CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. július 22., hétfő, Magdolna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Ojtozi emlékműavatás - Egy törött kapu töretlen üzenete

A soproni 18-as honvédek I. világháborús vitézségét megörökítő emléktábláját Sopronból a hűség városából érkezők 2005 nyarán helyezik el az Ojtozi szorosban

Ojtozban a múlt hét szombatján ragyogó napsütésben és bensőséges családi hangulatban került sor a római katolikus templom cintermében a két világégésre emlékeztető térplasztikai alkotás, egy törött, roncsolt székelykapu-szárny ünnepélyes leleplezésére.
Az Ojtoz völgyében évtizedek óta várat magára az a két világháború véres csatái során elesett katonahősök emlékének megörökítése, vagy az elpusztított plasztikai alkotások helyreállítása. A Háromszéki Mikes Kelemen Közművelődési Egyesület kezdeményezésére született rendhagyó alkotás a felsőháromszéki (Kézdialmás/Gelence) Kelemen Dénes fafaragó mester-nyugdíjas tanító műve.

A kaputorzó a képzőművészet plasztikai nyelvezetén fogalmazza meg azt a históriai üzenetet, hogy a haza és szeretteik védelme közben összeroncsolt és szétszaggatott életek áldozata nem volt hiábavaló, mert két világégés katonahőseinek széttört élete, a politikai értelemben szétszaggatott haza az életüket érte áldozó hősök maradékainak lelkében ácsolódik újra össze, válik egységes egésszé.

A törött kapuszimbólum minden eleme üzenetet hordozó. A keménységet, tartósságot és monumentalitást megjelenítő cserefa – az anyag Bagoly Miklós mérnök-vállalkozó adománya – önmagban is szimbólum-értékű. Az emlékmű alkotója felhasználta egy, a valamikor ojtozi honvédlaktanyák elé állított faragott kapu roncsdarabjait, és ezeket, mint ereklyedarabokat építette be az ácsolatba. A térplasztikai alkotásnak a históriai magyar címerből és a népi faragászatból átvett elemei, a kettős kereszt, az életfa motívum, a címermező más elemei olyan jelképi sűrítményként vannak jelen, amelyek az epikus históriai megjelenítés világa felé nyitogatják ezt a kaput. És ami még fontosabb: a fizikai látvány és a lelki építmény képzeletbeli – és majd gyakorlati – kiegészítésére sarkallják a nézőt. Igen, mert mintegy az idő lassúdad folyásához igazított kinetikai alkotás az emlékmű a képzeletbeli mozgást asszociálja: várja, hogy rusztikus sziklatömbök állják körül, amelyekre, a Kárpát-medence régióinak hőseit megjelenítve kerüljenek fel azoknak a nevei, akik az Ojtoz völgyében és a tágabb térségben áldozták életüket.
Külön kőtömb emlékeztet majd az Ojtoz völgyében elpusztult munkaszolgálatos férfiakra.

Nem csak úgy tűnik, hanem most már bizonyos, hogy az ojtozi emlékmű üzenetét látatlanul is érzékelték a hősök hozzátartozói és mai maradékai, a lakosság különböző szintű képviselői, mert egy egyszerű felhívásra nem várt sokaság gyűlt össze az emlékműavatás alkalmára. A tőlünk távol élő, de lélekben hozzánk közel álló adományozók, közülük is dr. Szabó József János alezredes hadtörténész (Budapest), Benczúr Tibor (Budapest) és Gaál Dénes (Balassagyarmat) személyét emeljük ki.

Az ünnepi ceremóniát Ferenczy László tanár-iskolaigazgató vezette, Dimény Zoltán berecki polgármester valamint e sorok írója szólott az egybegyűltekhez, Kelemen Dénes faragóművész az emlékmű szimbólumról értekezett, dr. Szőts Dániel a honvéd-és székely határőr veteránok nevében históriai keretbe helyzete az Ojtoz-völgyében történteket, Márton Árpád parlamenti képviselő az RMDSZ alkalomhoz illő üzenetét tolmácsolta. Az emlékműnél Beke Tibor református lelkész mondott áldást. Koszorút és virágcsokrokat helyeztek el a hősi halottak hozzátartozói és leszármazottai, a berecki, a felső- és alsó-háromszéki RMDSZ, a veteránszövetség és számos más résztvevő, az emlékmű-állítás berecki és ojtozi támogatói és kivitelezői. Az emlékműnél a magyar honvédség és a székely határőrség gelencei hagyományőrzői és székelyruhás lányok álltak díszőrséget.

Páll Andor felső-háromszéki vállalkozó és csapata, a berecki polgármesteri hivatal és RMDSZ egy emlékpark kiképzésére és a tervezett sziklatömbök elhelyezését, s a templomfelújítás befejezését kezdeményezik. A tér rendezési tervének véglegesítésére Vetró András szobrászművész vállalkozott. A soproni 18-as honvédek I. világháborús vitézségét megörökítő emléktábláját Sopronból, a hűség városából érkezők 2005 nyarán helyezik el az Ojtozi szorosban.

Az Ojtoz-völgyében mostantól a sósmezői magyar temető és ezeréves határ, az ojtozvölgyi Rákóczi-vár, a restaurálásra váró ojtozi honvédlaktanya-sor, a Hármashalom-emlékmű, az Angelo Pittino kőfaragómester és a róla elnevezett fogadó kőtára mellé újabb turisztikai attrakció, és a lelki építkezés újabb stációja, az ojtozi törött székely kapu emlékjele társul.
Sylvester Lajos
Háromszék


Kapcsolódó cikkek:

,,Üzenet" az Ojtozi-szorosból
,,Sopronból Ojtozba látni”2004. november 08., hétfő 07:52


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület