CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Faluház Fertőhomokon

Az 1930-ban épült, tipikus fertőtáji parasztház, 2002 őszén felújítva, alakult. gyönyörű tájházzá.
Idén pedig elnyerte az év legszebb tájháznak járó elismerést.

A “tisztaszoba" és a konyha az épület jellegével harmonizálva az 1930-as éveket idézi.
Szépen berendezve azt a látszatot kelti, hogy lakói csak most szaladtak ki a kertbe, mindjárt visszajönnek.
A régi kamra helytörténeti kiállításnak ad otthont. Ugyanitt a tavalyi iskolatörténeti kiállítás helyett, most csodálatos fehér kézimunkákat láthatunk, amelyek végig kisérték elődeinket a születéstől a halálig.

A hajdan volt istállóban most Sulyok Gabriella grafikus “Lélegző táj" című kiállítása látható. Itt minden évben változó témájú, időszakos tárlatokat rendeznek, nívós kortárs művészek munkáiból.

Ugyanitt információs pont is működik. Korszerű technikai háttérrel, gazdag szórólap készlettel segítve az idelátogató turisták jobb eligazodását.
A pajtában a paraszti gazdálkodás eszközei láthatók
A ház a Fertő-tó körüli kerékpárút mellett található. A turistákat nem csak a kulturális élmények, hanem az udvar és a kert varázsa is csábítja.

A ház a tűzvész után 1930-ban épült, fagerendás menyezettel, így a szoba berendezését is igyekeztünk az ebből az időből származó bútorokkal berendezni. Két szekrény, benne az akkor szokásos csipke polcszélekkel, a korabeli ruhákkal, kendőkkel, és ágyhuzatokkal. Tetején üvegek, és az elmaradhatatlan birsalma. Mellette a sublód, mely házioltárként szolgált, felette fa feszület, rajta üvegburával védett Kálvária jelenet. Üveg gyertyatartó, és további két szobor díszíti még az oltárt. A sublód fiókjaiban az akkori rendnek megfelelően sorakoznak a szebbnél szebb hímzésekkel díszített fehérneműk, illetve a ravatalozáshoz használatos szemfedők, szentelt gyertyák, szentelő, imakönyv.

A két ágy a kornak megfelelően szalmazsákkal bélelt, és magasra megvetett nagy dunnákkal, és sok párnával beágyazott, szép szövött terítőkkel letakart. A szoba közepén áll az asztal, az ágytakaróval megegyező terítővel letakarva, rajta színezett üveg boros kanna, hozzávaló pohárral, illetve pipa, és cigarettakínáló, valamint 1932-böl való újság. Az asztal körül négy szék. A szobában található még vaskályha, mellette a széken a fekete nagykendő. Régi varrógép, fiókjában fa spulnin cérna. Az ágy lábánál a faragott fa bölcső, benne a pólyás baba, szép hímzéses párnákkal és takarókkal. A falon a szentképek, a mennyezeti gerendák között, szigorú rendben. Elsőként a Szent Család, majd Jézus, utána Mária, majd a többi Szentek. Az oldalsó falon a családi képek. A bejárati ajtó mellett a szenteltvíz tartó, és a rózsafüzér. A szobába helyeztünk két életnagyságú bábut is, melyeket a régi horvát népviseletbe öltöztettük, hiszen a falu nagy része horvát származású, akik ősét, még Nádasdi telepítette ide, a török pusztítások után, az 1500-as években.

Csizmahúzóval, zománcozott bilivel, fogassal, rajta bottal próbáltuk a szobát lakottá varázsolni.

A konyha ékessége, a ma is működő kemence, mellette a péklapát, zsompor. A kemence oldalán a régi csikó tűzhely, felette a füstölő. A kemence párkányán szép hímzett szegély, rajta egyedi poharak, csészék. A beépített polcokon a tejes köcsögök, szépen faragott vajformázó, díszes gránit étkészlet. Előtte a tejeskannák, vajköpülő, fejőedény. A nyitott polcon találhatók a régi konyhai edények. A konyhában kapott helyet a vizespad is, rajta a vödör, mellette a lavór, szép hímzett törölközővel. Természetesen a falakról nem hiányozhat a falvédő, és a házi áldás sem. Az asztal, hímzett terítővel, rajta a Néprádió, a bogárfogó, körötte székek segítik felidézni, hogy lakhattak elődeink.

Kovács Jakab Demeter a Faluház vezetője



2004. oktĂłber 19., kedd 00:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület