CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Hajléktalan-ellátás

Az első fagyok beálltával fokozatosan megtelnek a hajléktalanszállók. Sopronban napi egyszeri meleg étellel segítik a rászorulókat, akik számára éjszakai menedékhelyet és hajléktalanszállót tart fenn a város. Szakemberek szerint az otthontalanok kilátástalan helyzetén a rendszeres munkalehetőség javíthatna.

Még nincs “teltház”: jelenleg 40-en osztoznak a hajléktalanoknak fenntartott 60 ágyon Sopronban. Ők a Kossuth Lajos utcában lévő éjszakai menedéken húzhatják meg magukat, illetve - havi 9 ezer forint - térítés ellenében az átmeneti szállón lakhatnak - egy ideig és bizonyos feltételek mellett. A házszabályok betartása - vagyis az alkalmazkodás kényszere mellett - rendszeres jövedelemre van szükségük például, ám közülük azonban csak minden második talál (többnyire alkalmi) munkát. Ennek oka egyrészt, hogy ezek az emberek többszörösen hátrányos helyzetűek, gyakran alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek, többüket pedig romló egészségi állapotuk is akadályoz a munkavállalásban. A fiatal Vadas József számára például nemrég szűkült az elvállalható pénzkereseti lehetőségek köre: tavaly kivették az egyik veséjét, így most a megerőltető fizikai munkától tartózkodnia kell. Mint mondja, helyzete ezzel jócskán megnehezedett. Jelenleg egy Halász utcai, fűtetlen, víz, gáz és villany nélküli lakásban él, de szívesebben él itt, mint a hajléktalan szállón. A munkaadók zöme még mindig elutasító az állásra jelentkező hajléktalanokkal szemben – tudtuk meg Khaut András utcai szociális munkástól, aki elmondta, nemegyszer előfordult, hogy vállalkozók az ország mások feléből csaltak Sopronba hajléktalant munkát ígérve, majd magára hagyták a becsapott embereket. Mások nem fizették ki a megérdemelt bért. Az utcán nem ritka, hogy rossz szóval illetik az otthontalanokat – igaz, többen rendszeres alkoholfogyasztók -, sőt, olykor bántalmazzák is őket. A segítő szakemberek szerint a hajléktalanok hosszú távú foglalkoztatását biztosító, ún. védett munkahelyekre volna szükség, a megbélyegzés helyett pedig több toleranciára és odafigyelésre a nehéz körülmények között élő emberek iránt. Ezt a célt szolgálta – az országos akcióhoz kapcsolódva - a város Fő terén tavaly novemberben a “Hajléktalanok éjszakája” rendezvény, amely azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így egyelőre kérdéses, hogy idén is megtartják-e.

A soproni népkonyhán naponta 50 adag melegételt osztanak ki ingyenesen a hajléktalanok és egyéb rászorulók között, ám az igény ennél jóval nagyobb. Sopronban legalább száz otthontalan ember él, minden második szó szerint az utcán. Khaut András szerint ezeket a rendkívül nehéz körülmények között élő embereket nem megbélyegezni kell vagy félni, elhúzódni tőlük, inkább megismerni őket, helyzetüket, lehetőség szerint segíteni őket (olykor egy jó szó is sokat ér -, hiszen nagy részük nem saját hibájából került és - mint mondja -, a ma még fedél alatt élők közül is szinte bárki hasonló sorsra juthat, mert a lecsúszáshoz egy pillanatnyi meggondolatlanság is elég. A szakember elmondta: tervezik egy nappali melegedő kialakítását is Sopronban és remélhetőleg ezen a télen megindulhatnak a “forró tea járatok” is. Az idén (tavasszal és nyáron) hárman haltak meg az utcán.

Tóth Anita Lilla



2004. november 11., csütörtök 19:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület