CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

,,Magyarországon, ha valaki kultúráról gondolkodik, akkor elsősorban Sopron jut az eszébe.'

Szájer József és Firtl Mátyás közösen a Sopron Európa Kulturális Fővárosa 2010 címért

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség részéről Szájer József Európai Parlamenti képviselő és Firtl Mátyás a Fidesz soproni időközi választáson induló képviselőjelöltje közösen kezdeményezi, hogy Sopron az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím elnyerésére pályázzon.

Ezt Szájer József és Firtl Mátyás közös sajtótájékoztatón jelentette be Sopronban.

Firtl Mátyás kifejtette: A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma meghirdetett pályázata szerint az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa által hozott határozat értelmében 2010-ben Magyarország egy városa – egy német várossal együtt – nyerheti el az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címet.

A pályázat célja olyan, a vonatkozó uniós határozat elveinek megfelelő pályázati koncepció és megvalósítási terv elkészítése, amely képes az adott város kulturális életének, természeti, épített és szellemi örökségének európai dimenziókban való, innovatív megjelenítésére, valamint lehetővé teszi hosszú távú regionális fejlesztési elképzelések megvalósítását - mondta Firtl Mátyás.

,,Sopron város történelmi múltja, kulturális, szellemi, építészeti, természeti, turisztikai adottságai, hagyományai és jelene magában hordozza a sikeres pályázat lehetőségét" - jelentette mondta a politikus, aki hozzátette: a leghűségesebb város regionális kisugárzása biztosítja mindazokat a feltételeket, amelyek a cím elnyerésére alkalmassá teszik, továbbá a pályázat alkalmas arra, hogy a várossal együtt, a környező települések és a Fertő-tó, illetve a Fertő-part számára.

Szájer József hozzátette: Schmitt Pál, az EP Kulturális Bizottságának alelnökeként támogatja az elképzelést. Hangsúlyozta a Fidesz és az EP képviselők is mindent megtesznek, hogy Sopronnak az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím pályázata támogatása mögé felsorakoztassa a Magyar Országgyűlést, az Európai Parlamentet, illetve annak intézményeit, és számítanak Győr-Moson-Sopron Megye és Sopron város támogatására is.

Szájer kijelentette: a döntéshozóknál lobbit fog kifejteni a kitűzött cél elérése érdekében.

Szájer József úgy vélte: Magyarországon, ha valaki kultúráról gondolkodik, akkor elsősorban Sopron jut az eszébe, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség célja az, hogy ez Európában is így legyen. Szájer József nehezményezte azt, hogy a magyar kormány a címre esélyes városok között nem is említette Sopront.

Szájer József tájékoztatott arról, hogy az Európai Bizottság 2005-ös pénzügyi évre szóló általános költségvetésének előzetes tervezetéhez módosító indítványt nyújtottak be a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság Európai Néppárti tagjai az Unió korábbi, jelenleg már belső határain a kis- és középvállalkozások együttműködésének segítése érdekében.

Szájer József hangsúlyozta: A módosító indítvány 3 millió eurót szánna a határok mentén történő kis- és középvállalkozások közötti szorosabb együttműködésre, amely különösen a régi és új tagországok érintkezési pontjain jut kifejezésre.

. Az összeg a teljes volt határszakaszra – ,,az illeszkedési pontokra" – vonatkozik, és Sopron és térsége is profitálhatna belőle - fejtette ki Szájer József, Győr-Moson-Sopron megye és Veszprém megye EP-képviseletét is ellátó fideszes politikusként.

(cyberpress)



2004. oktĂłber 16., szombat 23:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület