt) de ez senkit sem jogosít fel a magyar egyetemek totális elüzletiesítésére, azaz a tudás és a műveltség hazai bázisainak szétverésére - jelenti ki a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozatának Győr-Moson-Sopron megyei elnöksége.

Dr. Fodor Tamás egyetemi docens - a nyilatkozat tartalmi kifejtéseként - mindehhez hozzátette az alábbiakat:

"Tényként kell megállapítanunk, hogy - a híresztelések ellenére - a sokat bírált magyar felsőoktatásból kikerült diplomások nemzetközi szinten jól megállják helyüket és keresettek a világban, következésképpen az oktatásunk ez idáig nemzetközi szinten versenyképes. Ezt a tradíciót természetesen meg kell őriznünk.
Természetesen tudjuk, hogy a megváltozott körülmények reformokat igényelnek a felsőoktatás rendszerében, de az oktatásban csak megfontolt és fokozatos
újításoknak van helye.
Az Európai Felsőoktatási Térséghez történő csatlakozás jegyében olyan erőltetett átalakítások nem lennének indokoltak, mint a lineáris képzés rákényszerítése minden intézményre. Tudjuk, hogy Ny-Európában sem vezették be mindenütt, hanem megtartották a régi és az új rendszert egymás mellett.
Nálunk az oktatás szerkezetében az uniformizálás győzött.
A szükséges infrastrukturális beruházások szükségességét senki nem vitatja, de a magántőke ilyen módon történő bevonása az állami alapfeladatba nem indokolt. Az állam sokkal olcsóbban tudna forrásokhoz jutni mint a befektetők, hiszen ők is a kereskedelmi pénzpiacról fogják a hiteleket felvenni. Kérdéses az is, hogy a jelenlegi finanszírozás mellett hogyan fogják törleszteni, illetve visszafizetni az intézmények ezt a jelentős hitelt."

(cyberpress)



2004. oktĂłber 09., szombat 10:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület