CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  


WINKLER OSZKÁR építész (1907 – 1984)
emlékkiállítása a Lábasházban



A kiállítás meghívója

„Szeretnénk néha újra együtt lenni. Találkozni azokkal, akik építésszé neveltek minket, akiktől elleshettünk mesterséget, szakmaszeretetet, emberi és szakmai igényességet, tartást. Életművük bemutatásával felidézzük szellemiségüket, hogy ennek apropóján magunk is számot adhassunk arról, mit tettünk magunkévá abból, és hogyan élünk vele. Az is jó lenne, ha a nálunk fiatalabbak megismernék őket, azokat, akiket szerintünk méltánytalanul fed a feledés homálya.”
Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg 2003 szeptemberében Winkler Barnabás építész Budapesten a HAP Galériát, ahol az első kiállítás édesapja, Winkler Oszkár (1907-1984) építész életművét mutatta be. Ennek a kiállításnak a bővített anyaga 2004. november 7. óta Sopronban, a Lábasházban (Orsolya tér 5.) tekinthető meg 2004. december 31-ig, kedd-vasárnap 10 -14h között.

Winkler Oszkár (építészmérnök, a műszaki tudományok kandidátusa, egyetemi tanár, Ybl-díjas), a 20. század egyik meghatározó honi építésze Sopronban született, mérnöki oklevelét 1930-ban szerezte meg a M. Kir. József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, majd Sopron városának ösztöndíjával berlini és olaszországi tanulmányutat tett. Az itt szerzett benyomások – ekkor élte fénykorát a Bauhaus – hosszú időre meghatározták alkotói munkáját.




Társasház, Sopron, Frankenburg út, 1936 – korabeli és mai fotó

1934-ben nyitott magánirodát szülővárosában, ahol legismertebb munkái, a Károly-kilátó, a soproni egyetem Matematikai és Ábrázoló Mértani épülete és a Frankenburg út 6. szám alatti társasház mellett számos középületet, ipari és kulturális létesítményt, lakóházat és közösségi célú és üdülőépületet tervezett.




Károly-magaslati kilátótorony, Sopron, 1934

1948-ban ő alapította a Soproni Tervező Irodát, a vidéki Magyarország első állami tervezőintézetét tíz éven át vezette.


Juliáneum (ma pedagógus otthon), Sopron, 1938

1947-1975 között a soproni egyetem Építési Tanszékének vezetője volt, 1953-ban Ybl-díjjal tüntették ki a Soproni Faipari Vállalat épületegyüttesének tervezéséért. Winkler Oszkár tevékenysége javarészt Sopronhoz kötődik, de országszerte találhatók építményei.








700 személyes mozi, belsőépítész: Németh István, Zalaegerszeg, 1955

Számos lakóház mellett Kapuvárott kőhíd, Kecskeméten rendelőintézet, Zalaegerszegen 700 személyes mozi, Szombathelyen a Fűrészüzem épült tervei alapján. Budapesten többek között az Ikarus Művelődési Ház őrzi keze nyomát.


Fűrészüzem, Szombathely, 1955


„Pro Urbe Sopron” éremmel tüntették ki, a Soproni Egyetem 1981-ben tiszteletbeli doktorrá avatta. Főbb művei: Építési anyagok és szerkezetek (Sopron, 1950); Erdészeti építés 1-2. (Sopron, 1950); Brno Taut. (Bp., 1980); Alvar Aalto (Bp., 1982)


Szcitovszky–villa, Sopron, 1942


A kiállítás megnyitójára 2004. november 7-én 11 órakor került sor. A megnyitó Winkler Orsolya hegedűjátékéval kezdődött, majd Winkler Oszkár önéletrajzi írásaiból hangoztak el részletek. A kiállítást Dr. Kubinszky Mihály építész, egyetemi tanár nyitotta meg, aki Winkler Oszkár munkatársa és barátja is volt egyben. A HAP Galéria megnyitóinak hagyománya szerint a szervezők soproni borral és pogácsával kedveskedtek a vendégeknek. A megnyitón részt vett Winkler Barnabás családja, továbbá két bátyja és öccse, soproni és nem soproni barátok, ismerősök és érdeklődők.




Megnyitó, 2004. november 7.

A kiállítás a külföldi tanulmányutak vázlataitól kíséri végig Winkler Oszkár életművét, eredeti tervrajzok, tömegvázlatok, látványtervek, korabeli fotók (Diebold Károly felvételei), illetve az épületek mai állapotát bemutató fotók (Winkler Barnabás felvételei) felhasználásával. Sokoldalú tehetségének bemutatására útirajzaiból és akvarelljeiből is válogatást ad.




2004. november 12., péntek 12:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület