CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

“Európai Uniós állampolgárság… nem csak szavak, konkrét jogok”
"Európai polgár: több mint üres fogalom... Valódi jog!"

Országos road show járja az országot. A 28 magyarországi város között volt Sopron is, ahol október 30-án a Fő téren felállított sátorban 20 percenként újrainduló interaktív kvíz játékkal várták az érdeklődőket a szervezők. A megnyitón jelen volt Járóka Lívia, európai parlamenti képviselő.

A játék során a résztvevők a Szabadság, Biztonság, Jogszerűség és Európai Uniós állampolgárság témaköreiben tesztelhették tudásukat.
Az eseményen sikeresen szereplő állampolgárok “Európai szóvivőkké” válnak - tájékoztatott Zimmermann Péter, PR asszisztens, aki kérdésünkre azt is elmondta, hogy míg 2002-ben a magyarországi emberek EU-s ismeretei – egy akkori felmérés szerint igen hiányosak voltak – , addig remélik, hogy a jelenlegi roadshow, amely az Európai Unió bővítésének és az Európai Uniós állampolgárság széleskörű kommunikációjának számít, eredményes lesz.
A roadshow november 7-ig Írország és Lengyelország után Magyarország városaiban interaktív információs kampány keretében tájékoztat a “Bel- és Igazságügyeket” érintő közösen hozott döntésekről és az európai állampolgári jogokról.

A kampány célja a kibővült Európával létrejött új, szabad, igazságos és biztonságos térség bemutatása, valamint az Európai Uniós állampolgárság egyes konkrét aspektusának megismertetése.

A szervezők tervei szerint 20000 fő vesz majd részt az országos programsorozaton, és remélik azt is, hogy minél több magyarban tudatosul a rendezvény meghirdetett szlogenje: "Európai polgár: több mint üres fogalom... Valódi jog!"

November 2-án Zalaegerszegen, Gyöngyösön és Békéscsabán, november 3-án Veszprémben, Jászberényben, Hódmezővásárhelyen, november 4-én Székesfehérváron, Cegléden, Szegeden, november 5-én Dunaújvárosban, Szolnokon, Baján, november 6-án Budepesten, Debrecenben, Szekszárdon találkozhatnak majd az EU-s információs sátorral az érdeklődők.

Európa a szabadság, biztonság és jogszerűség új régiója

A program közvetlen célja tehát az, hogy bemutassa a szabadság,biztonság és jogszerűség új régiójának létrejöttét Európában, valamint tudatosítsa a lakosság körében az Európai Uniós állampolgárság egyes kritériumait.

Az európai állampolgárság mindenekelőtt az Európai Unió térségén belüli szabad mozgás jogát jelenti. Ezen kívül olyan alapvető jogokkal is jár, mint az emberi méltósághoz való jog, a törvény előtti egyenlőség, a férfiak és nők közötti egyenlőség, a szabad véleménynyilvánításhoz és tájékozódáshoz való jog, valamint az oktatáshoz és a szociális biztonsághoz való jog. Az uniós polgárság jogai kiegészítik a nemzeti állampolgárságot és kiegészítő jogokkal ruházza fel az arra jogosultat: az uniós polgárok jogosultak a tagállamok területén szabadon mozogni és tartózkodni, választójoggal rendelkeznek és választhatók a lakóhelyük szerinti tagállam európai parlamenti és helyhatósági választásain, jogosultak bármely tagállam diplomáciai vagy konzuli hatóságainak védelmét igénybe venni egy harmadik ország területén, jogosultak petíciót benyújtani az Európai Parlamenthez, az Európai Ombudsmanhoz fordulni, valamint arra, hogy az Unió bármely intézményéhez vagy tanácsadó szervéhez anyanyelvükön forduljanak, és ugyanazon a nyelven választ kapjanak.

Az Európai Alkotmány “szabadságon, biztonságon és a jog érvényesülésén” alapuló egységes térséget biztosít polgárai számára. A valóságban ez a következőképp érvényesül: megszűnik az ellenőrzés az Európai Unió belső határain, vagyis az uniós polgárok a 25 tagállamon belül szabadon közlekedhetnek. Az Unió külső határainak ellenőrzése megerősödik, a harmadik országra vonatkozó szabályok egységesülnek. A tagállamok közös menekült- és bevándorláspolitikát folytatnak. A polgári ügyekben történő igazságügyi együttműködést, továbbá a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködést megerősítik, a nemzetközi bűnözés elleni hatékonyabb fellépés érdekében létrehozzák az Európai Ügyészséget. Az európai rendőrségek szorosabb együttműködése és hatékonyabb ellenőrzése az Europol keretei között zajlik.

Képriport

T.É.



2004. október 31., vasárnap 22:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület