CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Új épületszárnyat avattak a soproni Líceumban

,,A többletfeladat, a nemzetiségi képzés nem terhe, de egy sokak által együtt őrzött kincse lett Sopronban az Evangélikus Líceumnak" - hangzott el a háromszázmillió forintos beruházással megvalósult két tornateremmel és öt tanteremmel bővült iskoláról.

,,2001. február 9-én csípős hidegben, de szívünkben a reménység melegével voltunk itt ennek az új épületnek a helyén együtt, hogy az alapkőletételek szokását követve az alapkő betonkockájában elhelyezzük az ünnep dokumentumát, az aznapi újságot, egy akkor érvényes pénzdarabot: üzenetet a távoli jövőbe akkori álmainkról, de elszánásunkról, az ügy iránti elkötelezettségünkről is.

Isten iránti hálával gondolunk vissza az akkori álmodókra és elkötelezettekre; Dr. Lampérth Gyulára, a Líceum akkori igazgatójára, aki most már nem lehet közöttünk, s azokra is, akik e több évig tartó építkezés kezdetétől a végéig itt lehettek, kitartottak mellettünk, a Líceum ügye mellett. Külön is nagy szeretettel köszöntöm ismét körünkben Uwe Stiemke urat, a düsseldorfi Hermann-Niermann Alapítvány elnökét, akinek támogatása nélkül ezt az építkezést sem elkezdeni, sem befejezni nem tudtuk volna.

Nagy öröm együtt lenni ezen az ünnepi alkalmon Egyházkerületünk püspökével, Egyházmegyénk esperesével, lelkésztestvéreinkkel – jelenlétük által is érezhetjük iskolánkat fenntartó Evangélikus Egyházunk ügyünkön nyugvó imádságos szeretetét. Megtiszteltetés, hogy körünkben üdvözölhetjük Győr-Moson-Sopron megye, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata ill. Sopron Német Nemzetiségi Önkormányzata vezetőit, a Líceumot támogató cégek képviselőit; a Líceum egykori és mai diákjait.

Új épületszárnyunk befejezése igen nagy előrelépés a Líceum életében. Most mondhatjuk azt el, hogy az iskola szűken ugyan, de elfér. S mindezt köszönheti annak, hogy új feladatot vállalt – többletmunkát – immár több mint egy évtizede, a kisebbségi képzés, a német nemzetiségi gimnázium elindításával.

Érezhető lehet talán az ellentmondás: a kisebbség ügyében többletmunka felvállalása egy évtizede, s azóta folyamatosan nem is feltétlenül a gyors sikerért, vagy a köszönetért; s ez volna a mai előrelépés oka? Igen, mert nem maradtunk egyedül! A többletfeladat, a nemzetiségi képzés nem terhe, de egy sokak által együtt őrzött kincse lett Sopronban az Evangélikus Líceumnak.

Német nemzetiségi képzésünk elindításával több diákunk lett; a németül tanított órák számos csoportbontást tettek szükségessé, több teremre, tornateremre volt szükségünk, s ahogy a tetőtér tantermeinek, dísztermünknek a kialakításakor, úgy most is segítségünkre volt a Hermann-Niermann Alapítvány, s ügyünk mellé odaállt a fenntartó Evangélikus Egyház, a Magyar Állam és Sopron Városa is, de minden, az ősi Líceumot imádságos szeretetében hordozó barátunk." - ezekkel a szavakkal köszöntötte a Berzsenyi Gimnázium (Líceum) és Kollégium új épületszárnyának avatására egybegyűlteket Tölli Balázs líceumigazgató.

Az avatóünnepségen résztvettek: Uwe Stiemke, a düsseldorfi Hermann-Niermann Alapítvány elnöke, Ittzés János püspök urat, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület, Dr. Weltler János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelője, a Líceum igazgatótanácsának elnöke, Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron megye Önkormányzata nemzetiségi ügyekért felelős alelnöke, Ivanics Ferenc, Győr-Moson-Sopron megye Önkormányzata alelnöke, országgyűlési képviselő, Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke, Hirschler Rezső, Sopron MJV Német Nemzetiségi Önkormányzata elnöke, Wild Róbert, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Soproni Regionális Irodájának vezetője, Horváth József mérnök, a Lővér Plán munkatársa, az új épületszárny tervezője, Kerekes Attila, az építési munkákat kivitelező Stettin Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.
Tölli Balázs igazgató távollétükben is köszöntötte az alkalomról kimentésüket kérő Ábrahám Attila államtitkárt, a Miniszterelnöki Hivatal sportügyekért felelős államtitkárát és Göncz Kinga miniszter asszonyt, a kivitelezés utolsó ütemét is támogató Magyar Állam képviselőit

Uwe Stiemke, a düsseldorfi Hermann-Niermann Alapítvány elnöke beszédében bejelentette: az alapítvány taulmányi alapot hoz létre, amely a nyelvtudományokban magukat továbbképezni szándékozókat támogatja majd, azzal a céllal, hogy a német nyelv és a német kultúra terjedését elősegítse.
Egy éves tanulmányi ösztöndíjat, posztgraduális tanulmányok lehetőségét, valamint tudományos fokozatok elérését segítő ösztöndíjat kínál az alapítvány a pályázóknak, és diplomamunkák elkészítését támogatandó, németországi tartózkodást is támogat.

Az ünnepi eseményen Firtl Mátyás, Győr-Moson-Sopron megye Önkormányzata nemzetiségi ügyekért felelős alelnöke mondott beszédet.
,,Ezúttal két tornateremmel és öt tanteremmel bővül az iskola, amely azt jelenti, hogy mostantól több diák koptathatja a padokat, csiszolhatja elméjét - esztétikus, egészséges körülmények között.
És nem csupán a tudást kapja meg e falak között, hanem olyan útravalót, amely a felnőtt élet sokszor göröngyös, válaszutakkal keresztezett, nehéz döntésekkel tarkított sűrűjében eligazodást nyújt. Mert az iskola az nemcsak a tanulásnak, nemcsak a tanításnak, hanem a nevelődésnek és a nevelésnek is a helyszíne. A következő gondolatot olvastam valahol: a tudás az olyan dolog, amit mikor idősödik az ember, egyre inkább elfelejt, a nevelés pedig az, ami akkor is megmarad, ha már mindent elfelejtett, amit az iskolában tanítottak vele.
Különösen igaz ez az egyházi iskolák esetében, ahol az alapvető erkölcsi normák elsajátításán túl jelen van a vallásos érzület, az Istenbe vetett Hit, a Szeretet Parancsa. Számomra hatalmas megnyugvást jelent, hogy a diktatúra 1990-ben történt felszámolásával a történelmi egyházak újra szabadon végezhetik oktató-nevelő munkájukat." - mondta Firtl Mátyás, aki köszönet mondott az egyházak erőfeszítéseiért, amelyekkel szinte a semmiből újjáélesztették intézményhálózataikat.

Hozzátette: ,,Az összefogás fontos, mert úgy van az, ha valamit elmondanak az embernek, akkor elfelejti. Ha megmutatják, akkor talán megjegyzi, ha pedig együtt csinálják, akkor talán megérti. Ez az épületszárny összefogás eredményképpen jött létre, sok ember akarata, egy irányba futó szándéka kellett hozzá, hogy létrejöjjön."

Az avatóünnepség ünnepi istentisztelettel és az új épületszárny megáldásával folytatódott, majd diákszínjátszók előadásal, sport- és táncbemutatók következtek, majd az új tantermeknél emléktábla leleplezésével ért véget az ünnepség.

Képriport


Fotó: Tóth Zsombor



2004. október 22., péntek 23:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület